בלי שהרגשתם: הגז הביתי התייקר ב-30% בעשור
חשבתם שרק המים והחשמל מתייקרים? תתעוררו: לפי מחקר של הכנסת, ב-2018 לבדה עלה מחיר הגז ב-2.5%. משרד האנרגיה: "הנתונים מטעים, כדאי להשוות מחירים בין ספקים"
מחשמל ואסם עד השומשום: גל ההתייקרויות מתרחב
המחאה הכניסה ללחץ את השרים: קרב בלימה נגד ייקור הלחם והחשמל בניגוד להערכה הקודמת, החשמל הביתי צפוי להתייקר
לפני כשנתיים מבקר המדינה התייחס בדוח חמור לפערים במחירי הגז בין הספקים השונים, שמגיעים לכ-300%, ועל כך שמשקי הבית משלמים כמעט כפול מאשר המגזר המוסדי. עוד ציין המבקר כשלי תחרות משמעותיים שגורמים לכך שמשקי הבית סופגים עלות עודפת של 150 מיליון שקל בשנה. כיום פועלים בישראל חמישה ספקים בינוניים-גדולים השולטים על כ-85% מהשוק, ו-22 ספקים קטנים מתחלקים בשאר השוק.
פערי מחירים עצומים
משרד האנרגיה אף שקל ב-2017 להחזיר את הפיקוח על מחירי הגז, "אך בשל תיקוני חקיקה בתחום התחרות ומהלכים משלימים הצפויים בקרוב, נכון יהיה להמתין ולבחון השפעת השינויים בטרם תיבחן מחדש הטלת פיקוח על מחירים בענף", מסרו בזמנו.
הפיקוח על מחירי הגז הוסר בשנת 1995, לרבות דמי השימוש עבור שימוש במערכת גז מרכזית, והם נקבעים כיום בהתאם לשיקולים מסחריים של חברות הגז. בישראל פועלים עשרות ספקי גז מורשים, וכל צרכן רשאי לבחור ספק המתאים לו ולעבור לספק שיציע תנאים טובים יותר. האם הצרכן באמת בודק את מחירי הגז? כמעט שלא. נתוני משרד האנרגיה העלו בעבר פערי מחיר עצומים בין ספקים באותה עיר, לעיתים של כמעט 100%.
במרץ שנה שעברה אישרה ועדת הכלכלה את בקשת משרד האנרגיה לתקן את התקנות המיושנות להסדרת חלוקת הגז הביתי מבתי הזיקוק לספקים, במסגרת הצעדים להגברת התחרות. השינויים כוללים הקלות כגון הסרת חסמים במעבר של בית משותף מספק לספק. במהלך הדיון התנגדו חברות הגז הגדולות לצעדים החדשים שנועדו להסדיר החלוקה ללא העדפה של החברות הקשורות לבתי הזיקוק, וכך להבטיח פגיעה פחותה בחברות הקטנות ועידוד התחרות — כך שחברה קטנה שמציעה לצרכנים מחיר נמוך יותר מהמחיר באזור הפעילות שלה תזכה לתוספת מכסה. למרות זאת המחירים ממשיכים במגמת עלייה.
"מומלץ להתמקח"
ההצעה הצרכנית של משרד האנרגיה היא להשוות מחירים ולבדוק אם קיימות עלויות נוספות למחיר הגז. "שימו לב שמרבית השירותים הכרוכים בשימוש במערכת גז כלולים במחיר הגז והחברה אינה רשאית לגבות תשלום נפרד עבורם", הוסיפו.
באתר המשרד קיים מחשבון להשוואת מחירי גז, המבוסס על מידע חודשי המתקבל מחברות הגז. "הדף מציג את מחירי הגז של הספקים השונים לפי רשות מקומית, סוג תשתית גז וסוג שירות. מומלץ לבדוק, להשוות ואף להתמקח", נכתב.
ממשרד האנרגיה נמסר:
"הנתונים ב'בדיקה' מטעים ולא מתייחסים לנתונים הרלוונטיים שיש לבדוק. לפי נתוני המשרד, החל מ-2015 ניתן לראות בבירור ירידת מחירים. נתוני המשרד מבוססים על דיווחי כל חברות הגז, בחתך של רשויות מקומיות, וזה הדיווח שעליו מתבסס גם הלמ"ס. בכל מקרה מחירי גז הבישול בישראל אינם תחת פיקוח. עם זאת בשל הרצון לקדם את התחרות בנושא, יצר המשרד אתר המאפשר את השוואת מחירי הגז".