כך השכר במגזר הציבורי מייקר לכם את הארנונה
למרות האינפלציה הנמוכה, הארנונה השנתית עולה בקצב מהיר שכן היא מושפעת מהעלייה בשכר במגזר הציבורי. שינוי הנוסחה? זה יטופל במקרה הטוב רק בממשלה הבאה
רוב התייקרות הארנונה בעשור האחרון נבעה מנתון שכלל אינו קשור למגורים, אלא מהזינוק בשכר במגזר הציבורי. מתחשיב שערך איגוד לשכות המסחר לבקשת "ידיעות אחרונות" ו-ynet עולה כי מ-2010 ועד היום, כולל העלייה הצפויה ב-2020, הוסיף מס הארנונה 22.7%, או 4.6 מיליארד שקל. השכר במגזר הציבורי הוסיף בתקופה זו 36%, וסכום של 3.4 מיליארד שקל.
האם גם בעיר שלכם הארנונה תתייקר
הקרב על הארנונה: ביהמ"ש אישר בקשה לייצוגית נגד עיריית בני ברק
"גבייה בלי שום פרופורציה": מחאת הארנונה של השכונות החדשות
חישוב הגידול השנתי בארנונה פשוט אך מוזר: מחצית מהגידול נובעת מהצמדה למדד המחירים לצרכן, שזה הגיוני מאוד, אך מחציתו השנייה מחושבת לפי העלייה בשכר במגזר הציבורי, שלאורך כל העשור האחרון הייתה גבוהה בהרבה מהאינפלציה.
בינואר תעלה הארנונה ב-2.58%, כ-750 מיליון שקל, וסך המס יגיע לכ-29.8 מיליארד שקל. כיוון שבאותה תקופה עלה מדד המחירים לצרכן ב-1.3% בלבד, ההתייקרות נובעת בעיקר מהשינוי במדד השכר במגזר הציבורי, שגדל בשנתיים האחרונות ב-3.85%. נתון זה הוא הגורם העיקרי הדוחף מעלה מדי שנה את מס הארנונה, ללא כל תוספת בשירותים לציבור ולעסקים. גם כאשר הבקשות החריגות להעלאת הארנונה פחתו עם השנים, המס המשיך לעלות.
"נוסחת הארנונה מכבידה על יוקר המחייה יותר ממחיר המזון"
לדברי עו"ד אוריאל לין, נשיא האיגוד, "דרשנו מזמן לנתק את נוסחת עדכון הארנונה מההצמדה לשכר הציבורי, אבל הכנסת קופאת על שמריה. כל אימת שעולה השכר במגזר הציבורי, כולל חריגות השכר, נפגעת האוכלוסייה כולה ונטל המס על העסקים עולה. הנוסחה הזאת מכבידה על יוקר המחייה יותר ממחירי המזון. העלייה הנוכחית בארנונה ממחישה עד כמה הכרחי ודחוף לנתק את מדד השכר מנוסחת מס הארנונה".
באיגוד לשכות המסחר מבקשים להחזיר את מנגנון ההתייעלות שבוטל ב-2013, וכלל בנוסחת הארנונה 20% התייעלות של הרשויות המקומיות, כך ששיעור ההעלאה האוטומטית הוכפל ב-80% ולא ב-100% כפי שנעשה כיום.
ממשרד הפנים נמסר כי "במשרד נערכים מזה זמן לקראת רפורמה נרחבת בתחום הארנונה, הכוללת גם את שינוי נוסחת עדכון שיעור הארנונה. לכשתוקם ממשלה קבועה, ישוב המשרד לקדם נושא חשוב זה".