שתף קטע נבחר

חלם: בקבוקי שמן זית בייבוא מוזל יוכלו להימכר לצרכנים - רק אחרי פסח

רשתות שיווק ויבואנים נתבקשו להזדרז ולהציע לפני סוף 2018 הצעות לקבלת מכסות יבוא פטורות ממכס. אלה מהם שיציעו את המחירים הנמוכים ביותר לצרכנים - יזכו במכסות. פתאום הם קיבלו הודעה: את בקבוקי שמן הזית תוכלו למכור רק אחרי פסח 2019. יבואנים: "זה כדי להגן על השחקנים הגדולים בשוק שהתערבו". משרד הכלכלה: "זו דרישה של משרד החקלאות"

שמן זית בזול לצרכנים, אבל לא לפני פסח: יבואנים ורשתות שיווק יוכלו למכור לצרכנים בקבוקי שמן זית בייבוא מוזל פטור ממכס - רק אחרי פסח 2019. כך עולה ממכתב ששלח משרד הכלכלה ליבואנים שמשתתפים במכרז לקבלת מכסת הייבוא והגיע לידי ynet.

 

 

ב-2018 פתחה המדינה מכסת יבוא לבקבוקי שמן זית בגודל 750 מ"ל כתית מעולה (עד 0.8% חומציות) - ללא המכס שמוטל בדרך כלל על יבוא מחו"ל, כדי להגן על התוצרת המקומית. ההליך מכונה "הליך תחרותי", שכן יבואנים וקמעונאים ניגשו אליו כדי לקבל נתח מהמכסה הפטורה, שגודלה 550 אלף ליטר. בהליך יש גם פיקוח של המדינה על המחירים: על היבואנים והקמעונאים הניגשים להליך להציע מחיר נמוך לצרכן. אלה מהם שיזכו יהיו מי שהציע את המחירים הנמוכים ביותר לצרכנים.

 

את ההצעות ביקשו במשרד הכלכלה להגיש בדחיפות עד 17 בדצמבר. מכך ניתן היה להסיק שהמכירה לצרכנים תחל בתחילת 2019 - אך לא כך הדבר. ל-ynet נודע כי יבואנים קיבלו מכתב ממשרד הכלכלה, לפיו "מההליך התחרותי לשמן זית בבקבוקים נשמט המידע, לפיו המכסה תקפה רק מ-27 באפריל 2019 עד 30 בספטמבר 2019. ככל שיש באמור כדי לשנות מההצעה שהגשתם בהליך, אנא הודיעונו בהקדם ולא יאוחר מ-24 בדצמבר".

  (צילום: Index Open)
(צילום: Index Open)

למעשה, היבואנים נדהמו לגלות שבעצם ניתן יהיה למכור את הבקבוקים רק אחרי פסח 2019, שחל בין 19 ל-26 באפריל והמכירות לו מתחילות עוד קודם לכן, כמובן. פסח נחשב לאחד משיאי המכירות של שמן זית.

 

"היצרנים הגדולים בישראל התערבו כדי שלא נמכור בזול לפני פסח", אמרו ל-ynet גורמים בשוק המזון. המכסה מיועדת ליבואני בקבוקים בעלי מותג בלבד. כלומר, יצרנים מקומיים שמוהלים את שמן הזית המקומי שלהם בשמן מחו"ל, לא יוכלו להשתתף בו - אלא אם כן יחלו למכור מותג נוסף לצד המותג הקיים שלהם.

 

על היבואנים למכור מ-27 באפריל עד 30 בספטמבר את כל המכסה - במחיר הנמוך

שוק שמן הזית בישראל מוערך ב-20 אלף טון בשנה. בכל שנה יש שיעור מסוים של יבוא פטור ממכס, אך לראשונה הוא מותנה במחיר לצרכן - כאמצעי לפיקוח על המחירים. שיעור המכס על יבוא שמן זית מהווה כמעט שליש מערכו, ולכן מדובר בהטבה יפה מאוד ליבואנים. מכסת בקבוקי שמן הזית ניתנה ליבואנים במקביל להקצאת מכסת יבוא פטורה ממכס לתעשייה, בהיקף של 1.3 אלף טון.

 

המכרז פתוח לרשתות שיווק ויבואנים, שמשווקים מזון בסכום העולה על 250 מיליון שקל בשנה; אך לראשונה גם לעסקים קטנים בעלי מחזור כספי של 20-1 מיליון שקל בשנה. על המציע להציג חוזה חתום מול ספקי המוצרים בארץ המקור (בדרך כלל טורקיה, ספרד ואיטליה), עבור כל הכמות המיובאת במכסה לפי הליך תחרותי זה. אם אינו קמעונאי, עליו להציג רשימה של כל החנויות בהן יימכר שמן הזית. עסק קטן לא נדרש להציג חוזה בינו לבין הקמעונאי, אך הוא נושא באחריות בלעדית לכך שהמחיר יהיה כפי שהתחייב לו בהליך.

 

בנוסף, נקבע שעל היבואנים למכור 80% מהכמות שתוקצה להם עד 30 בספטמבר 2019, במחיר שלא עולה על המחיר בו נקב בהצעה שהגיש (ניתן לערוך מבצעים שמורידים את המחיר מתחת למחיר שהציע). זאת, כדי שלא ייווצר מצב שבו ימכרו את הייבוא המוזל ביוקר - כפי שקרה, לכאורה, בשנה שעברה. אם הודיע זוכה לוועדת המכסות כי יבא את מלוא המכסה שהוקצתה לו, רשאית הוועדה - בכפוף להצגת אסמכתאות מתאימות - להתיר לזוכה למכור את המותג הייחודי להליך במחיר גבוה מהמחיר שנקבע בהליך התחרותי.

 

השנה ניגשו למכרז שמונה יבואנים ורשתות ועסק קטן אחד. בשנה שעברה זכו במכרז שישה יבואנים ורשתות (שלא התבקשו לתת מחיר מפוקח לצרכנים). מגדלי שמן הזית הישראלים מתנגדים להליכים כאלה של יבוא ללא מכס, משום שבמדינות הייבוא - מגדלי שמן הזית מקבלים תמיכות מהאיחוד האירופי.

 

בהתאחדות התעשיינים טוענים שגם היצרנים הישראלים סובלים מהעיכוב במכסות הייבוא. הם קונים שמן מהמגדלים המקומיים ומערבבים את שמן הזית המקומי עם שמן ייבוא. ישנה, כאמור, גם מכסה פטורה ממכס לייבוא של שמן זית לא מבוקבק, בשל מחסור בשמן זית ישראלי, אך לטענת התעשיינים גם היא מתעכבת. לטענתם אין להם קשר לשני העיכובים.

 

לפי משרד החקלאות, הסיבה היא "מחסור שצפוי אחרי פסח"

מאיגוד המזון בהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה: "תעשייני שמן הזית בישראל מעולם לא התערבו או ביקשו שלא לבטל מכסים על יבוא שמן זית - נהפוך הוא, תעשיית השמן הישראלית זקוקה ליבוא שמן זית, בשל מחסור המתמיד בזיתים לייצור שמן בישראל. על כן, על פי מתווה יבוא שמן זית, שנכנס לתוקף בתחילת שנת 2018, המדינה אפשרה ליצרנים ויבואנים כאחד לייבא שמן זית בכמות מוגבלת ללא מכסים.

 

"לצערנו, רק היום פורסם מכרז ליבוא שמן זית לשימוש התעשייה המקומית ללא מכסים, ועל כן אנו קוראים ומבקשים ממשרד הכלכלה והתעשייה לאפשר את יבוא המכסות של שמן הזית ללא מכס באופן מיידי ולא אחרי פסח כמצוין במכרז, על מנת שמחירי שמן הזית לצרכן יוזלו לפני חג הפסח".

 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "זו דרישה של משרד החקלאות שאישר את המכסה. אנחנו בודקים מולם אפשרות שיסכימו לאפשר חלוקתה מינואר. הם בודקים זאת".

 

ממשרד החקלאות נמסר: "ככלל, בתקופה זו משווק שמן זית ישראלי, אולם, לאחר חג הפסח, צפוי להיות מחסור. על כן, משרדי החקלאות והכלכלה הסכימו כי מכסות יבוא שמן הזית יחולקו בהתאם לצריכה והמלאי המקומי, זאת אומרת, לאחר חג הפסח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים