יש חריגת בנייה בדירה שלכם? תתכוננו לשלם מס שבח גבוה
קיים בנכס פגם תכנוני? רשות המיסים החליטה לשלול הטבות מס על דירות מגורים שהשימוש בהן לא תואם את דיני התכנון והבנייה
בניין חדש? לקבלנים יהיה אסור להתקין דודי חשמל
הטכנולוגיה שתהפוך חיזוק מבנים למשתלם כלכלית גם בפריפריה
לא מדובר רק בתוספות לא חוקיות לדירה: בישראל יש אלפי דירות, בעיקר בבניינים ישנים, שהייעוד התכנוני המקורי שלהן לא מוגדר למגורים, אלא מוגדר מחסן, חדר כביסה או כל ייעוד אחר. מוכרי דירות אלה צפויים לשלם מס שבח בשיעור גבוה, שנע בין 25% ל-40%. "אם לפני 30 שנה נסגרה מרפסת באופן לא חוקי, הפטור על דירת המגורים לא יהיה תקף", מסביר ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס בישראל.
עד כה רשויות המס בדקו בעיקר אם הדירה שימשה למגורים בפועל, ולא אם השימוש תואם את היתר הבנייה ואת תוכניות בניין עיר. אם נעשה בפועל שימוש למגורים, המכירה של הדירה הייתה זכאית לפטור ממס שבח. לדברי מומחה המס ודיני הבנייה עו"ד מאיר מזרחי, לשעבר בכיר ברשות המיסים, "אין לעמדה ביסוס בלשון החוק. על בסיס פרשנות יצירתית החליטה רשות המיסים לשלול הטבות ממי שיש פגם תכנוני בדירה שלו".
"המבחן: פוטנציאל ממשי להשתמש בדירה למגורים"
לאחרונה פסקה ועדת ערר בתל אביב שאין בסיס למבחן התכנוני כתנאי סף לזכאות להטבות המס, וכי במקרה שבו הנכס נרשם כדירה בטאבו ושימש כדירה במשך עשרות שנים, תוך השלמה של הרשות המקומית עם השימוש למגורים, אין בעובדה שבהיתר הבנייה ההיסטורי נפל פגם תכנוני כדי לשלול את הטבות המס מהדירה. עם זאת, לדברי גורמים ברשות המיסים - הרשות צפויה להגיש ערעור על הנושא לבית המשפט העליון.
"לא ייתכן שרשות המיסים תשנה מדיניות מבלי להביא את זה לידיעת הציבור. שינוי דרמטי כזה, שמשפיע על קניין הציבור, ראוי שיעשה בחקיקה מסודרת שתובא לתגובה ולהתייחסות הציבור", אומר יועץ המס גינדי, "אסור לאפשר לרשות את האפשרות לפגוע בקניין של אדם במצב כזה".
מרשות המיסים נמסר: "ככלל, ובהתאם לפסיקות שניתנו בשני העשורים האחרונים, המבחן לסיווג 'דירת מגורים' בוחן, בין היתר, פוטנציאל ממשי להשתמש בדירה למגורים. לצורך כך יש לבדוק כל מקרה לגופו על כלל נסיבותיו, לרבות הייעוד התכנוני של הנכס. לאור האמור עמדת רשות המיסים היא יישום הפסיקה כפי שהתפתחה במשך השנים".