טיפולי אסתטיקה "לואו-קוסט": כמה זה עולה ומה האותיות הקטנות
בקופות החולים מציעים טיפולים אסתטיים במחיר מופחת, אבל מנתחים פלסטיים מבהירים: "מדובר לרוב בפלסטיקאים בתחילת דרכם שמחפשים להשיג כך ניסיון כירורגי ומוכנים לעבוד במחיר נמוך". ד"ר עמוס לויאב, העומד בראש שירותי כללית אסתטיקה: "יש לנו רופאים מנוסים שמטפלים בעשרות מקרים בשנה"
עידן הרשתות החברתיות העלה את קרנם של הטיפולים האסתטיים והביקוש לפרוצדורות אסתטיות עולה משנה לשנה. אחד השיקולים המרכזיים אם לגשת לניתוח כזה הוא כסף. מטופלים חוששים מההוצאה הכספית הכבדה שנלווית לניתוח כזה, שהוא לרוב ללא הכרח רפואי.
מ־1 ביולי: הוזלה בביטוחים המשלימים בקופות החולים
דו"ח מצב הבריאות: מחסור במיטות אשפוז, פחות שירותי בריאות בפריפריה
רק ל-38% מהמבוטחים במגזר הערבי יש ביטוח בריאות משלים
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עננה נוספת שמלווה החלטה כזו היא מידת הביטחון שהמטופל חש מול הצוות הרפואי, שעומד לעסוק במלאכה הרת גורל: שינוי של פניו או גופו של אדם, שינוי שהוא לעיתים קרובות - בלתי הפיך. כניסת קופות החולים לתחום בשנים האחרונות הגבירה את הביטחון והוזילה את העלויות.
מנתוני האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית עולה כי שלושת הניתוחים הפלסטיים הפופולאריים ביותר בשנת 2019 הם, הגדלת חזה, שאיבת שומן וניתוח אף.
אם נדמה היה שניתוחים פלסטיים וטיפולים אסתטיים היא נחלתן הכמעט בלעדית של נשים, בשנים האחרונות, ניכרת עלייה דרמטית בביקוש גם בקרב גברים. המגמה הגברית מתחזקת בעיקר בניתוחי אף בקרב צעירים ובהרמת עפעפיים בקרב מבוגרים שחלקם מתבצעים עקב בעיה תפקודית במימון סל הבריאות במסגרת קופת החולים.
בנוסף מסתמנת עלייה בביקוש לניתוח הצמדת אוזניים בולטות בקרב בנים ונערים, אותו ניתן לבצע על פי המלצת האיגוד לכירורגיה פלסטית, כבר מגיל 6 שכן בגיל זה לרוב האוזן סיימה את שלב ההתפתחות ואין טעם להמתין במידה והילד סובל חברתית.
התחום, שצובר פופולריות עצומה, כבר לא מתנהל אך ורק תחת אור הפלורסנט במרפאות הפרטיות של פלסטיקאים ורופאי העור. לצד מכוני אסתטיקה ויופי שנכנסו לתחומי ההזרקות והניתוחים, גם בקופות החולים החליטו להיכנס בשנים האחרונות למכרה הזהב שהוא תחום הרפואה האסתטית ולהציע את הפרוצדורות היקרות - במחיר מופחת.
מהשוואה שערכנו עולה כי בשירותי בריאות כללית מציעים את המספר הרב ביותר של פרוצדורות ולעיתים קרובות במחיר הנמוך ביותר. יחד עם זאת אפשר למצוא מחירים נמוכים גם בקופת חולים מאוחדת. מהבדיקה שלנו עולה כי מכבי היא היקרה מכולן בכל הקשור לטיפולים אסתטיים.
בכללית מציעים סבסוד של 50%-45% לניתוחים פלסטיים והטיפולים לרוב נערכים במרפאות כללית אסתטיקה. במאוחדת המחירים מסובסדים ב-50% לעומת השוק הפרטי, אך בשוק טוענים שרשימת הרופאים של הקופה מוגבלת. במכבי, רוב עלות הניתוח היא על הלקוח, וההשתתפות העצמית שלו מגיעה ל-85% ממחיר השוק. לעיתים קרובות הטיפולים שמציעה מכבי נערכים במרפאות פרטיות ויש לקופה הסדר עם רשת "פרופורציה".
כתוצאה מכך עולה שהמחירים במכבי לעיתים קרובות גבוהים ומספר הפרוצדורות שהקופה מציעה לא רחב כמו בכללית. במכבי מסבירים זאת בכך ש"תעריף הניתוחים האסתטיים באמצעות הביטוח המשלים 'מכבי שלי', נקבע בהתאם לזהות המנתח ולבית החולים שבו נערך הניתוח. הבחירה נתונה לשיקול החבר באיזה מנתח לבחור. בתחום האסתטיקה מכבי מציעה טיפולים נוספים כמו הסרת שיער בהשתתפויות עצמיות נמוכות".
האותיות הקטנות
שימו לב לאותיות הקטנות והן רבות. אף על פי שכללית מציעה ניתוחים בזול, מחירי הזרקות של בוטוקס וחומצה היאלורונית ניתנים ללא סבסוד של הקופה, לעיתים בהנחת שוק. כלומר אין בשורת מחיר בקופות ומדובר בטיפולי עיצוב ומילוי פנים שנחשבים למבוקשים ביותר כיום. בנוסף, רק לקוחות הביטוחים היקרים של הקופות זכאים לניתוחים פלסטיים מסובסדים: כללית פלטינום, מכבי שלי ומאוחדת שיא.
קחו בחשבון שבכל הקופות יש עלויות נסתרות. כך למשל ייעוץ לפני טיפול עולה 300 שקל במכבי ו-80 שקלים בכללית. בשוק הפרטי פגישת ייעוץ יכולה לעלות 1,000-500 שקל.
בחלק מהפרוצדורות אין סבסוד לעזרים כמו חגורות תמיכה, חזיות, אנטיביוטיקה וכדורים נגד כאבים. שימו לב שעלות ניתוח הגדלת חזה כוללת למשל את השתלים.
"מוצר לואו-קוסט"
ומה חושבים על כל זה המנתחים הפלסטיים? בענף הפלסטיקה לא ששים לעודד מעבר של לקוחות לקופות. מנהל מחלקה בכיר אמר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות": "זה מוצר לואו-קוסט על כל היבטיו. בקופות כמו הכללית, מדובר ברוב המקרים בפלסטיקאים בתחילת דרכם, שעדיין לא יכולים לתחזק קליניקה פרטית ולגייס קהל לקוחות. הם מחפשים להשיג כך ניסיון כירורגי, כי הם לא יכולים להתחרות בעמיתיהם הבכירים והבוגרים, לכן הם מוכנים לעבוד במחיר נמוך. חלקם הוכשרו במחלקות שנותנות הכשרה מצוינת, אחרים הוכשרו במחלקות טובות פחות. הם לרוב חסרי ניסיון רב-שנים. אין שום יתרון שאת באה לכללית אסתטיקה, למעט ההנחה. מי שרוצה מומחה שעשה 5,000 ניתוחי אף או 4,000 ניתוחי הגדלת שדיים, לא ימצא אותו בכללית אסתטיקה. לא תמצאי שם את חמשת הבכירים בכל תחום. הם לא שם".
במכבי מציעים רופאים שיש להם מרפאות פרטיות. להם יש יותר ניסיון?
"במכבי אכן יש רופאים בעלי מרפאות, שמקווים שהחיבור לקופה יעשה להם שדרוג ויפרסם אותם. לכן, במכבי רמות המחירים הן אחרות, ומתקרבות למחירי הרופאים הפרטיים מדור הביניים. זה לא שמכבי ערבים לאיכות הרופאים, פשוט מכבי יותר מתוחכמים.
"כל הקופות חושבות שיש פה בוננזה ולכן הן נכנסות לתחום, אבל כמו בתעופה: יש חסרונות ללואו-קוסט. מטרת הקופות היא שתשדרגי את הביטוח שלך לפלטינום. בניתוח זה יחזיר לך כמה עשרות אלפי שקלים לעיתים, אבל את תשלמי מדי חודש לאורך שנים ותחזירי להם בריבית דריבית. זה לא צעד פילנתרופי של הקופות".
ד"ר מאיר כהן, יו"ר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית, טוען כי "יש לזכור שמחירים זולים או מסובסדים עלולים גם לשדל מבוטחות צעירות ומבוטחים צעירים לבצע ניתוח שלא תמיד הם זקוקים לו. על פי דו"ח מבקר המדינה, הטיפולים האסתטיים נובעים מתחרות בין קופות החולים על צירוף ושימור מבוטחים צעירים ובריאים. לעיתים במציאות מתגלה שמחירים נמוכים של טיפולים, הזרקות והכנסת חוטים, מתבצעים בניגוד מוחלט לפרסומים לא רק עם רופאים מומחים אלא גם עם כאלו שנמצאים באמצע הלימודים".
"המחירים נמוכים מדי"
פלסטיקאי שבחן את המחירונים של הקופות, טען שמדובר במחירים נמוכים מדי. "מחיר ניתוח אף בכ-8,000 שקל, זה מחיר נמוך מאוד. חדר ניתוח עולה אצלי אותו הדבר, אבל הכללית יכולה לקנות חדרי ניתוח ביותר זול. בשוק, ניתוח כזה עולה 22-17 אלף שקל. אני מסיק מכך שהרופא מקבל נטו 900 שקל. מי שמרוויח ככה עשוי למצוא עצמו ניגש לניתוחים מיותרים והרי ניתוח פלסטי זה מוצר רגיש, שנמצא בממשק של גוף, נפש, רפואה וצרכנות".
לדבריו, "עבור שאיבת שומן דרגה 1 שעולה בקופות 9,000-5,000 שקל, רק חדר הניתוח עולה 3,000 שקל לכן בשוק הפרטי הניתוח מתומחר ב-30-25 אלף שקל לפחות. ולגבי ניתוח מתיחת פנים - ניתוח ב-16 אלף שקל זה מחיר שמצביע בעיניי על כך שהרופא מוכן לעשות את זה תמורת סכום זעום על מנת לצבור ניסיון". פרופ' אייל וינקלר למשל, שנחשב לאחד מהמומחים הבכירים לניתוחי מתיחת פנים וצוואר, מתמחר ניתוח כזה בלמעלה מ-30 אלף שקל.
ד"ר עמוס לויאב, העומד בראש שירותי כללית אסתטיקה, אמר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות": "אנחנו הקופה היחידה בשוק שבה אם יש קצר בין המטופלת לרופא, יש לה יכולת וזכות לעבור לטיפולו של רופא אחר בלי תוספות. יש לנו את הגב של שירותי בריאות כללית על כל הגודל שלה ו-15 בתי החולים שלה. זה דבר שלא קיים בשום חברה אחרת, ודאי שלא בקופות אחרות. אני מנעתי הכנסה של חומרים לרשת שאין להם תקן FDA לדוגמה".
האם מדובר ברופאים בתחילת דרכם?
"אין אצלי מישהו שאינו מומחה. יש לי מתמחים בכירורגיה פלסטית בשנות ההתמחות האחרונה שלהם, אבל הם עובדים כעוזר למנתח, לא כמנתח".
איך המחירים נמוכים כל כך?
"בזכות זה שהרוב הגדול של תושבי המדינה מבוטחים בשירותי בריאות נוספים, שאותם קונים או דרך הקופות או בביטוחים פרטיים. זה מאפשר לקופות לסבסד את הטיפולים, אבל אנחנו לא הזולים בשוק ואין לי עניין להיות כזה. אני לא שוק. יש לנו רופאים מאוד מנוסים שמטפלים בעשרות מקרים בשנה. אם הבת שלי תעבור ניתוח בכללית אסתטיקה לא אניד עפעף".