שתף קטע נבחר

זכויות בעלי מוגבלויות גברו על הגבלת בנייה

בעקבות קידום תוכנית התחדשות בצפון מערב גבעתיים הוגבלו באופן גורף היתרים לתוספות בנייה. אבל בקשה שהגישה תושבת הובילה לשינוי

המועצה הארצית לתכנון ובנייה הורתה לאחרונה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל אביב לתקן החלטה האוסרת על מתן היתרים לתוספות בנייה בצפון-מערב גבעתיים לצורך קידום תוכנית להתחדשות עירונית, באופן שיאפשר לבעלי מוגבלויות להגיש בקשות לצורכי הנגשה. חברי ועדת המשנה לעררים, בראשות עו"ד שמרית גולן, קבעו כי זכותם החוקתית של בעלי המוגבלות לשוויון ולכבוד גוברת במקרה הזה על האינטרס הציבורי למנוע שימוש בזכויות בנייה כדי לאפשר התחדשות עירונית בעתיד.

 

המקרה שבו דנה המועצה עסק בסירוב של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה גבעתיים לדון בבקשה שהגישה תושבת העיר, בת 70 הלוקה בעיוורון, לקבלת היתר לתוספת בנייה לצורך בניית חדר שירותים ומקלחת בצמידות לחדר השינה שלה.

 

הוועדה המקומית פעלה בהתאם להחלטה שניתנה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לפני כשנתיים להקפיא כמעט לחלוטין הוצאת היתרים לתוספות בנייה באזור צפון-מערב גבעתיים כדי לאפשר קידום תוכנית התחדשות. הוועדה המחוזית קבעה תנאים מגבילים שנועדו למנוע ככל האפשר ניצול אחוזי בנייה באופן שעשוי לסכל את האפשרות לבצע פרויקטים של תמ"א 38 או פינוי בינוי שישתלמו ליזמים.

 

בשנה שעברה החליטה הוועדה להאריך את תוקף ההקפאה עד ספטמבר 2020, ובערר שהגישה הדיירת היא טענה כי ההחלטה פוגעת בה וביתר בעלי המוגבלויות בצורה בלתי סבירה ובלתי מידתית כיוון שהיא מונעת מהם להנגיש את דירותיהם.

 

הוועדה המחוזית והוועדה המקומית התנגדו לערר. הוועדה המחוזית טענה בין היתר כי הצורך האקוטי בקידום התוכנית שיזמו הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ועיריית גבעתיים אינו מאפשר לייצר חריגים, והמניעה חייבת להיות כוללת שכן כל תוספת בנייה עשויה לסכל את התוכנית. עוד נטען כי סיכויי התממשות התוכנית גבוהים וכי ההקפאה לא תחרוג מתקופה של שלוש שנים בסך הכל.

 

הוועדה המקומית הוסיפה כי התוכנית נמצאת בשלבים מתקדמים ומאפשרת יישום כמעט מיידי של פרויקטים, וקבלת בקשת העוררת בשלב זה תפגע בה ובפיתוח העיר כולה.

 

ועדת המשנה החליטה לקבל את הערר והיו"ר כתבה: "הנגשה היא צורך חיוני עבור בעלי מוגבלויות, וצורך זה מכניס אל מלאכת האיזון שבין זכות הקניין לבין חשיבות התכנון המתגבש, את שאלת זכויותיהם של בעלי המוגבלויות, שהן זכויות שזכו להכרה כזכויות חוקתיות כגון הזכות לשוויון והזכות לכבוד".

 

לפיכך נקבע כי האינטרס של בעלי מוגבלות לחיות בדירות מונגשות צריך לגבור על האינטרס הציבורי לאפשר תכנון עתידי של התחדשות עירונית. מעבר לכך, צוין בהחלטה כי בקשות לצורכי הנגשה אינן שכיחות ברמה שעשויה לסכל את ההתחדשות העירונית כולה.

 

על כן נפסק כי יש לאפשר למי שזקוק לכך להגיש בקשות לצורכי הנגשה ולהחריג נושא זה מהתנאים המגבילים. בהתאם לכך הורתה ועדת המשנה על תיקון התנאים תוך שהודגש כי בנוסח החדש צריכה הוועדה לגבש קריטריונים ברורים שיימנעו ניצול של חריג זה לצרכים אחרים. בינתיים, עד לגיבוש הנוסח המתוקן תוכל הוועדה המקומית לדון בבקשות דוגמת זו של העוררת ולהחליט בהן על פי שיקול דעתה.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העוררת: עו"ד שלום סהר
  • ב"כ הוועדה המחוזית: עו"ד דרורי שפירא
  • ב"כ הוועדה המקומית: עו"ד מיכל שפירר
  • עו"ד דניאל גולשה עוסק בתמ"א 38
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
יניב בינצצינסקי
עו"ד דניאל גולשה
יניב בינצצינסקי
מומלצים