בשורה לצליאקים? הקלות על יבוא מוצרים ללא גלוטן
משרד הבריאות מתכוון להוציא מוצרים ללא גלוטן מרשימת "המוצרים הרגישים" ליבוא; המשמעות: פחות ביורוקרטיה ליבואנים, פחות בדיקות, חיסכון בהוצאות ואפשרות ליבוא מקביל. השאלה הגדולה: האם החיסכון בעלויות יגולגל לצרכנים
משרד הבריאות רוצה להוציא מרשימת המוצרים הרגישים ליבוא מוצרים ללא גלוטן, לפי טיוטה ששלח ליבואנים עם 60 יום להערות הציבור. המשמעות: הקלה דרמטית על היבואנים. אלה שדיברנו איתם הבטיחו שהחיסכון יתגלגל לצרכנים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
האם דג ברמונדי ינצח את הסלמון והדניס?
למה באמת זינק מחיר האבטיח? לא מפחדים: עלייה בצריכה של מוצרים עתירי שומן
ליבוא מזון שני מסלולים. ביבוא "רגיל" המשרד עורך בדיקות רנדומליות בנמל ובדיקות מדגמיות בחנויות; מזון רגיש דורש בין היתר בדיקות מעבדה ובדיקה לכל מכולה.
אלי גורדון, מנהל שירות המזון במשרד, אישר ל"ממון" כי "בכוונתנו להוציא מהרשימה מזון ללא גלוטן, לצד עוד קבוצות כמו מזון מופחת קלוריות ופירות וירקות מסוימים, כדי שאותו מזון יהיה נגיש יותר. אם זה יעבוד, מצוין, ואם לא, תמיד אפשר להחזיר לרשימה. אם זה יקרה, ננטר הרבה, לפחות בהתחלה, לראות שלא מכניסים מוצר בעייתי. אם נמצא מוצר שמסומן כללא גלוטן ולא יעמוד בתקנות, היבואן יתבקש לערוך ריקול".
בארץ כ-40 אלף חולי צליאק שאינם יכולים לצרוך גלוטן, אך רוב החולים כלל לא מאובחנים. לפי הערכה, מגלגל שוק המוצרים ללא גלוטן, רובו מייצור מקומי, 130 מיליון שקל בשנה. אשתקד הוא צמח ב-8%.
לדברי עדי בלומר, מנהלת תחום בריאות בגורי, יבואנית GFREE, הצעד יקל עליהם מאוד. "לכל מוצר בלי גלוטן צריך להגיש למשרד מסמכים ולחכות 21 יום, ולעיתים יש דחיות כי חסר מסמך. במוצרים רגישים מקפידים בנהלים, וטוב שכך, אבל אישור יבוא זה תהליך ארוך. בנוסף, צריך לחדש אותו כל שנה. החידוש יותר קל, אבל אם השתנה משהו במפרט, צריך אישור חדש.
"כשמוצר כזה מגיע לארץ, קודם כל הוא נעצר לדגימה. אנו נערכים למינימום שבועיים שהוא בנמל. השהייה עולה 1,000 שקל ליום, ואז המוצרים נלקחים לבדיקת מעבדה, שעולה לנו 600 שקל למוצר. כל זה מועמס על עלות המוצר לצרכן, ובאחוזים זה הרבה, כי זה לא שוק גדול".
אם זה יקרה, כמה תחסכו?
"5%-10%, תלוי במוצר. זה אלפי שקלים לכל מכולה. יש מוצרים שאני לא מביאה בגלל זה. אם הם יוגדרו כלא רגישים, תהיה יותר תחרות".
הטבות לא תמיד מגיעות לצרכן.
"גם אם ההנחה לא תהיה במחיר הקטלוגי, היא תהיה דרך מבצעים".
גם רעות וקנין, מנכ"לית נאו ברנד המשווקת חטיפים ופסטות, מבטיחה שהחיסכון יתגלגל לצרכנים: "המחירים יירדו ב-15%־20%", היא אומרת. לדבריה, החיסכון יהיה 10,000 שקל למכולה. "טוב מאוד שמשרד הבריאות מוציא את זה. אין לו משאבים להתמודדות עם מוצרים רגישים. חברות גדולות הופכות קווים שלמים לנטולי גלוטן. זה הולך ונעשה נפוץ".
גם באירופה ובארה"ב המוצרים ללא גלוטן הם יקרים כמו בארץ?
"שם הפער לעומת מוצרים רגילים הוא 5%-12%. בארץ זה 30% ומעלה".
משרד הבריאות מסר: "החוק קובע כי שר הבריאות יכריז על מזון רגיש לפי המלצת מינהל שירות המזון ועל פי ניהול סיכונים. כהיערכות להכרזה מחדש, פירסם השר ב-7 ביוני הודעה על כוונה להכריז על מזון כרגיש, ובה מוזמן הציבור לתת הערות. אחרי קבלתן תפורסם הרשימה הסופית".
בעמותת צליאק בישראל ובארגון זכויות הצליאק בירכו אתמול על המהלך, שצפוי "להקל על יוקר המחייה עם המחלה".
ד"ר ליאת קוסוביץ׳, מנהלת עמותת צליאק בישראל, מסרה כי "העמותה מברכת את משרד הבריאות על המהלך החשוב לשינוי הגדרתו של מזון ללא גלוטן ממזון רגיש למזון רגיל (לצרכי יבוא). המהלך, שצפוי להביא להקלה על יוקר המחיה למתמודדים עם מחלת הצליאק, הוא תוצאה של עבודה מאומצת של צוות העמותה מול משרד הבריאות, ומשמעותו הקלה רגולטורית אדירה על יבואני המזון ללא גלוטן, אשר תוביל לפתיחת השוק ולהורדת מחירים.
"צוות העמותה ימשיך לפעול מול משרד הבריאות, בכדי לוודא כי המוצרים המיובאים יעמדו בכל הקריטריונים, על מנת להבטיח את בריאות ציבור הצליאק בישראל".
דן סולומון, מנכ"ל ארגון זכויות הצליאק, מסר כי "מאז 2015 ולאורך כל תקופת פעילותינו, דרשנו ממשרד הבריאות להתיר יבוא מקביל של מוצרים רגישים או לחילופין לשנות את הגדרת מזון ללא גלוטן, ונעננו בשלילה. עם זאת, תמיד קיבלנו אוזן קשבת ונערכו עימנו פגישות ושיחות רבות כיצד לפתור את הבעיות סביב יבוא מזון ללא גלוטן.
"אנו שמחים כי מוצרים ללא גלוטן ירדו מרשימת המוצרים הרגישים, וליבואנים יתאפשר שחרור מהיר יותר מהנמל. יחד עם זאת, לא ברורה לנו מה תהיה השפעת ההחלטה על מחיר המוצרים בפועל. כמו כן, לא ברורה התקנה החדשה לשינוי ביבוא מקביל. נשמח להבהרות ממשרד הבריאות".