משבר החמאה: משרד הכלכלה ממליץ לפתוח את השוק ליבוא חופשי
הממונה על ההיטלים במשרד ממליץ להסיר את מכסות היבוא והמכס על החמאה. למרות הכוונות הטובות: הסיכוי שההמלצה תתקבל אפסי
האם שוק החמאה ייפתח ליבוא חופשי? בהמשך לפרסום אתמול ב"ידיעות אחרונות" ו-ynet, משרד הכלכלה ממליץ על הסרת מכסות היבוא והמכס המוטל על חמאה. המלצת המשרד חתומה על ידי דני טל, הממונה על ההיטלים ויו"ר ועדת המכסות, ונשלחה לממונה על התחרות מיכל הלפרין ולממונה גורמי ייצור במשרד החקלאות, אסף לוי.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בחזרה לתקופת הצנע: כך הפכה החמאה ממוצר בסיסי למצרך נדיר
במשרד הכלכלה חוששים: המחסור בחמאה יחמיר לפני החגים
מחסור בחמאה? לא רק במכולת שלכם
למשרד הכלכלה אין סמכות לבטל מכסות ולכן מדובר בהמלצה בלבד. הסיכוי שההמלצה תתקבל קלוש משום שהשלכותיה סותרות את מדיניות התכנון של משק החלב. כיום רפתנים מייצרים חלב בהתאם למכסות שנקבעות על סמך הביקושים המקומיים, כאשר מחיר החלב לרפתנים נקבע מראש וכך גם מחירם של חלק מהמוצרים, בהם החמאה, שנתונים תחת פיקוח ממשלתי.
כיום יבוא החמאה הפטור ממכס מוגבל במטרה להגן על משק החלב והרפתנים. יבוא ללא פטור פתוח בפני כולם ללא הגבלות, אך בשיעור מכס גבוה מאוד שנע בין 126% ל-140% לחמאה שולחנית ובין 144% ל-160% לחמאה תעשייתית. "שיעורי המכס גבוהים ומייקרים את מחיר המוצר הסופי", כתב טל. "לאור המחסור הקיים בשוק המקומי, נבקשכם לשקול בחיוב את המלצתנו להמיר את שיטת חלוקת מכסות החמאה הנוכחיות הפטורות ממכס בביטול גורף של שיעורי המכס על חמאה ופתיחת שוק החמאה ליבוא חופשי", נכתב בהמלצה.
"חלוקת מכסות החמאה יוצרת עיוותים בשוק, וביטול המכסות במקביל לביטול המכס יאפשרו את פתיחת המשק ליבוא חמאה, גיוון מקורותיו ומניעת מחסור עתידי במוצר בסיסי שאין ביכולת המשק לספק ממקורות עצמיים".
מנגד, גורם בכיר בענף החלב טוען שאם יותר יבוא חופשי של חמאה יש חשש שהשומן המקומי ייוותר ללא שימוש. עם זאת, ליטר חלב גולמי מכיל 3.8% שומן בלבד אך נדרש לייצור מוצרי חלב רבים, וכיום החברות נאבקות על כל גרם ממנו. לדבריו, "לא ייתכן שבגלל מחסור כעת יפתחו לגמרי את היבוא וישנו את כל כללי המשחק".
ממשרד החקלאות נמסר: "היות שמכהנת ממשלת מעבר לא צפוי שינוי נהלים".