דו"ח לא אמין: ג'עפר פרח זוכה מאי-ציות לשוטר
מנהל מרכז מוסאווא, שהשתתף בשיירת מחאה בכביש 1, זומן לדין חרף הנחייה שלא לאכוף עבירות תנועה. במשפט התגלו פרטים על התנהלות השוטר
בית המשפט לתעבורה בירושלים זיכה לאחרונה
את מנהל מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים בישראל, ג'עפר פרח,
מעבירה של אי-ציות לשוטר שבגינה הואשם כשהשתתף בשיירת רכבים שנסעה לבית המשפט העליון כמחאה על הריסת הבתים באום אל-חיראן ועל הריגתו של יעקוב אלקיעאן.
השופט נאיל מהנא קבע כי השוטר שזימן את פרח לדין טעה בשיקול הדעת וערך רישום מגמתי במטרה לסבך אותו בפלילים.
בעקבות זאת הוגשו נגד פרח שני כתבי אישום: אחד על עבירה של הפרעה לתנועה אך המדינה מחקה אותו, והשני על אי ציות להוראת שוטר.
שיירת המחאה נסעה לדיון בעליון ב-27 בינואר 2017. שוטר תנועה שעמד בכביש 1 עצר את כלי הרכב שנסעו בנתיב הימני אף שהמחאה קיבלה אישור מאגף המבצעים ולוותה בידי פיקוד משטרתי בכיר ובניגוד להנחיה שלא לאכוף עבירות תנועה במהלכה. בדו"ח אירוע מפורט כתב השוטר שבזמן שעסק בטיפול בנהג אחר עצר פרח את מכוניתו, חסם את הכביש למשך חצי שעה וסירב להזדהות בפניו במשך דקות ארוכות.
תביעה
שוטרים ניפצו חלונות רכב – המדינה תשלם
עו"ד דוד בן עוליאל | פסקדין
בעקבות מידע על סמים ברכב הסתערו שוטרים בלבוש אזרחי בלי לתת לנוסעים הזדמנות לפתוח את הדלת. סמים לא נמצאו. הפיצוי: כ-40 אלף שקל
במסגרת ההליך שהתנהל באישום השני טען פרח כי לא היה הנהג. לדבריו, הנהג שעמו נסע עצר את הרכב כשהבחין בשוטר רושם דוח, והוא ניגש אליו כדי להסביר שהשיירה קיבלה אישור וניתנה הנחיה שלא לתת דוחות לנהגים המשתתפים בה. לתמיכה בטענותיו הובאו לעדות הנהג, נוסע נוסף, סגן-ניצב דרור דקל שליווה את השיירה בתחילת דרכה ומפקד ימת"א שרון, רב-פקד שלום רם, שהצטרף לליווי בהמשך.
השופט מהנא קיבל את גרסת הנאשם שהותיר עליו רושם חיובי ומהימן. על השוטר, לעומת זאת, מתח ביקורת חמורה לאחר שהסתבר כי את פרטי האירוע רשם הרבה לאחר שהתרחש, ככל הנראה בתחנת המשטרה. במצב דברים זה, ציין, קשה להאמין שהשוטר זכר את הפרטים המדויקים שנכתבו בדוח.
"לא השתכנעתי כי הרישום שערך השוטר נעשה בסמוך לאירוע ואף התגבשה דעה כי אין מדובר ברישום אמיתי... ואף חמור מכך התגלה כי הרישום אינו מדויק בלשון המעטה ועושה רושם שנערך בצורה מגמתית מתוך רצון לסבך את הנאשם בעבירות שלא בוצעו על ידו", נכתב בהכרעת הדין.
אחת הדוגמאות המובהקות לחוסר הדיוק הייתה העובדה שבדוח נכתב שהאירוע צולם במצלמת קסדה בעוד שכלל לא קיים צילום כזה. בנסיבות אלה, כאשר כל העדים ציינו כי במקום עצרו רכבים רבים והשוטר טיפל בו זמנית ברכב אחר, השופט לא סבר שהוכח שהנאשם נהג ברכב או סירב להזדהות לפרק זמן ארוך.
לפני סיום כתב השופט דברים קשים על שיקול דעתו המוטעה של השוטר, שפעל בניגוד להנחיית אגף המבצעים ובמו ידיו גרם להפרעה לתנועה ולפגיעה בזכות המחאה.
"ראוי להעיר כי טוב אם כתב זה לא היה בא אל העולם וטוב אם המאשימה היתה מסכימה לאחר בחינת הראיות לחזור בה מאישום גם בתיק זה", כתב והורה על זיכוי הנאשם מהעבירה שיוחסה לו.
- לקריאת הכרעת הדין המלאה – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המדינה: עו"ד פלילי רפי ליאון
- ב"כ הנאשם: עו"ד ג'אנם גזאווי
- עו"ד עמי מלול עוסק בתעבורה
- הכותב לא ייצג בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים