שתף קטע נבחר
 

פעילות המלט של נשר עברה להפסד - ומחירו עלול לעלות

נתח השוק של החברה בתחום המלט ירד מתחת ל-55% כתוצאה מהיבוא המוגבר מטורקיה ומיוון. אם הירידה תימשך גם ברבעון השני, צפוי ההיטל על המלט לעלות משמעותית

אחרי התייקרות הפירות והירקות ועליית המחירים הצפויה של מוצרי החלב, גם מחירי המלט עלולים לטפס. הסיבה: תוצאות הרבעון הראשון לשנת 2019 של פעילות המלט של חברת נשר, מונופול המלט של ישראל, מלמדות על הפסד של מספר מיליוני שקלים ותשואה של 1% בלבד על ההון.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

בעקבות ההחלטה על היטל מינימלי על המלט - מנכ"ל מלט הר טוב התפטר

שר הכלכלה החליט: היטל של 0.25% על יבואני מלט

מחאת עובדי המלט: איילון צפון נחסם לתנועה במחלף לה גווארדיה

 

 

 

נתח השוק של נשר ברבעון הראשון של השנה ירד מתחת ל-55%, כתוצאה מהתגברות יבוא מלט מתחרה מיוון וטורקיה במחירי היצף. הדוחות המבוקרים של החברה לרבעון הראשון, שהצביעו על מעבר להפסד, נמסרו לדני טל, המפקח על ההיטלים במשרד הכלכלה. ל"ממון" נודע אם גם ברבעון השני תציג נשר הפסד, משרד הכלכלה יגדיל את ההיטל על יבוא המלט מיוון וטורקיה.

 

לפני כחצי שנה אישר שר הכלכלה, אלי כהן, לקבוע היטל של 0.25% בלבד על המלט, זאת למרות מסקנות החקירה שערך טל, לפיהן הנזק שנגרם ליבואני המלט בארץ מצדיק היטל של 7%-22%. כהן אמר שישקול להעלות את המס, כשנתח השוק של היבואנים יגיע ל-50%, והורה לטל לעקוב אחר הנושא ולהגדיל את ההיטל אם יוכח כי הנזק לנשר מתמשך.

 

השר כהן לא רצה להגדיל את ההיטל מחשש לעליית מחירי הדירות, למרות שמומחים טענו כי חלקו של המלט מסך עלויות בניית דירה מגיע ל-1% בלבד, וכי היטל היה מייקר את הדירה הממוצעת בכ-‭3,000‬ שקל.

מפעל נשר רמלה  (צילום: EPA)
מפעל נשר ברמלה (צילום: EPA)
 

ההמלצה של הממונה טל להטיל היטל של 7%-22% על המלט המיובא התקבלה בעקבות תלונה שהגישו נשר ויצרנית המלט הר-טוב, לפיה חברת סימנט של איש העסקים שלומי פוגל בעלי מספנות ישראל, מייבאת מלט מיוון וטורקיה במחיר נמוך יותר ממחירו בארץ המקור (מחיר היצף אסור על פי אמנת הסחר הבינלאומי); ויש חשש כי הדבר יגרום לקריסת היצרנים המקומיים.

 

תעשיית המלט נחשבת לתעשיית תשתיות חיונית למדינת ישראל, והחשש הוא כי הנזק שייגרם לה מיבוא מתחרה בתנאים לא הוגנים יפתח תלות של המדינה במלט טורקי. בעקבות ירידת מחירי המלט ספג מפעל הר-טוב הפסדים, ו-100 העובדים שלו בסכנת פיטורים.

 

עוד ציין כהן כי הוא מעוניין להגביר את התחרות בשוק המלט הישראלי בו שולט מפעל נשר. לדברי כהן, מאז הגידול ביבוא המלט ירד מחירו ב-%‭.15‬ ביחס למפעל המלט הר-טוב אמר כהן כי מדובר במפעל מיושן ומפסיד שהפריון שלו נמוך, וכי הוא נדרש לביצוע תוכנית השקעות מקיפה כדי שיוכל לעמוד בתחרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים