"עדיף לחכות לירידת מחירים - לא רוצים להסתבך בהלוואות לדיור"
אחמד ורעייתו מעדיפים להמשיך לגור בשכירות ברמלה למרות שהחלום זה לקנות בית - "אחרת נעבוד כל החיים לצורך סגירת הלוואה". טל ומור שבתאי מגבעתיים עובדים במרכז, אבל מצאו מחירי דיור שפויים רק בחיפה. הנתונים העדכניים של הלמ"ס, לפיהם הדירות שוב התייקרו בתחילת השנה, אכזבו את הרוכשים - אבל האם מדובר בשינוי מגמה? צפו בדיון באולפן ynet
הדיווח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) אתמול, לפיו מחירי הדירות בישראל חוזרים לעלות , לא הותיר את רוכשי הדירות (או לפחות את אלה שמנסים לעשות זאת) אדישים. אמנם לא בטוח שבשלב הזה מדובר בשינוי מגמה משמעותי, אשר עלול להעיד על המשך עליות מחירים בהמשך; אבל זוגות צעירים ששוחחנו איתם היום (ג') לא היו יכולים להתעלם מהנתונים החדשים - על רקע הכותרות בחודשים האחרונים, שדיווחו על יציבות ואף על ירידה במחירים.
>> לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
זינוק במכירת דירות חדשות ב-3 החודשים האחרונים: הרצליה ורעננה בראש
מחירי הדירות חוזרים לעלות: עלייה של 0.6% בינואר-פברואר
זינוק במכירת דירות בפברואר - בגלל מבצע "חבר" באור עקיבא
טל ומור שבתאי מגבעתיים מחפשים תקופה ארוכה דירה לרכישה באזור המרכז - ומאוכזבים מהחדשות. "אם אתה מחפש באזור המרכז המצב קשה", מסביר טל (38) בשיחה עם ynet, "מור אשתי בהיריון ואז המצב יהיה יותר קשה. עכשיו אנחנו מצליחים לחסוך מעט, ועצם זה שאומרים שהמחירים עלו גורם לנו לחשוב שיהיה יותר קשה".
"ראינו דירות טובות אבל לא באזור המרכז, למשל בחיפה יש דירות עם מחירים שפויים", ממשיך טל, "אבל אז הבעיה היא התחבורה לעבודה שלנו - שממוקמת במרכז הארץ. יש שביתות ברכבת, התחבורה הציבורית לא משהו - וזה שיקול״.
טל מתייחס גם לתוכנית מחיר למשתכן, יוזמת הדגל של שר האוצר משה כחלון (שמעוניין להמשיך להחזיק בתיק האוצר). "תוכנית מחיר למשתכן זאת אגדה אורבנית של כחלון כדי לקדם את עצמו", טוען טל, "הוא נתן קרקעות של המדינה ששייכת לי ולך במחיר קטן יותר לקבלנים. זה השוד הראשון של התוכנית כי ההטבה ניתנת רק למי שאין לו דירה. העניין הנוסף הוא שהזוכים קיבלו הטבה עם סובסידיה שנלקחת מהכיס של כולנו".
לטענת טל, "המדינה לא צריכה להתערב במחירי הדיור אלא בתשתיות לדיור, בפיתוח למדינה. אם כבר עושים דברים כמו מחיר למשתכן, אז צריכים לחשוב איך לפתח את המדינה - למשל לתת הקלות מס במחירים כאשר רוכשים דירה שהיא יותר רחוקה מאזור המרכז".
"במקום שהממשלה תעזור לזוגות צעירים - היא מקשה"
על פי נתוני הלמ"ס, מחירי הדירות עלו בשיעור של 0.6% בחודשים ינואר-פברואר השנה, לעומת החודשיים שקדמו להם (דצמבר 2018-ינואר 2019), כאשר בכל המחוזות בארץ, למעט ירושלים, נרשמו עליות. מחישוב שנתי עולה כי במהלך 12 החודשים האחרונים (ינואר-פברואר 2018 עד ינואר-פברואר 2019) טיפסו מחירי הדירות ב-0.1%. זאת לעומת ירידה שנתית במחירים בשיעור של 0.7% במדד הקודם - וצניחת מחירים שנתית של 1.4% במדד שלפניו.
צריך לקחת בחשבון שהמדד כולל גם תיקון של הנתונים עד שלושה חודשים לאחור, בעקבות עסקאות חדשות הנוספות לאחר פרסומו. כלומר, גם הנתון האחרון שמלמד על עלייה עשוי עוד להשתנות. לפיכך, הבחינה הרלוונטית היא בהסתכלות שנתית - כאמור, כמעט לא נרשם שינוי במחירי הדירות, עם עלייה של 0.1%. עם זאת, מדובר בשינוי מסוים ביחס למדדים הקודמים.
אחמד ורעייתו, תושבי רמלה, חוששים שהנתונים החדשים יקשו עליהם עוד יותר מהמצב הנוכחי. השניים התחתנו לפני כשלוש שנים ומאז גרים בשכירות. הם חסכו כסף במטרה לרכוש בית חדש, אבל מתקשים להסתדר. "אני עובד כפקיד במוסד חינוכי ואשתי כמורה. לפני כשנה נולד לנו בן והחיים שלנו השתנו. בתקופה זו החלטנו להתאמץ ולחסוך קצת כסף לצורך רכישת בית פרטי, ולהשלים את ההון דרך קבלת הלוואה. אבל קשה לקנות דירה".
לדבריו, "אני לא יודע עד מתי המצב הזה ימשך. התחושה היא שבמקום שהממשלה תעזור לזוגות צעירים, היא מקשה עליהם. נראה שבתקופה הזאת עדיף לנו לחכות עד שנראה ירידה במחירי הדירות. אחרת נעבוד כל החיים לצורך סגירת הלוואה לדיור". רעייתו הוסיפה: "אני צריכה לדאוג שלא נסתבך בהלוואות. קניית בית זה חלום שאנחנו מחכים להגשים, אבל עם המחירים שיש היום לא נוכל להתקדם. מי שנהנה הם העשירים ואנחנו נשארים תקועים ללא פתרונות".
"אין מצב לירידה אמיתית במחירים"
בני הזוג שבתאי ואחמד ורעייתו לא לבד. צעירים רבים מתקשים בימים אלה לקנות דירה, אבל נשאלת השאלה האם העובדה שמחירי הדיור חזרו לעלות בחודשיים האחרונים מעידה באמת על שינוי מגמה, או שמדובר בהמשך דשדוש וקיפאון בשוק. בדיון עם גורמי מקצוע בענף הנדל"ן, שנערך היום באולפן ynet, הדעות היו חלוקות.
עו"ד זיו כספי, מייסד ושותף במשרד עוה"ד גינדי-כספי המתמחה בנדל"ן, טען באולפן כי הנתונים מצביעים על התחדשות של מגמת עליות המחירים, אשר קשורה קשר הדוק לירידה בהתחלות הבנייה ולמחסור בדירות. "קשה שלא לראות שיש ביקוש כבוש, שיכול להיות כבוש לפרק זמן מסוים, אך לא יכול להיות כבוש הרבה זמן", אמר כספי. "הצורך בדירות הוא אדיר וההיצע נמוך. במציאות הנוכחית, הפוליטית, הכלכלית, הביטחונית והמדינית, אין מצב בעיני שתהיה ירידה אמיתית של מחירים".
מנגד, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל, חיים מסילתי, סבור כי שוק הדיור ממשיך לשמור על יציבות, גם על רקע מדד מחירי הדיור. "אם היה ביקוש כבוש, היינו אמורים לראות התפרצות מחירים כלפי מעלה - ואנחנו רואים גרף שעולה ברבע אחוז, יורד ברבע אחוז, ועוד חודש עובר ועוד חודש ואנחנו רואים שנה שלמה של יציבות, כזו או אחרת", הבהיר, "לכן ביקוש כבוש, לדעתי, לא ממש קיים, וגם אם כן, אז התוכניות של הממשלה אמורות לתת לו פתרון".
השאלה אם בונים מספיק דירות?
מסילתי: "עדיין לא בונים מספיק. תוכנית מחיר למשתכן נתנה פתרון מסוים למגזר מסוים, אך עדיין לא בונים מספיק. אנחנו נמצאים בצומת מאוד חשוב, שבו לדעתי הממשלה צריכה לעשות עכשיו איזושהי בחינה מחודשת של כל הסיטואציה. התחדשות עירונית, לטעמי, היא שם המשחק, ונגישות של הפריפריה לכלל האוכלוסייה". על כך השיב עו"ד כספי: "גם ביקוש כבוש לא יכול להתפרץ ברגע. אין לנו ספק שיש צורך בכמות דירות הרבה יותר גדולה ואין לנו ספק שהתחלות הבנייה מפגרות בשנים ארוכות - זה הולך ומתעצם".
מסילתי הוסיף כי "בראייה שנתית ניתן להגיד שעליית מחירי הדירות נבלמה. זה אולי לא עומד בקנה אחד עם ההבטחה להוריד מחירים, אבל יותר טוב מעליות כל שנה. כדי שהמגמה הזאת תימשך, צריך להמשיך לפעול להגדלת היצע הדירות באזורי הביקוש וליצור תנאים להגדלת הכדאיות לבניית ורכישת דירות בפריפריה; שכן אנו עדים בחודשים האחרונים לתופעה שבה קבלנים אינם ניגשים למכרזים בפריפריה מחשש שלא יהיו להם ביקושים. ברור שתוכנית מחיר למשתכן יכולה להחזיק את השוק לאורך שנים, ושאנחנו בצומת שצריך לעשות חישוב מסלול מחדש. אולי הגיע הזמן לתת מקום מחודש לשיווקים לשוק החופשי".