מנכ"ל אפריקה מגורים: רוכשי מחיר למשתכן בגליל ים - בעלי וולבו ולקסוס
בכנס בנושא שוק הדיור, ביקר אורן הוד את תוכנית "מחיר למשתכן" בה החברה לוקחת חלק, ואמר שהמטרה החברתית בבסיס הפרויקט - לאפשר דיור בר השגה - לא הצליחה. נשיא התאחדות בוני הארץ: "לומר שמחיר למשתכן הוא הפתרון למשבר הדיור - זה רע מאוד"
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ההתייקרות נמשכת: מחירי הדירות עלו ב-0.5% במרץ-אפריל
ירידה של 10% במכירת דירות חדשות בפברואר-אפריל
מחירי הדירות חוזרים לעלות: טיפסו בשנה האחרונה ב-0.5%
הוד אמר את הדברים בפאנל בשם "שוק הדיור בישראל, לאן הולכים מכאן? - המלצות לממשלה". בדבריו השמיע ביקורת על תוכנית מחיר למשתכן, בה החברה לוקחת חלק, כשציין כי הרוכשים בפרויקט של החברה בגליל ים בהרצליה לא היו אנשים שהפרוטה חסרה בכיסם. לדבריו, "כששיווקנו את הדירות בגליל ים וסידרנו חניה לזוכים - כל היום סידרנו חניה ללקסוס וולבו".
"יש פה בעיה", המשיך הוד, "המטרה החברתית לא השיגה את עצמה. מה הלאה? הבעיה שאין כרגע את הרצון או היכולת וההכוונה ברמת המדינה לעשות פעילות פרטית וזה מוביל אותנו להאטה בבנייה".
ראול סרוגו: מכל הטררם, 70 אלף דירות הוגרלו
נשיא התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר), ראול סרוגו, אמר בפאנל כי "160 אלף זוגות צעירים נרשמו למחיר למשתכן, מה שמעיד באופן מובהק על כמות הדירות החסרה. מכל הטררם, 70 אלף דירות הוגרלו ורק 12 אלף חתמו על הסכמים והדירה בתהליך בנייה.
"כרעיון, מחיר למשתכן הוא חיובי, לראשונה בהיסטוריה של ישראל עצרו את הספסור בקרקע, אבל זה גם יצר חוסר היגיון מיסויי מבחינת צדק חלקותי, כי זוג צעיר שקנה דירה בגליל ים - קיבל הטבה גדולה יותר ממי שקנה דירה בדימונה, בגלל שווי הקרקע.
"כלל, זה פרויקט של דיור בר השגה. אבל לומר שזה חזות הכל, הפתרון למשבר הדיור - זה רע מאוד", הוסיף. "יש למעשה אנרכיה מוחלטת בשוק הדיור, כל דאלים גבר, כל ראש עיר עוצר את הבניה וכאן הבעיה. הפתרון הוא הגדלת ההיצע באזורי הביקוש, והתוכנית לא עשתה את זה, להיפך.
"אין עידוד של מכירת קרקעות פרטיות לשוק ופרויקטים של התחדשות עירונית תקועים. הפתרון שלנו לפריפריה, בגלל שווי הקרקע הנמוך, הוא מתן תמריצים. אנחנו מציעים לתת זיכוי במס ליזמים על פרויקטים רווחיים שיעשו במרכז. רשות המסים לא ששה ללכת לכיוון הזה ואנחנו מנסים להוביל מולם ומול אגף התקציבים מודל שיוכיח, שזה יהיה כדאי כלכלית".
שוק הנדלן מנווט בלי ראש
מנכ"לית מינהל התיכנון, דלית זילבר, ציינה כי המינהל אישר בשנתיים האחרונות 300 אלף יחידות דיור ברחבי הארץ, דבר המהווה לדבריה "מהפיכה בקנה מידה לאומי". עוד הוסיפה בהתייחסות לביקורת, כי יש תוכנית אסטרטגית כוללת ל-2040 ואנחנו מדברים על תחבורה, תשתיות ושטחים פתוחים. אנחנו מאשרים מיליוני מ"ר לתעסוקה, רק במחוז מרכז יש 60 מיליון מ"ר מאושרים, מהם בנויים פחות מ-15 מיליון. אנחנו מאשרים המון תעסוקה בלי לדעת למה וכמה".
עוד ציינה כי "אם יש הצעה לממשלה זה להשקיע בתשתיות ובתחבורה, אנחנו במשבר דרמטי. בנוסף, חלק גדול מהתוכנית האסטרטגית זה התחדשות עירונית. אנחנו מדברים על תושבים שהם בעלי הבית, יש פה פן חברתי, אדריכלי ושמאי. השנה אישרנו 30 אלף יח"ד בהתחדשות עירונית מתוך 150 אלף, וזה לא מספיק. אנחנו מקווים שהשנה נגיע ל-60 אלף, אבל זה לא יבנה מחר בבוקר".
שאולי לוטן, מנכ"ל קבוצת לוינשטיין, לא חסך בביקורת נוקבת, שזכתה למחיאות כפיים מצד הנוכחים. "התוכנית הביאה למדינה 7.5 מיליארד שקל גירעון, יצרה הרבה קבלנים שפשטו רגל, יצרה קבלנים שלא בנו בתוכנית ולא יכלו למכור דירות, יצרה הפרשים בין אנשים שזכו במקומות טובים לבין אלו שזכו במקומות לא טובים וזה לא הגון, ויצרה אנשים שגרים בראשון וזכו בעפולה", אמר. "מה עושים עם זה? טמטום, סליחה על הביטוי. היא יצרה לאנשים ציפיות שלא מתגמשות, דיווחים של המדינה בשעה שעוד לא שיווקו את הקרקע, בקיצור, כשלון טוטאלי".
גיל גבע, יו"ר קבוצת תדהר, נשמע מסויג יותר. "כדאי לא לשפוך את התינוק עם המים", אמר. "תוכנית מחיר למשתכן ככלי, זה דבר לא רע. אך האם זה הפתרון למשבר הדיור? אם המטרה היתה לצנן את השוק, היא הצליחה חלקית. אם המטרה היתה להגדיל היצע, היא נכשלה כשלון חרוץ".
"הדרך להוריד מחירים מאוד פשוטה - להגדיל היצע ולהוריד עלויות יצור", הוסיף. "היזמים והקבלנים הם לא חלק מהבעיה, אלא הפתרון. יש מוצר במחסור, אנחנו היצרנים וצריך לגרום לנו יכולת לייצר. דבר שני וחשוב לומר לציבור את האמת -יש פה הזנחה של שנים, שלא תיפתר בשנה ושנתיים".
אברהם קוזניצקי, יו"ר ובעלים מנרב, אמר על תוכנית מחיר למשתכן כי "הכיוון היה נכון, אבל היו יכולים לשפר את הביצוע. היו צריכים להקים ועדת ציפיות שבה שותפים הקבלנים והיזמים".
עודד גבולי, מהנדס עיריית תל אביב לשעבר, אמר כי "תוכנית מחיר למשתכן נכשלה על בטוח. אם המדינה לא תעצור לרגע ותייצר אסטרטגיה אמיתית של איפה בונים וכמה בונים, איך מייצרים תשתיות ושכונות מגורים עם תכנון, שום דבר לא יקרה. אני לא יודע כמה פעמים עוד צריך לחזור על זה - אי אפשר לייצר ככה מדינה ולבנות ככה מדינה".