במקום המדינה: הקבלנים יעבירו קורסי בטיחות
לאחר שנים שבהן משרד העבודה התעלם מדרישות הקבלנים לקיים הדרכות בטיחות, הם פותחים בימים אלה מסלול הכשרה עצמאי. הפיילוט בנובמבר יתקיים ברמאללה ל-3,600 פועלים
נתונים מבהילים: כמעט מדי יום נהרג או נפצע עובד בענף הבנייה
הסוף לתאונות העבודה? אל תבנו על זה
הותר לפרסום: רמי שבירו הוא בעל חברת הבנייה החשוד בגרימת מוות ברשלנות
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ההדרכה של הקבלנים וההסתדרות צפויה לצאת לדרך בנובמבר, והיא תינתן לכל עובד בענף שלא עבר הכשרה כזו. את הפרויקט מנהל מטה הבטיחות בהתאחדות הקבלנים, גוף שהוקם לפני כשלושה חודשים, ובראשו עומד האלוף (במיל') והח"כ לשעבר איל בן-ראובן. בשלבים הראשונים תתבצע ההכשרה בעיקר בקרב 70 אלף פועלים מהרשות הפלסטינית המועסקים כיום בישראל.
בימים הקרובים יפרסם המטה את זהות המכללה הראשונה שתפעיל את הפרויקט, זאת לאחר שפרסם לאחרונה קול קורא בעניין זה. פיילוט ראשון צפוי לצאת לדרך כבר בשבועות הקרובים, ובו יוכשרו 3,600 פועלי בניין פלסטינים וישראלים. הפיילוט יתבצע בשטחי הרשות הפלסטינית, ככל הנראה ברמאללה, הוא יימשך מספר ימים ויועבר בהתאם לסילבוס של הגופים הישראליים.
עלות הפיילוט כ-2 מיליון שקל והוא ימומן על ידי הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה של התאחדות בוני הארץ וההסתדרות החדשה וכן על ידי קרן מנוף הממשלתית. בשלב השני מתוכנן למיין את העובדים בהתאם להכשרתם המקצועית ולרמת הבטיחות שלהם ולהעביר להם הדרכות בתחומים מקצועיים ובבטיחות לפי הצורך.
בהתאחדות מסבירים כי מרבית הפניות למשרד העבודה בנוגע לשיתוף הפעולה בנושא לא נענו, אך מאז התפטרות השר חיים כץ באוגוסט הלך הרוחות במשרד השתנה וכעת מדברים איתם. נשיא התאחדות בוני הארץ ראול סרוגו: "המטרה היא שההכשרה והמיונים יעברו לאחריות המדינה, כאשר העלות השנתית מוערכת ב-10 מיליון שקל".
לדברי גורמים בהתאחדות, בעבר נמתחה ביקורת על כך שהמדינה אינה מעבירה הדרכות בטיחות. חטיבת המחקר של הכנסת למשל פרסמה ב-2015 מחקר שלפיו נפילות מגובה הן סיבת המוות הנפוצה באתרי בנייה מפני שמנהלי העבודה אינם בקיאים בדרישות הבטיחות בעבודה בגובה, ולעתים רחוקות נערכת הדרכה בנושא זה. כמו כן נמצא מחסור בהדרכות, במיוחד בקרב עובדים מהרשות הפלסטינית ועובדים זרים.
"מרגישים שינוי בשטח"
לצד הכשרת עובדים, בכוונת המטה להקים בשנה הקרובה צוותי חניכה ומבדקים לקבלנים שזקוקים לליווי בתכנון וקידום הבטיחות באתרי הבנייה; ולקדם חוק חלוקת האחריות לבטיחות בענף שיסדיר את שרשרת האחריות והסמכות של בעלי התפקיד באתרים.
"בזהירות המתבקשת, ניתן לדווח על שיפור בתחום הבטיחות", אמר סרוגו, "אך יש לפנינו דרך ארוכה עד השגת היעד. הלחץ על הגורמים הממשלתיים הביא להצהרות דמגוגיות ולתגובות חסרות בסיס של התלהמות כלפי ציבור הקבלנים, שרבים מהם עושים כל מה שניתן כדי למנוע תאונות עבודה וההתלהמות הזו חייבת להיפסק... הרשויות האוכפות חייבות לנהוג באחריות. שליפות מהמותן ללא בסיס עוצרות בנייה ופוגעות פגיעה היקפית רחבה מאוד בענף, במשק ובציבור".
בן-ראובן: "בתום שלושה חודשי עבודה ראשונים אנו מרגישים שינוי שמתחיל להתרחש בשטח, וניכר באתרים רבים שאליהם אנו מגיעים. עם זאת, הדרך עוד ארוכה ואל לנו להתבשם מהתוצאות הללו. המצב הנוכחי רחוק מאוד מהנדרש, ואנו יוצאים לדרך עם שורת פעולות ופרויקטים שמטרתם להביא לשינוי תרבותי בענף הבנייה. לקחנו אחריות על הבטיחות בענף, וננווט את הספינה הגדולה הזו למקום אחר".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר: "המשרד יזם וקידם שיתוף פעולה עם המינהל האזרחי ומשרד השיכון, ואנו שוקדים עליו בימים אלו. מטרתו הכשרת בטיחות מקיפה אשר תשולב בהליך מתן היתר הכניסה של כלל העובדים הפלסטינים לישראל. עם זאת, אנו מברכים את התאחדות בוני הארץ על מילוי חובתה כמעסיק, שמגייס וקולט עובדים באתרי בנייה, ועל כן תפקידם להכשיר את הפועלים בעבודות הבנייה באתרים תוך שמירה על הוראות הבטיחות".