גל התייקרויות במשק? באוצר לא מכירים בכך
הדיווחים על עליות מחירי השכירות, המים, הארנונה והלחם עוררו סערה ציבורית - אך בכירים במשרדי האוצר והכלכלה לא מבינים על מה המהומה. "אין גל חדש. מדובר בהתייקרויות שאושרו בעבר ובכאלה שעדיין לא אושרו"
"אין גל התייקרויות חדש. מדובר בהתייקרויות שאושרו בעבר ובכאלה שעדיין לא אושרו". כך טוען גורם בכיר מאוד באחד ממשרדי הממשלה. עם זאת, הוסיף כי "העיתוי של התקבצות חלק מההתייקרויות לאותו מועד, בתחילת הקיץ, בהחלט לא נוח".
עוד התייקרות: הארנונה תטפס בשנת 2020 ב-2.58%
בתוך שנה: התייקרות של עד 17% בשכר הדירה
טרה ביקשה העלאה נוספת במחירי מוצרי החלב שבפיקוח
גל התייקרויות בדרך? "ארנונה של מנהטן, תשתיות של ניו דלהי"
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
במשרדי האוצר והכלכלה לא רואים בעין יפה את האשמתם בגל ההתייקרויות המתחיל בימים אלה. לדברי גורם בכיר במשרד הכלכלה, "התייקרות המים לא נוגעת לנו, התייקרות הארנונה לא קשורה לממשלה ובטח לא אלינו. על התייקרות החלב הוחלט כבר לפני יותר משנה - ובעניין התייקרות הלחם לא דנו אפילו".
נזכיר כי השר כחלון טרם חתם על הצו להעלאת המחירים של מוצרי החלב שבפיקוח, וזאת למרות שבג"ץ הורה לו לעשות כן לפני יותר מחודשיים. בשבוע שעבר קבע היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שיש לקיים את החלטת בג"ץ בעניין, אולם שר האוצר טרם חתם על הצו עד אתמול אחר הצהריים - ולא ברור אם יחתום עליו לפני הקמת הממשלה החדשה.
כפי שפורסם ב-ynet, שלשום פנתה טרה לוועדת המחירים בבקשה לייקר עוד יותר את מוצרי החלב. מכיוון שההתייקרות של 3.4% טרם אושרה, הוועדה עוד לא דנה בבקשת טרה, אך תידרש לעשות זאת. אם הבקשה תאושר, צפויים המחירים לעלות ב-%.6.6 אם טרה תקבל אישור להעלות את המחירים, מתיר החוק גם לתנובה לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח, וכך גם ליתר החברות במשק.
בעניין ייקור הלחם שדורשים בעלי המאפיות, הוסיף הגורם הממשלתי שעד שוועדת המחירים תתכנס יעברו שבועות אחדים עד חודשיים. לדבריו, "הם אוספים נתונים, דורשים מסמכים ומבררים פרטים, וזה אורך זמן. לפני אמצע הקיץ ודאי לא תתקבל החלטה אם לאשר את ייקור הלחם".
באשר להתייקרות שכר הדירה, גורם כלכלי בכיר בממשלה האשים בזאת את מדיניות שר האוצר, משה כחלון, להרחיק מענף הדיור את המשקיעים. "ברגע שבונים פחות דירות להשקעה, יש פחות דירות להשכרה, וכל מי שלמד קצת כלכלה מבין שכשההיצע יורד והביקוש עולה - המחיר עולה".
הן שר האוצר כחלון והן שר הכלכלה אלי כהן סירבו להתייחס לגל ההתייקרויות שבפתח.
"הניהול הכלכלי של המשק הישראלי עקום לחלוטין"
בהתאחדות התעשיינים לא היו מרוצים אתמול מגל ההתייקרויות, ואף ציינו כי "הניהול הכלכלי של המשק הישראלי עקום לחלוטין".
בתוך כך, נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, שיגר מכתב דחוף לשרי הפנים והאוצר בטענה שיש לשנות בדחיפות את שיטת מס הארנונה, ולהיאבק בהעלאה המתוכננת של הארנונה בשנת 2020 בשיעור של 2.58%. מדובר בסכום של כ-758 מיליון שקל, שיביא את סך מס הארנונה לכ-30.1 מיליארד שקל.
על פי חוק, מדי שנה מתעדכן מס הארנונה אוטומטית לפי נוסחה המורכבת מממוצע של 50% מהשינוי במדד המחירים ו-50% משינוי במדד השכר במגזר הציבורי. העלייה במס הארנונה מגיעה בעיקר כתוצאה מעלייה במדד השכר במגזר הציבורי שרשם גידול של 3.85%, כ-567 מיליון שקל. מניתוח איגוד לשכות המסחר מס הארנונה עלה בעשור האחרון (2010-2020) ב-23%.