שתף קטע נבחר

חיידקים עמידים? נסו לרסס עליהם קצת מים מהברז

תחליף ירוק וידידותי לאקונומיקה: חוקרים מאונ' בר אילן פיתחו טכנולוגיה שהופכת מים לחומר חיטוי עוצמתי באמצעות אלקטרודות. חוץ משימוש ביתי נטול נזק סביבתי, התקווה היא להילחם בזיהומים הקטלניים בבתי חולים

טכנולוגיה חדשנית שפותחה באוניברסיטת בר-אילן מאפשרת יצור חומר חיטוי ממי ברז פשוטים, וחיסול חיידקים ללא הנזקים הסביבתיים של חומרי החיטוי הקיימים.

 

יותר היגיינה, פחות סלמונלה: חברת מ. לסר תבנה מפעל ביצים מתקדם בפרדסיה

חריגות הדברה בתותים, חסה ותבלינים

נביעות עוקפת לראשונה את נתח השוק של מי עדן

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

החומר בטוח לשימוש ולא מזיק בהרחה או בשתייה - ונטען שהוא משמיד גם חיידקים שנחשבים לעמידים, כמו אלו שאחראים לזיהומים הקטלניים בבתי החולים. האם הטכנולוגיה המכונה "האקונומיקה הירוקה" באמת תייתר שימוש בכימיקלים?

מים חומר חיטוי ערן אברהם יצחק כהן ברק דרור ונדרמן (צילום: יאיר שגיא)
מימין: ד"ר ערן אברהם, ברק דרור ונדרמן, יצחק כהן. "מערכת פשוטה ונטולת בעיות תחזוקה"(צילום: יאיר שגיא)

 

בשביל הצרכן הביתי מדובר במכל ריסוס בו ממלאים מים, ואחרי דקה וחצי מקבלים חומר חיטוי. איך זה עובד? בתוך המכל אלקטרודות שמועבר דרכן זרם חשמלי - והן מנצלות את החמצן והמלחים שבמים ליצירת החיטוי. המכל מגיע עם מחסנית שבה קפסולות מלח שנופלות אל המים ומאפשרות את יצירת החומר.

 

היזם ואיש ההייטק ברק דרור ונדרמן חבר לחוקרים כדי להשיג משקיעים ולמסחר את הפיתוח. מאות אלפי דולרים כבר גויסו, ובסבב הנוכחי מצפים לגייס שני מיליון דולר. חברת מסחור הידע של בר-אילן, "ביראד", כבר רשמה פטנט באירופה, בארצות הברית, ביפן, בקוריאה ובישראל.

 

הפיתוח נוסה על חיידקים גורמי מחלות בתחום המזון במעבדה למיקרוביולוגיה של אמינולאב והשמיד אותם, וכך גם במעבדה למיקרוביולוגיה קלינית בבי"ח פוריה, בניהול ד"ר אבי פרץ, שבה נוסה בהצלחה על שישה חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. "מדובר בהוכחה מחקרית, תוצאות ראשוניות המהוות בסיס טוב למחקרים ולפנייה למשקיעים", אומר ד"ר פרץ.

 

ד"ר ערן אברהם מהמעבדה של פרופ' דורון אורבן לאלקטרוכימיה ומי שעמד בראש צוות החוקרים, מודה שהשימוש במים ואלקטרודות כבסיס לחומר חיטוי לא חדש, אלא שבטכנולוגיות הקיימות המערכות מסורבלות ויקרות. "הטכנולוגיה שלנו מאפשרת בניית מערכות פשוטות, קטנות, זולות ואפקטיביות. הקטנו מערכות קיימות והפכנו אותן נגישות ונטולות בעיות תחזוקה", הוא אומר.

 

אפשר להשתמש בחומר בספריי (שכבר פותח), ב"קסטה" שניתן לשתול במזגן לחיטוי האוויר בחדר, במכל לשטיפת מזון, במתקן לייבוש ידיים, במגבונים ועוד, אומר ד"ר אברהם. להערכתו, את המוצרים הראשונים נוכל לראות על המדף תוך כשנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
המים הופכים לחומר חיטוי
צילום: shutterstock
מומלצים