גל התייקרויות בדרך? "ארנונה של מנהטן, תשתיות של ניו דלהי"
אחרי התייקרות הדלק והמים, גם מחירי הלחם האחיד ומוצרי החלב בפיקוח עלולים לטפס לצד הארנונה. כשהמשק סוחב גירעון שרק תופח, השנה עלולה להירשם כזאת שבה יוקר המחיה חזר לכותרות. צפו באולפן ynet
טרה ביקשה העלאה נוספת במחירי מוצרי החלב שבפיקוח
מגיפת הקטנת המוצרים: החברות יאולצו להדגיש את ההקטנה
המאפיות נגד המדינה: עתרו לבג"ץ להעלות שוב את מחירי הלחם ב-5%
קימברלי קלארק שוב מעלה מחירים: מכווצת אריזות של האגיס פנטס, שקיות אשפה וטישו
בנוסף, בינואר החולף הגישו משווקי הביצים עתירה נגד שר האוצר, משה כחלון, ושר החקלאות, אורי אריאל, בעקבות החלטת ועדת המחירים, לפיה יידרשו לשלם יותר למגדלי הביצים. כמו כן, דרשו שהמדינה לא תכיר בהנחות שניתנות על ידיהם לקמעונאים, במסגרת חישוב המחיר לצרכן. קבלת העתירה עלולה, לטענת המשווקים, להוביל לזינוק במחירי הביצים לצרכן.
במקביל, בימים האחרונים זינקו מחירי הפלפלים בכ-50% בצל המחסור בשווקים, והמגדלים הביעו חשש שהם יאמירו ליותר מ-30 שקלים לק"ג; אתמול פורסם ב-ynet על עלייה במחירי מוצרי ההגיינה של חברת קימברלי קלארק, שהודיעה כי תפחית בחודשים מאי-יוני את מספר החיתולים באריזות האגיס פנטס, תקצץ את מספר שקיות האשפה של ניקול ותחסיר טישו מאריזות מותגיה - אולם המחיר יישאר זהה. כלומר, מדובר בהתייקרויות של עד 20%.
אם כל זה לא מספיק, משרד הפנים הודיע על ההתייקרות האוטומטית של הארנונה - אלא שהפעם מדובר בשיעור העלייה הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות. גם שוק השכירות זינק בשנה האחרונה ב-17%. בריאיון באולפן ynet התייחס היום (ד') שחר אריאל, מראשי מאבק הארנונה ברעננה, לזינוק בתעריף הדו-חודשי וטען כי "בקצה אחד של רעננה הארנונה היא של מנהטן - אבל התשתיות של ניו-דלהי". צפו בדיון באולפן ynet.
תחזית הצמיחה נחתכה: "המצב בישראל אינו שחור או לבן"
גם ההודעה של ארגון ה-OECD על כך שהוא חותך את תחזית הצמיחה בישראל מעידה על החולשה של המשק הישראלי. בארגון הזהירו כי "ללא קיצוץ בהוצאות והגדלת הכנסות ממיסים - הממשלה תפספס את יעדי הגירעון". למעשה, למרות שכלכלני הארגון שומרים על אופטימיות זהירה לגבי ישראל, הם צופים מתווה יורד של צמיחה הן בתוצר והן בצריכה הפרטית על פני השנתיים הקרובות.
כמו כן, ניכר כי גם לכלכלני ה-OECD ולא רק משרד האוצר ובנק ישראל - מוטרדים מאוד מהזינוק החד בגירעון הממשלתי, שהגיע בחודש החולף ל-3.8% מהתמ"ג (תוצר מקומי גולמי) במונחים שנתיים (לעומת יעד של 2.9% מהתמ"ג), וצפוי לחרוג הן ב-2019 והן ב-2020 מהיעדים שנקבעו.
בראיון באולפן ynet הבהיר פרופ' עומר מואב, מומחה לכלכלה מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, כי "המצב בישראל אינו שחור או לבן, זה מצב מורכב. מצד אחד, יש מצב כלכלי סביר, צמיחה כלכלית, גידול בהשתתפות בכוח העבודה, צמצום בפערים. מצד שני, יש כיוון לא אחראי בכלכלה. כלכלנים יסכימו שרצוי מאוד לא להיות בגירעון, די ברור שיש צורך לא להעלות מיסים ולקצץ הוצאות, אבל אי אפשר לקצץ הוצאות אם יש ממשלה חדשה". צפו בדיון באולפן ynet.