שתף קטע נבחר

גם שופרסל הפסיקה לייבא חמאה - והמחסור לא ייפתר בקרוב

לצד היעלמות החמאה של טרה מהמדפים, מתברר כי גם שופרסל הפסיקה את יבוא החמאה - ותנובה, הגדולה בענף, אינה מסוגלת לספק את הגידול בביקושים בשל עבודות תחזוקה. עם זאת, בחלב אין מחסור - "להיפך"

"אין מחסור בחלב. להיפך - אנחנו בעודף ונאלצים מדי חודש לייבש עודפי חלב. בינואר ייבשנו 50 טון חלב לאבקת חלב שנאגרת במחסנים". כך אמרה ל"ממון" מיכל קראוס, מנכ"לית מועצת החלב, האחראית על מכסות החלב בישראל.

 

מחסור בחמאה? לא רק במכולת שלכם

לאחר שתנובה וטרה העלו את מחירי מוצרי החלב: בכמה ייקרו אותם הרשתות?

מ-40 טונות בחודש ל-500 ק"ג: חמאת טרה נעלמה מהמדפים

 

לדבריה, בחודשי ינואר מדי שנה יש עודף בייצור חלב משום שזו עונת ההמלטות, והפרות מניבות יותר חלב. "בנוסף, בשנתיים האחרונות גדלו מכסות החלב ב-60 מיליון ליטר, ולכן אין שום סיבה שיהיה מחסור", הוסיפה.

   (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

אבקת החלב מסבה הפסדים לרפתנים, משום שהם נאלצים לשאת בחלק מהוצאת האחסון שלה. גם הפתרון של מכירת אבקת החלב לחו"ל גורם להפסדים מפני שמחיריה בחו"ל ירדו.

 

מחסור עולמי בחמאה

במקביל, מתברר כי המחסור בחמאה לא אמור להיפתר בקרוב. הסיבה: תנובה, היצרנית הגדולה של החמאה, אינה מסוגלת לספק את הגידול בביקושים, במיוחד לאחר שטרה כמעט חדלה בחצי השנה האחרונה לייצר חמאה בפיקוח באריזות של 100 ו-200 גרם - וירדה משיווק של 35־40 טון לחודש ל-0.5 עד 2 טון לחודש.

 

בנוסף, בששת החודשים האחרונים גרעה טרה ממדפי החמאה בסופרמרקטים כמות של כ-180 טון חמאה. ל"ממון" נודע כי גם שופרסל חיסלה את המותג הפרטי שלה בחמאה.

 

בשנת 2015 הכריזה הרשת כי תייבא חמאה מהולנד, שתימכר בשקל פחות מהחמאה בפיקוח. אתמול נמסר משופרסל: "המוצר ירד מהמדפים משיקולים מסחריים".

 

בישראל זול יותר

גורמים המקורבים לנושא הסבירו כי חל ייקור במחירי החמאה בחו"ל בעקבות מחסור בשומן חלב, עקב עליות בביקושים העולמיים. סוכנות בלומברג דיווחה לאחרונה כי הצפי הוא לעלייה נוספת של צריכת בחמאה בשיעור של 3%, בעוד התפוקה עולה ב-2.5% בלבד. מסיבה זו מחירי השומן לחמאה במערב אירופה הוכפלו והגיעו לשיא של 7,000 דולר לטון בתחילת 2018.

 

מחאה על עליית המחירים בתנובה - צפו באולפן ynet    (צילום: אורי דוידוביץ)

מחאה על עליית המחירים בתנובה - צפו באולפן ynet    (צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במחירים אלה לא היה כדאי לשופרסל לייבא את החמאה, שאותה התחייבה למכור במחיר נמוך. לאחר שהוכנסה לפיקוח, החמאה הישראלית היא מהוזלות ביותר במערב - 3.80 שקלים ל-100 גרם.

 

עוד נודע כי היבואנים מנצלים את המחסור בחמאה כדי ללחוץ על משרד הכלכלה להגדיל את מכסות היבוא לחמאה ללא מכס, שלפי תלונות צרכנים היא נמכרת במחיר גבוה מהמוצר המפוקח.

 

המכונה התקלקלה

אתמול פנה משרד החקלאות למשרד הכלכלה בדרישה לוודא שמוצרי חמאה הדומים לחמאה שבפיקוח נמכרים במחיר זהה למפוקח. יש לציין כי לורפק ודומותיה אינן נחשבות מוצר דומה.

 

תנובה טוענת כי בחצי השנה האחרונה הגדילה את ייצור החמאה המפוקחת, אך בגלל מחסור בשומן חלב נותרה ללא מלאים במחסניה שיכלו לספק את הגידול בביקושים. למחסור הגובר תרמה העובדה כי בשבועיים האחרונים, עקב טיפול תחזוקה שוטף בקו חבילות החמאה של תנובה, יוצרו פחות חבילות אך מדובר בעיכוב זמני.

 

כמו כן, כפי שפורסם ב-ynet - נוצר מחסור קל של גבינת עמק פרוסה באריזת פלסטיק עם מכסה אדום, הנמכרת במחיר לא מפוקח. הסיבה לכך היא שחלק במכונת הפריסה של תנובה נשבר והיא תתוקן תוך שבועיים. תנובה ציינה כי אין מחסור בגבינה צהובה מפני שהגבירה את כמויות עמק וגלבוע במחיר מפוקח שנמכרות לפי משקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים