מתחרה ל-WeWork: חברת חללי העבודה השנייה בגודלה ברוסיה נכנסת לת"א
חברת SOK שבבעלות המיליארדר איגור ריבקוב שכרה שלוש קומות במגדל נצבא ב-17 מיליון שקל לשנה. תפתח בארץ עוד 5 מתחמים בשטח 20 אלף מ"ר. ריבקוב שותף בקרן Prytek הישראלית שהשקיעה בפייבוקס ושבה משמש יאיר סרוסי כיו"ר
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
האותיות הקטנות מאחורי ההנפקה של WeWork בוול סטריט
WeWork הפסידה 900 מיליון דולר בחצי הראשון של השנה
שנה קשה ל-WeWork: הפסידה 2 מיליארד דולר ב-2018
המתחם, שייפתח בתחילת 2020, יתפרס על פני שלוש קומות (9 עד 11 במגדל), וצפוי לאכלס 500 משתמשים. בתעריפון השכירות באתר של SOK מוצע שולחן מזדמן במחיר 900 שקל לחודש ושולחן קבוע ב-1,400 שקל לחודש (כולל מע"מ). השוכרים במתחם החברה בתל אביב יהיו זכאים לעמדות במתחמים שלה ברוסיה בעת ביקור שם, ולהיפך.
זוהי היציאה הראשונה של SOK - Service. Office. Knowledge אל מחוץ לגבולות של רוסיה, בה היא מנהלת חללי עבודה משותפים בשטח כולל של כ-15 אלף מ"ר בעיקר במוסקבה. ברוסיה היא נחשבת לחברה השנייה בגודלה במדינה אחרי רגוס.
שוק של 250 אלף מ"ר
על פי התוכנית של SOK, היא תפתח חמישה חללי עבודה נוספים בישראל בשלוש השנים הקרובות שיגיעו לשטח כולל של 20 אלף מ"ר. שוק המשרדים המשותפים בישראל נאמד היום ב-250 אלף מ"ר, לפי חברת CBRE לייעוץ ומחקר בתחום הנדל"ן. בשוק זה מתחרות, לצד WE ורגוס, גם לאבס של טדי שגיא ו-Be All.
אלכסיי ברפנוב, מנהל הפעילות של SOK בישראל, אישר את הפרטים ל"כלכליסט" והוסיף: "בחנו מספר מדינות ליציאה לחו"ל וישראל היתה בין הראשונות, מכיוון שהשוק פה צומח במהירות וגם הדינאמיקה טובה: לא רק חברות קטנות מאכלסות את חללי העבודה המשותפים, אלא גם חברות גדולות ואפילו גופים ממשלתיים כגון מחלקת ה־IT של המשטרה ורשות החדשנות שיש לה משרד גם במתחם Be All ברמת גן. יש גם הרבה חברות בינלאומיות שנכנסות כי הן מאמינות במוחות המקומיים".
ב-SOK מציינים גם שתל אביב נמנית עם 25 הערים בעולם שבהן הביקוש לחללי העבודה המשותפים מכפיל את עצמו כל שנה. זאת לצד ערים כמו ברלין, לונדון וניו יורק, שם מתכננת החברה לפתוח משרד בשנה הבאה.
לדברי ברפנוב, עוד לא נסגרו חוזים משמעותיים מול שוכרים, אבל החברה במשא ומתן עם כמה חברות. לגבי המתחמים הנוספים מציין ברפנוב כי הוא במגעים לשכירת משרדים נוספים בתל אביב, וכן בירושלים, פתח תקווה ובאר שבע.
SOK הוקמה בסוף 2017 ופתחה את מתחם העבודה הראשון שלה במוסקבה רק ב-2018 אך מאז היא מתרחבת במהירות, בדומה למודל של חברת WeWork, שהחלה לפעול ברוסיה מאוחר יחסית ולכן היא לא מובילה את השוק שם. הבעלים של SOK הוא איגור ריבקוב, יזם מוכר ובולט ברוסיה שהונו נאמד ב-1.3 מיליארד דולר. ריבקוב השקיע ב-SOK כ-20 מיליון דולר סמוך להקמתה.
השקעה באיזי בוב וטיפרנקס
פתיחת SOK אינה הכניסה הראשונה של ריבקוב לשוק הישראלי, בו הוא כבר פעיל באמצעות קרן ההון סיכון Prytek. החל מ-2018 משמש ריבקוב כשותף בפרייטק, שהחלה את דרכה כמיזם ישראלי לקידום טכנולוגיה מקומית מחוץ לגבולות המדינה. לקרן גם זרוע פינטק בשם GFS שהשקיעה בין היתר בפייבוקס, איזי בוב וטיפרנקס הישראליות. יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים בעבר, משמש כיו"ר הקרן. על פי הערכות, חברות הקשורות לקרן צפויות לאכלס את המתחם החדש במגדל נצבא.
ריבקוב החל בבניית האימפריה העסקית שלו ב-1993, כשהיה מתקין גגות בן 20 בלבד ויחד עם חברו מאוניברסיטה הקים את חברת טקנוניקול (Technonicol) שמייצרת חומרים לבידוד גגות. החברה נחשבת לאחת מספקיות חומרי האיטום והבידוד הגדולות באירופה עם מחזור מכירות שנתי של כ-1.2 מיליארד דולר. לפני חמש שנים הוערך שווי החברה על ידי סוכנות הידיעות בלומברג ב-2.8 מיליארד דולר, מה שהפך את ריבקוב ושותפו למיליארדרים הצעירים ביותר ברוסיה. החברה נוהלה עד 2015 בידי ריבקוב, שלאחר עזיבתו נכנס לתחום הטכנולוגיה. כיום הוא עומד בראש של קרן הון סיכון בשם Larix שמנהלת 100 מיליון דולר.
ריבקוב, בן 47, הוא דמות צבעונית ומוכרת ברוסיה שמנהל בלוג פופולרי ולפני ימים אחדים אף הוציא אלבום מוסיקה ראשון בסגנון טריפ-הופ. עם פרסום התשקיף של המודל לחיקוי של SOK, חברת חללי העבודה WeWork של אדם נוימן, אמר ריבקוב לעיתונות הרוסית כי השווי ש־We חותרת אליו בהנפקתה הראשונה שלה בוול סטריט מוגזם. "אם הולכים לפי המכפיל של We, אז SOK שווה יותר מ־280 מיליון דולר וזה מנופח", אמר ריבקוב, "זה הייפ שמנפחים מייסדי Ww יחד עם סופטבנק (המשקיעה הגדולה ב-WeWork - ס.ש). גם אם המניות יעלו בהתחלה, בהמשך הן יצנחו".