בני ברק תשלם עשרות מיליוני שקלים לפולשים
תוכנית לבניית 1,400 דירות בכ־50 בניינים תקבל תוקף עוד כחודשיים, אך לפני עליית הדחפורים על הקרקע תפצה העירייה כ־150 מחזיקים בשטח, רובם ללא היתר
תוכנית לבניית 1,400 דירות בכ־50 בניינים באחת מעתודות הקרקע האחרונות של בני ברק הגיעה לישורת האחרונה, וצפויה לקבל תוקף בתוך כחודשיים. אולם לפני עליית הדחפורים על הקרקע תצטרך החברה הכלכלית של בני ברק, חברה עירונית בבעלות העירייה, לפצות כ־150 מחזיקים שונים בשטח בסכום כולל של כמה עשרות מיליוני שקלים, כך עולה מהסכם הפיתוח שנחתם בין העירייה ובין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), אשר הגיע לידי "כלכליסט".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
החשב הכללי חושף: מחיר למשתכן עלתה לציבור 7.1 מיליארד שקל
מחיר הבחירות החוזרות: אלפי דירות מחיר למשתכן יתקעו
המחירים רוסנו, אבל מעט דירות אוכלסו: "מחיר למשתכן" - סיכום ביניים
מדובר במתחם החולש על שטח של 103 דונם באזור המוסכים בשכונת פרדס כץ, ממזרח למתחם העסקים החדש של בני ברק (BBC). הגבול הצפוני של המתחם הוא רחוב הירקון, רחוב המכבים ממזרח והחשמונאים ממערב. כיום יש בשטח בעיקר מוסכים ומבנים שונים המשמשים לתעשייה מסורתית. התוכנית משנה את ייעוד הקרקע למגורים, ותאפשר לבנות במקום בניינים בגובה של עד 6.5 קומות. התכנון הזה מותאם לאוכלוסייה חרדית, במיוחד לזוגות צעירים. ההערכה היא כי יתגוררו בשכונה החדשה כ־6,200 איש.
הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה של מחוז תל אביב דנה בשבוע שעבר בהתנגדויות שהגישו שני בעלי מגרשים במתחם. בדיון הוועדה החליטה לתקן את התוכנית ולפרסמה שוב להתנגדויות לתקופה של 45 יום, שבסיומם אם לא יהיו התנגדויות נוספות היא תקבל תוקף.
על פי ההערכות, לאחר מתן התוקף לתוכנית צפוי שווי הקרקע להגיע לכ־425 מיליון שקל, בערך פי שניים משווייה היום. ההכנסות משיווקה יתחלקו בין עיריית בני ברק לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י), אך עוד לפני זה ינוכו מהסכום תשלומי פיצויים לכ־150 מחזיקים שונים בשטח - רובם נחשבים פולשים, אחרים בנו בחריגות בנייה, ללא היתר או חרגו מהוראות התוכנית בשטח.
מתווה הפינוי סוכם בין רמ"י לחברה הכלכלית של בני ברק במסגרת הסכם החכירה בין הצדדים, במסגרתו קיבלה החברה הכלכלית זכויות על הקרקע, אך גם לקחה על עצמה את עלות פינוי 150 מחזיקי הקרקע במקום. ל"כלכלסט" נודע כי החברה הכלכלית כבר הגיעה לשורה של הסכמים עם מחזיקי הקרקעות, במקביל להליכים משפטיים נגד אחרים, שגם הם צפויים להסתיים בפסיקה שתאפשר פינוי, לרוב בתמורה לפיצוי. כאשר התוכנית תקבל תוקף, החברה הכלכלית תשווק את הקרקע לקבלנים והכסף ישמש למימון הפיצויים. יתר ההכנסות משיווק הקרקע יחולקו באופן שווה בין העירייה לרמ"י.
במקור תוכננו בשטח מגדלי משרדים בני 30 קומות ויותר, בדומה למתחם BBC, עם אפשרות לבנות עוד 224 דירות מגורים בבניינים בני 6.5 קומות. התוכנית הזו כבר קיבלה תוקף ב־2016, אבל מצוקת הדיור בבני ברק, הנחשבת לעיר הצפופה בישראל, הובילה את העירייה לשנות את התכנון, לבטל 53 אלף מ"ר שנועדו למשרדים ועוד 33 אלף מ"ר שטחי מסחר, ולהמיר אותם לתוספת של כ־110 אלף מ"ר למגורים, שהם עוד 1,188 דירות. מטבלאות האיחוד וחלוקה שצורפו למסמכי התוכנית עולה כי שווי המתחם של תוכנית המגדלים היה 234 מיליון שקל. התוכנית למגורים כמעט מכפילה את שווי הקרקע לכ־425 מיליון שקל.
תוכנית מתחם הירקון בבני ברק הוכנה על ידי משרד טיטו אומן אדריכלים, וכוללת דירות בנות שלושה־חמישה חדרים. 20% מהדירות יהיו קטנות, שטח של עד 75 מ"ר. הערכה היא כי דירות בשכונה יימכור לחרדים, ומחירן יעמוד על כ־1.5 מיליון שקל.
על פי נתוני הלמ"ס, בני ברק היא העיר הצפופה בישראל, ובה מתגוררים 26 אלף תושבים לכל קמ"ר. תוכנית הירקון היא עתודת הקרקע הפנויה היחידה שבשלה כעת לבנייה. במקביל מקודמות שתי תוכניות לבניית 3,000 דירות בסמוך למחלף גהה ומפעל קוקה קולה, אך ההערכות הן כי יחלפו עוד שנים עד שיושלמו תוכניות הבנייה שם.
בני ברק
צילום: אוראל כהן
מומלצים