המחיר יעלה: בכנסת תומכים בהחזרת המכס על טקסטיל
הוראת השעה שהעניקה פטור ממס של 6% על יבוא טקסטיל תפוג בסוף השנה. בדיון בועדת הכספים תמכו חברי הוועדה בהחזרת המיסוי לענף, מה שיביא להתייקרויות בענף האופנה
האם למרות התחרות הקשה בעולם האופנה, הבגדים עומדים להתייקר? אתמול (ג') קראה ועדת הכספים שלא לחדש את הפטור ממכס של 6% על יבוא מוצרי טקסטיל, כדי למנוע פגיעה נוספת בענף המקרטע. בכל מקרה, ללא החלטה חדשה, כל הוראות השעה בנושא הנחות מיסוי יתבטלו בסוף השנה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד רשת אופנה נסגרת: מאוזנר הגישה בקשה לפירוק
רשתות האופנה הישראליות: הורדנו מחירים, בטלו את המכס על אופנה
יצרני האופנה הישראלים תוקפים את הרשתות הגדולות: רוצות להתעשר על חשבון המדינה
הוועדה דנה בסיוע לענף הטקסטיל והמתפרות. כיום יבוא מוצרים אלו פטור ממס בהוראת שעה, כשהמיסוי הקבוע בחוק הוא 6%. יצרני טקסטיל מקומיים קראו למסות את היבוא ב-12%, והציגו סכנת סגירה למפעלים. הם טענו שכך נהוג ב-OECD, ושבמדינות רבות המיסוי גבוה יותר. נציג משרד הכלכלה אמר: "במקום שבו יש פעילות משמעותית צריך להעלות את המכס בחזרה".
מנגד טענה סמנכ"לית איגוד לשכות המסחר, ישראלה מני, כי "בגדי נשים הוזלו בתקופה הזאת ב-9%. הארנונה, החשמל וכדומה התייקרו בסביבות 6%, כך שהמחיר ירד יותר. רוב המועסקים (במתפרות, ג"ל) מועסקים בשטחים, ומנגד יש יותר מועסקים בקמעונאות. מכס מייצר לשוק הקמעונאי תנאי תחרות לא זהים ולא טובים".
יו"ר הוועדה משה גפני ביקש להסכים לעמדת משרד הכלכלה, וגם להוסיף מיסוי על בדים לא ארוגים. "אנחנו רוצים שהענף יתקיים גם אחרי 1 בינואר", אמר, "משרד הכלכלה מדבר על כך שהמיסוי יישאר 6%, ושר האוצר אמר לי שהוא הולך איתם" - והוועדה הצביעה הצהרתית בעד החזרתו ל-6%.
בהתאחדות התעשיינים היו מרוצים. יו"ר ועדת קשרי ממשל שמואל דונרשטיין אמר: "זה ניצחון לתעשייה. המטרה היא לייצר תחרות חופשית מול יצרנים במדינות שמקבלות עזרה ביצוא". עם זאת, הסמכות להחליט אם לחדש את הוראת השעה לפטור ממכס היא של שר האוצר בלבד, ויש להמתין ולראות מה יעשה השר שיכהן בינואר.
אם המכס של 6% אכן יחודש, הדבר אמור לגרום לייקור הביגוד בשיעור דומה. ואולם, נוכח התחרות הקשה בענף, מול קניות בחו"ל ואונליין, ההערכה היא שרשתות האופנה ייאלצו לספוג את עיקר ההתייקרות. מאידך, הקמעונאיות מצפות מהממשלה החדשה לבטל את הפטור ממיסוי לקנייה באינטרנט בעד 75 דולר. צעד כזה יפצה על העלאת המכס, ובעיקר יפחית כדאיות בקניות אונליין, ואולי יחזיר את הקונים לחנויות.