שתף קטע נבחר
 

עוד מכה לתוכנית הדגל: הקיצוץ הרוחבי חיסל 700 דירות מחיר למשתכן

בקיצוץ שעליו החליטה הממשלה בחודש יוני נדרש משרד הבינוי והשיכון לחתוך 50 מיליון שקל. יחד עם משרד האוצר סוכם כי מחיר למשתכן תשלם את המחיר, ו-700 דירות יימכרו במחירי שוק

החל מחודש יוני, הממשלה החליטה לקצץ 1.3 מיליארד שקל מתקציב משרדי הממשלה השונים בקיצוץ רוחבי. ההחלטה צפויה להשפיע גם על בבת עינו של שר האוצר משה כחלון - מחיר למשתכן.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

הממשלה אישרה קיצוץ תקציב של 1.2 מיליארד שקלים

משרד האוצר מציג: קיצוצים ומיסים כדי לשמור את הגירעון מתחת ל-4%

זוכי מחיר למשתכן חוששים: "יכול להיות שנישאר בלי דירה"

"מחיר למשתכן" דועכת: פחות מ-50% הצלחה בשיווק המגרשים

 

ל”כלכליסט” נודע כי לצורך מימון הקיצוץ הרוחבי במשרד הבינוי והשיכון העומד על 50 מיליון שקל, סיכמו משרדי האוצר והשיכון כי מכרזים בהיקף של כ-700 דירות שהיו אמורים להתפרסם במתכונת מחיר למשתכן, יפורסמו במקום זאת במתכונת רגילה, וכי כלל הדירות שייבנו במסגרתם יימכרו לכלל הציבור במחירי השוק החופשי.

משה כחלון באולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
שר האוצר משה כחלון. חריגה ראשונה מהקו הרשמי שהוביל(צילום: אבי מועלם)
  

על פי הסיכום יפורסמו מכרזים אלה בעיקר בערי הפריפריה הרחוקה, בהן דימונה, ערד וטבריה.

 

בעוד שבמכרזי מחיר למשתכן בפריפריה מקצה המדינה את הקרקע בכמעט חינם לקבלנים, ואף משלמת מענקים של עד 60 אלף שקל למשקי הבית הזוכים, במכרזי קרקע רגילים זוכה הקבלן המציע את התשלום הגבוה ביותר עבור הקרקע. בדרך זו מקווים במשרדי השיכון והאוצר להכניס כמה עשרות מיליוני שקלים שיכסו חלק מהקיצוץ הנדרש.

 

מדובר בחריגה מהקו הרשמי שהוביל משה כחלון מיום שמונה לשר האוצר, לפיו כלל קרקעות המדינה המיועדות למגורים ישווקו אך ורק במסגרת יוזמת מחיר למשתכן.

 

היוצאים מהכלל היחידים עד כה היו מגרשי פרימיום במרכז תל אביב, שבהם שכנע הדרג המקצועי של רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) את כחלון כי אין היגיון לשווקם לדיור מוזל. כעת בשל אילוצי הקיצוץ חלה נסיגה מקו זה.

 

עם זאת יש לציין כי בקרב הגורמים המקצועיים, הן במשרדי האוצר והשיכון והן ברמ”י, לא מצטערים במיוחד על נסיגה זו, שכן מזה תקופה ממושכת שאחוזי ההצלחה של מחיר למשתכן בפריפריה נמוכים מאד, ובקרב כלל העוסקים בנושא ישנה הסכמה כי באזורים הללו, שבהם הביקוש למגורים מוגבל, כבר קיבלו רוכשי הדירה הראשונה מענה במסגרת התוכנית וכי זו למעשה מיצתה עצמה באזורים אלה.

  

על כך יעידו מכרזים בהיקף של אלפי יחידות דיור שנכשלו מאז תחילת 2018 בערי הפריפריה. בין היתר אפשר לציין מכרזים בהיקף של קרוב ל-3,000 דירות בבאר שבע, כ-1,000 דירות בנתיבות, כ-1,000 דירות נוספות באופקים וכ-800 דירות בדימונה.

מחיר למשתכן בשכונת גליל ים הרצליה (צילום: עמית שעל)
פרויקט של מחיר למשתכן בהרצליה. אחוזי ההצלחה של התוכנית יורדים(צילום: עמית שעל)
 

 

מקצצים לא רק במחיר למשתכן

בנוסף להחלטה לקצץ במכרזי מחיר למשתכן, מתכוון משרד השיכון לקצץ בשני תחומי פעילות נוספים. ביישום פרק הדיור בהחלטת ממשלה מספר 922 לפיתוח כלכלי של החברה הערבית, שבמסגרתה מקדם משרד הבינוי והשיכון תכנון, שיווק ועבודות פיתוח ביישובי החברה הערבית. כמו כן יקצץ המשרד בפעילות הקמת מוסדות ציבור בקרב ההתיישבות הכפרית.

 

את הקיצוץ הרוחבי בהיקף של כ-1.3 מיליארדי שקל אישרה הממשלה בסוף חודש יוני, על מנת לממן שלוש מטרות מרכזיות: הקמת מכשול בגבול רצועת עזה אשר ישים סוף לאיום המנהרות, שעלותו מוערכת בכ-800 מיליון שקל, מימון פרויקט הצהרונים לשנת הלימודים הקרובה בכ-400 מיליון שקל, ושיקום נזקי השריפה ביישוב מבוא מודיעים ב-84 מיליון שקל.

 

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים כי למרות ההבטחות של תוכנית מחיר למשתכן להציף את השוק בדירות, ההיצע ממשיך לצנוח ובין הרבעון האחרון בשנת 2018 לרבעון הראשון בשנת 2019 נרשמה ירידה בשיעור 21.5%.

 

הבחירות הקרובות והגירעון התקציבי העמוק יקשו על המשכה של תוכנית מחיר למשתכן היקרה בממשלה הבאה. סימנים ראשונים לדעיכת התוכנית ולחוסר האטרקטיביות שלה כבר באים לידי ביטוי בשיעור ההצלחה הנמוך של רשות מקרקעי ישראל בשיווק המגרשים שנמצאים בידיה. לא ברור אם תוכנית מחיר למשתכן תימשך לאחר הבחירות. ההערכה היא כי היא לא תסתיים בבת אחת אלא תצומצם עם הזמן.

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "הפרסום כאילו ישנו קשר בין הקיצוץ הרוחבי לבין שינוי מכרזים לטובת מכרזי קרקע הינו מופרך. משרד הבינוי והשיכון בשיתוף מטה הדיור ורמ"י בוחנים כל מכרז לגופו ובהתאם למיקומו ולביקושים הצפויים כך שיצליח. הקיצוץ הרוחבי מעולם לא היווה שיקול לשיטת המכרז".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
משה כחלון
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים