"גבייה בלי שום פרופורציה": מחאת הארנונה של השכונות החדשות
מי שרכש דירה בכרמי גת, בנוה זמר ברעננה ובשכונות חדשות נוספות בארץ גילה שהארנונה שלו גבוהה בהרבה משל תושבי העיר הוותיקים. הסיבה: שטחים ציבוריים משותפים שנכללים בחישוב בבניינים חדשים. התושבים: "משלמים כפול - פעם לוועד הבית שמתחזק את השטחים הציבוריים ופעם לעירייה". כעת הם יוצאים למאבק בתקווה, שגורלם יהיה כמו של תושבי ראש העין שהצליחו להביא להפחתה בתעריף. צפו באולפן ynet
המחאה נושאת פרי: הוזלה בארנונה לתושבי ראש העין
עיריית רעננה הפסידה בייצוגית נגד בעלי בתים בעיר: תשיב להם כ-20 מיליון שקל
הארנונה מתייקרת: כמה תשלמו ביישוב שלכם?
מחאת הארנונה: גם אתם משלמים יותר מדי?
מחאת הארנונה: "לשנות את שיטת החישוב"
הבעיה השכיחה בשכונות החדשות היא שהדיירים שעברו לבניינים החדשים משלמים תעריף ארנונה מנופח על שטחים ציבוריים נרחבים, שבהם הם אינם מתגוררים כמו הלובי, חדרי אשפה, ארונות חשמל, חדרי מדרגות ופירי מעלית. הכללת השטחים הציבוריים בחשבון הארנונה חלה רק על בניינים שנבנו מ-2010, כך שדיירים חדשים, לרוב זוגות צעירים, משלמים ארנונה הרבה יותר גבוהה מדיירים ותיקים שלגביהם החישוב הוא לפי שטח הדירה בלבד.
הבעיה קיימת ברוב השכונות החדשות, אבל בעקבות פנייה למשרד הפנים אתמול, התברר כי כל רשות מוסמכת לקבוע את מדיניותה. בהוד השרון, בפתח תקווה ובראש העין, שעמדו בראש המחאות הקודמת, החליטו ראשי העיר לבוא השנה לקראת התושבים ולהפחית את הארנונה. לאחרונה יצאו למאבק תושבי רעננה וכעת מצטרפים גם תושבי קריית גת בטענה שהסכום אותו הם נאלצים לשלם מופרז.
7,000 דירות חדשות נבנות בקריית גת, אלא שתושבים רבים שעברו לכרמי גת, בין שרכשו דירה ובין ששכרו דירה, מתלוננים על תעריפי ארנונה שכמותם לא הכירו מערים אחרות במרכז. לטענתם, כשהם נדרשים לשלם כ-1,500 שקל לדירת ארבעה חדרים וכ-1,700 שקל לדירת חמישה חדרים לחודשיים, עלויות תחזוקת הדירה קשות מנשוא. האבסורד הוא שרוב השכונות הגובות ארנונה גבוהה כמו בכרמי גת הן שכונות בהקמה - ללא מרכזי קניות, מסחר, בריאות, ועם כבישים ומדרכות בתהליכי פיתוח ופארק שנבנה חלקית.
יש שתי סיבות לארנונה הגבוהה בכרמי גת יחסית לעיר הוותיקה: התעריף למטר גבוה בכרמי גת מאשר בעיר הוותיקה, כ-48 שקל לעומת 43 שקל. כמו כן, בשכונה החדשה יש מגדלים עתירי שטחים משותפים כמו חנייה תת קרקעית, חדרי אשפה, לובי וחדרי שירות - כך שדירות ארבעה חדרים של 95 מ"ר + מרפסת של 16 מ"ר (111 מ"ר) מחויבות לעיתים על כמעט 160 מ"ר ארנונה.
לפני כמה שבועות נפגשו נציגי מחאת הארנונה בכרמי גת עם ראש העיר, אבירם דהרי, שהסביר את תהליך קביעת התעריף בעירייה ובמשרדי הממשלה. נציגי המחאה ביקשו תעריף נמוך משמעותית לשטחים המשותפים והסבירו שלא הגיוני שאדם ישלם סכום זהה על חדר אשפה כמו על סלון ביתו. ראש העיר אמר שהסוגיה תעלה בוועדת הכספים העירונית החודש, ואם תאושר תעלה לאישור המשרדים הרלוונטיים בממשלה.
תשובות מגומגמות
לטענת התושבים, התשובות האלה מגומגמות ורבים מהם תלו שלטים המעידים על גובה הארנונה שהם משלמים בכל סוגי הדירות בניסיון ללחוץ על ראש העיר והמועצה להפחית את הסכומים. לטענת התושבים, הם מתכוונים להיאבק עד שיופחתו מחירי הארנונה כפי שנעשה במחאה הקודמת.
מעיריית קריית גת נמסר: "זו השנה השנייה שקריית גת מובילה את טבלת הביקושים למגורים בישראל. גובה תעריף ארנונה למ"ר נמוך מזה שגובות יבנה, ראש העין ורחובות, שבהן נרשמו פחות ביקושים. לנוכח פניות התושבים שוקלת העירייה לאמץ את צו הארנונה של ראש העין".
גם תושבי נווה זמר, שכונה חדשה שנבנית ברעננה, החלו לארגן באחרונה מחאה נגד תעריפי הארנונה. לפני כמה חודשים, כשהחלו דיוני הארנונה בשכונה, הם יצאו להפגנות. "נווה גזל", נכתב בשלטים. "דירת חמישה חדרים - 1,800 שקל ארנונה".
אחד הפעילים הוא שחר אריאל, תושב נווה זמר, שכתב לראש העיר: "נשמה, אתה לא יודע איך, אז תשאל את רמי מפתח תקווה". הכוונה לראש עיריית פתח תקווה רמי גרינברג, שוויתר על התוספת האוטומטית לתעריף הארנונה והסביר שאפשר לעמוד בתקציב גם בלי התוספת. גם ראש עיריית הוד השרון, אמיר כוכבי, ביטל את התוספת האוטומטית בארנונה ב-2019.
עיריית רעננה פרסמה בימים אלה הודעה חריגה לתושבים: "העירייה לא ביקשה בשום שלב העלאה נוספת ל-2020. עיריית רעננה פועלת בחודשים האחרונים לצאת מהמשבר הכלכלי ולייצב את הקופה העירונית". מעיריית רעננה נמסר: "תעריף הארנונה למ"ר זהה בין שכונה ותיקה לחדשה. אין חיוב ארנונה על שטחים ציבורים אלא משותפים. מבדיקה שערכנו לא נמצא יחס השטחים המשותפים שונה בין שכונה ותיקה לחדשה.
חיים באתר בנייה
תושבי קריית גת לוקחים כמודל את מחאת תושבי ראש העין, שם נבנית השכונה הגדולה בארץ עם 16 אלף דירות. אף שהתושבים חיים באתר בנייה במשך שנים, הם נאלצו לשלם ארנונה גבוהה יותר בגלל אופי הבנייה הכולל שטחי ציבור משותפים רבים. תושבי העיר יצאו להפגנות נגד החיובים הגבוהים, ובתחילת השנה אישרו משרדי האוצר והפנים את דרישת ראש העירייה, שלום בן משה, להפחית בארנונה.
מדובר בהפחתה בתעריף השטחים המשותפים בבנייה רוויה ב-20%-30% לתעריף של 36.44 שקל למ"ר. השינוי נכנס לתוקף ב-1 בינואר 2019, וההחזר לזכאים התבטא בשובר הארנונה ל-2019. לעומת זאת, הארנונה לעסקים עלתה ב-7.5% ובכך מממנים בראש העין את המהלך.
גם בהוד השרון נבנו שכונות חדשות רבות, וגם שם הסיפור דומה. ארנונה בשכונה חדשה בעיר יכולה לעלות ב-20%-50% יותר מאשר בבנייה ישנה. "הפערים נובעים מתקנות בטיחות ומבנייה חדשה, שמגדילים מאוד את השטחים המשותפים. לדוגמה, שני חדרי מדרגות בבניין, לובים קומתיים רחבים ומעלית רחבה לאלונקה, חדרים טכניים לגרטור, משאבות מים וכיבוי אש, אומר מוטי ליטר, תושב הפעיל במחאה.
לדבריו, "התושבים משלמים למעשה כפול, פעם לעירייה עבור השטחים המשותפים, כשהעירייה אינה מתחזקת אותם, ופעם בדמי ועד של מאות שקלים נוספים בכל חודש כדי לתחזק את אותן מערכות כמו מערכות כיבוי אש והצלה". עם כניסתו של כוכבי לתפקיד ראש העירייה התבשרו המוחים על שינויים לטובה העתידים לקרות בצו הארנונה. לטענת התושבים הפיתרון הוא לקבוע פרמטרים אחידים וקבועים בכל הארץ לחיוב הארנונה.
עו"ד ירון נדם, מומחה לארנונה, מסביר כי "צווי הארנונה, שחוקקו לפני עשרות שנים, קבעו אצל חלק לא מבוטל מהרשויות המקומיות כי שטח הדירה יכלול חלק יחסי גם בשטח המשותף. אם בעבר התוספת לשטח הדירה הייתה שולית, כעת - כשכל בניין מגורים חדש מתהדר בלובי מפואר, חדר משחקים, חדר כושר ולעיתים בריכת שחייה - השטחים האלה מתווספים לשטח הדירה לצורכי ארנונה. מכיוון שהדין כיום מונע כל אפשרות לשנות את שיטת חישוב השטח, לנוכח שינויים אלה הרשויות אינן יכולות להתמודד עם הבעיה (לו היו רוצות), והתוצאה היא הפערים הגבוהים בין דירות בשטח זהה בבניין ישן ובבניין חדש. רשויות שכן רוצות להקל על הנטל יכולות לבקש ממשרד הפנים לאשר תעריף מופחת לשטחים הציבוריים".
ממשרד הפנים נמסר: "האופן שבו נמדדים נכסי הרשויות קבוע ואין לשרים סמכות לשנותו".
"2,200 שקל ארנונה לפנטהאוז"
"זה מגיע עד למחיר של 2,200 שקל לפנטהאוז", מספר שרון תמיר, תושב שכונת כרמי גת, באולפן ynet. "המחירים בעיר נמוכים ב-50%-40% משכונת כרמי גת. לא פרופורציונלי בכלל. מדובר בשכונה חדשה, ולא הייתה אפשרות לבדוק לפני כן מה יהיו העלויות".
לדברי תמיר, השינוי נובע בין היתר מתעריף למ"ר גבוה יותר בשכונה, דבר עליו התריעו בפני ראש העירייה כבר לפני כחודשיים. לטענתו, אין הצדקה לתעריפי הארנונה בשכונה כי "השכונה עדיין בבנייה". הוא טוען כי "אין מרכז מסחרי, אין מקום לקניות - אנחנו צריכים לנסוע לעיר הוותיקה. המדרכות והפארקים עוד בפיתוח. אנחנו חיים באתר בנייה".
מנצלים את זה שאתם גרים בשכונה חדשה שאמורה להיות שכונה לאנשים יותר אמידים?
"אני לא יודע מה היו שיקולי העירייה, לא נכנסנו לזה. אנחנו יודעים מה אנחנו רוצים ומה מבקשים. המחירים למ"ר גבוהים יותר וגם הבנייה החדשה בכרמי גת היא בנייה עתירת שטחים משותפים. יוצא שעל חדר האשפה שלנו אנו משלמים כמו הסלון שלנו, אותו תעריף למ"ר".
אתם חברתם למחאות ארנונה אחרות בערים נוספות?
כן, לפני שהתחלנו את המחאה יצרנו קשר עם נציגים ממחאת הארנונה בראש העין, התייעצנו איתם. נתנו לנו טיפים שעזרו להם להוריד את מחירי הארנונה, וזה באמת עוזר".
אתה מרגיש שיש פה ניצול, שבאתם למקום ריק, לא היה מחיר ארנונה, ואפשר היה לקבוע מחיר כמעט אוטומטי?
"התושבים באמת הופתעו. מה שאותי מדהים זו ההירתמות של התושבים למחאה, שעוזרים לנו, תולים שלטים, זה מדהים".