המשבר בענף הטקסטיל: המדינה תבחן החזרת מכסים על יבוא ביגוד
בוועדת הכספים דרשו תעשייני הטקסטיל לבטל התקנה שהפחיתה את גובה המכסים על יבוא ביגוד לארץ. יו"ר הוועדה הורה לאוצר לבחון את הנושא
המשבר בענף הטקסטיל : יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ משה גפני, ערך היום (ד') דיון בנושא סיוע לתעשיית הטקסטיל והמתפרות - והנחה את אגף התקציבים באוצר לבחון את האפשרות להחזיר הטלת מכס בשיעור של 12% על יבוא ביגוד לישראל כבר בשנה הבאה. נזכיר כי במסגרת תוכנית נטו הוזלות, הורה שר האוצר, משה כחלון, לבטל את המכס. ההוראה ניתנה במסגרת של הוראת שעה לזמן קצוב - עד ינואר 2020. כעת חוששים תעשייני הטקסטיל מחידוש הוראת השעה ודורשים לבטל את התקנה ולהחזיר, כאמור, את המכס. בעקבות זאת קבע גפני דיון נוסף בנושא.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד רשת אופנה נסגרת: מאוזנר הגישה בקשה לפירוק
רשתות האופנה הישראליות: הורדנו מחירים, בטלו את המכס על אופנה
יצרני האופנה הישראלים תוקפים את הרשתות הגדולות: רוצות להתעשר על חשבון המדינה
על פי נתונים של התאחדות התעשיינים, ב-2018 ירד מספר המועסקים בענף הטקסטיל והמתפרות מ-10,500 עובדים ל-8,500 עובדים - כלומר, 2,000 איש שנגרעו ממצבת כוח האדם. זאת בעקבות צמצום פעילות הענף, שלדברי התעשיינים שמתקשה לעמוד בתחרות מול אתרי האינטנרט והיבוא.
מתפרות נסגרו, רשתות אופנה נקלעו לקשיים
הבקשה העיקרית של תעשייני הטקסטיל בדיון הייתה ביטול הפטור ממע"מ עד 75 דולר על קניות באתרי אינטנרט מחו"ל, שלדבריהם מפלה לרעה את הסוחר הישראלי שמוכר לקהל המקומי, או לחילופין ביטול המע"מ גם על קניות באתרים ישראלים. בנוסף, כאמור, הם דרשו הגנה על התוצרת המקומית באמצעות החזרת המכסים על יבוא מוצרי הלבשה מחו"ל, שכמותם מיוצרים בישראל.
כמו כן, ביקשו נציגי התעשייה להוציא לפועל את תוכנית משרד הכלכלה לעידוד הייצור המקומי של תעשיית הטקסטיל והאופנה, ובנוסף להרחיב אותה ולעודד את היצוא. זאת באמצעות סיוע בהוצאת משלחות ישראליות לחו"ל לטובת יצירת שיתופי פעולה בינלאומיים וסיוע במימון הבאת קניינים זרים לישראל.
דרישה נוספת הייתה מתן עדיפות לתוצרת מקומית במכרזי ממשלה, באמצעות החרגת הטקסטיל הביטחוני מכל אמנה בינלאומית וחיוב ייצורו בישראל. זאת במטרה למנוע תופעה שלפיה מדים למשטרה ולצבא וכן דגלים ומוצרים נוספים נרכשים כיום בחו"ל, בעיקר בסין, משום שהם זולים יותר. ביולי 2020 יפוג תוקפו של חוק הטקסטיל, המגן על תעשיית הטקסטיל הביטחוני במכרזים, ומחייב את משרד הביטחון למתן העדפה מלאה לתוצרת מקומית, ואת משרד ביטחון הפנים למתן העדפה של 50% על המחיר לתעשייה. התעשיינים ביקשו את הארכת תוקף החוק.
רוב תעשיית הטקסטיל שנותרה כיום בארץ נשענת על שירותים שרובם נמצאים בכפרים הדרוזיים, בפריפריה וביו"ש. מבדיקה שערכה התאחדות התעשיינים בחודשים האחרונים עולה כי מתפרות רבות ביישובי הפריפריה בטמרה, פקיעין, בית ג'אן, ערד וכן מתפרות שהעסיקו עשרות תופרות נסגרו. במקביל, נסגרו רשתות אופנה שנקלעו לקשיים כמו הוניגמן, זברה, דיסקרט ועוד.