חקלאים פושטים רגל, ומחירי הבטטות מזנקים
המחסור בבטטות יימשך עוד חודשיים לפחות, ובינתיים המחירים גבוהים ומגיעים גם ל-19.90 שקל לק"ג. ברשתות השיווק לא מתרגשים: "אם היתה רשימה של ירקות לפי המכר שלהם, בטטה היא במקום ה-35". במקביל: מחירי אבוקדו, בננה ואבטיח - סוף סוף במגמת ירידה
עוד ירק מצטרף לרשימה הארוכה של הפירות והירקות שהתייקרו לאחרונה - הבטטות. צרכנית שביקשה לרכוש בטטות במסגרת הקנייה השבועית שלה גילתה שהמחיר טיפס ל-14.90 שקל לק"ג אצל רמי לוי. "לפני שבוע הן עלו פחות משמונה שקלים לק"ג, בירקנייה ליד הבית אין בטטות, וכשיש הן עולות יותר מ-20 שקל לק"ג", אמרה ל-ynet. "חיפשתי בטטות גם ברשתות נוספות אבל הן לא נראות טוב".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
התוכנית להורדת מחירי הפירות: תמיכה ישירה בחקלאים
הרשתות גוזרות קופון? הפירות יקרים גם ישירות מהחקלאי
מבדיקה באפליקציית השוואות המחירים פרייסז, עולה שהמחירים הנפוצים לבטטה נעים בין 9.90 ל-12.90 שקל לק"ג ומגיעים גם ל-19.90 שקל לק"ג. אפשר למצוא בטטות ב-7.90 שקלים לק"ג במחיר מבצע במחסני השוק. בסניפים בודדים ברמי לוי הן נמכרות ב-4.50 או 4.90 שקלים לק"ג.
לפי חקלאים, הסיבה לכך היא מחסור. "אין בטטות", אמרו לנו בחנות ירקות. בטטות גדלות בקיץ ונאספות מהשדה עד ספטמבר-אוקטובר ואז מכנסות לקירור. הסחורה שנמכרת היום היא סחורה מקירור ורוב המלאי מהקירור כבר אזל השנה, מוקדם יותר מהרגיל ומהר מהצפוי. צרכנים מעדיפים בטטות בגודל בינוני ולכן המחסור ניכר עוד יותר, שכן בטטות קטנות או ענקיות פשוט לא נמכרות.
רונן אלבז, חקלאי ממושב משמרת שמגדל בטטה, תפו"א וגזר, מסביר שהמחסור נמשך כבר חודשיים ויימשך עוד חודשיים, כך לפי הערכתו. "יש לכך כמה סיבות. השנה היתה קרה ובטטה היא גידול קיץ, אז הסחורה שהיתה צריכה לצאת בעוד חודש או שלושה שבועות לרשתות, נדחתה, בגלל הקור שהיה. סיבה שנייה היא שיש פחת מאוד גדול בבטטות מקירור. אלה סחורות שהחקלאים הכניסו בספטמבר ובאוקטובר למקרר, והפחת שלהן בקירורים מאוד גדול.
"הסיבה העיקרית למחסור היא שחקלאים סגרו את העסק. שלושה מגדלי בטטות פשטו את הרגל בשנים האחרונות, אחרי שבמשך תקופה ארוכה מכרו לרשתות בטטה ב-2 שקלים לק"ג והרשתות מכרו לצרכנים ב-11 וב-13 שקל לק"ג. חקלאים קורסים בגלל זה, הם משתעבדים לרשתות ולוקחים מקדמות והרשתות חונקות אותם. בנוסף מחירי המים והעובדים הופכים את החיים כחקלאי ללא אפשריים. אז אין מספיק מגדלי בטטות וזו הסיבה שהיא נמכרת בימים אלה לרשתות ב-יותר מ-6 שקלים (לפי אתר משרד החקלאות המחיר הסיטוני של בטטה סוג א' הגיע ל-13-10 שקלים לק"ג מ.ק) והצרכן משלם".
מחירי הפירות מתחילים לרדת
ברשתות השיווק לא מתרגשים: "אם היתה רשימה של ירקות לפי המכר שלהם, בטטה היא במקום 35", טוען אחד הקמעונאים. בנוסף, נראה שמחירי הגזר ותפוחי האדמה בירידה וקמעונאים אף אמרו ל-ynet שיש בשורות גם באגף הפירות.
מחירי הבננות בירידה, מחירי ענבים ירדו מ-40 שקל לק"ג ל-30 שקל לק"ג ובשבועיים הבאים מחירם צפוי לרדת ל-20 שקל לק"ג, מחירי האבוקדו מתחילים לרדת וגם מחירי אבטיחים ירדו: לפני שבוע נמכרו אבטיחים ב-8 שקלים לק"ג ומעלה, בעוד ששבוע המחירים ברשתות מסוימות ירדו גם ל-3.90 שקלים לק"ג ובשבוע הבא יש צפי שמחיריהם ברשתות יירדו מתחת לשלושה שקלים.