"ועדת המחירים תמליץ להוציא את החמאה מפיקוח אם יאושר יבוא חופשי"
גורמים באוצר ובוועדה אומרים, כי "אין צורך בפיקוח על מוצר שיש בו יבוא חופשי". בהתאחדות מגדלי הבקר טוענים כי שר האוצר משה כחלון, מתלבט אם לחתום על צו יבוא חופשי בין היתר משום שהתוצאה תהיה הוצאת החמאה הישראלית מפיקוח. כרגע אין מחסור בחמאה על המדפים, בזכות מכסות יבוא ללא מכס. הרפתנים: "נעתור לבג"ץ"
הסוף לפיקוח על מחירי החמאה? אם יאושר יבוא חופשי של חמאה, ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והחקלאות, תמליץ להוציא את החמאה מפיקוח מחירים. כך טוענים גורמים באוצר ובהתאחדות הרפתנים. שר האוצר משה כחלון, עדיין לא חתם על צו יבוא חופשי של חמאה, שאמור לפתוח את השוק לייבוא חופשי ללא מכס והגבלת כמויות למשך שנה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בכירי משרד החקלאות: "יבוא חמאה חופשי זה כמו לכרות יד בגלל קוץ באצבע"
כחלון מפר שתיקה מאז החלטת היועמ"ש: "אין סיבה שיהיה מחסור בחמאה"
האם משבר החמאה יחזיר לתחייה את המרגרינה?
בחזרה לתקופת הצנע: כך הפכה החמאה ממוצר בסיסי למצרך נדיר
גורמים באוצר אישרו ל-ynet את הדברים: "ועדת המחירים מתכוונת להמליץ להוציא מיידית את החמאה מפיקוח. מוצר שיש בו יבוא חופשי - אין צורך בפיקוח". גם בוועדת המחירים אישרו שאכן כך: החמאה בדרך לצאת מפיקוח מחירים, אם שר האוצר יחתום על צו יבוא חופשי.
מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר אביתר דותן, טוען כי "ועדת המחירים ישבה לפני שבוע וחד משמעית החליטה להוציא את החמאה מפיקוח. הם לא כתבו את זה בפרוטוקול הדיון, כי נציגי משרד האוצר ביקשו לחכות שכחלון יחתום על הצו ואז נכתוב את זה בפרוטוקול ונאשר את זה. אם הוא היה חותם, הוועדה למחירים מפוקחים היתה מודיעה שהיא מוציאה את החמאה מפיקוח וזו אחת הסיבות שהוא מתמהמה מלחתום על הצו. כרגע אין חוסר בחמאה והוא מסתכל על הנתונים האחרונים שמצביעים על כך, ורק על זה אנחנו נפיל אותו בבג"ץ אם יחליט לחתום".
שר האוצר לא חייב לקבל את המלצת ועדת המחירים. לפי חוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, השרים רשאים להחיל את החוק על מוצר שלדידם מתקיים לגביו מונופול, יש בו ריכוזיות או תחרות מועטה או שמקבל תמיכה מתקציב המדינה. לפי ועדת המחירים, אם יותר יבוא חופשי של חמאה, היא לא תעמוד בקריטריונים אלה. יחד עם זאת, כן ניתן להחיל פיקוח על מוצר שהוחלט שהוא חיוני משיקולי טובת הציבור; יש צורך בפיקוח על מחירו בשל מחסור בו; או לשם השגת יעדי המדיניות הכלכלית והחברתית של הממשלה.
לפי נתוני סטורנקסט, הישראלים צורכים 12.6 אלף טונות חמאה מקומית בשנה ולכך יש להוסיף 6,800 טונות בייבוא. המדינה פתחה לאחרונה מכסות יבוא, שלפי דותן ישלימו את החסר. גם קמעונאים מעידים כי אין כרגע חוסר בחמאה.
המחירים צפויים לעלות
"הכל פה, גם היבוא וגם תנובה", טוען דותן. "אם יהיה חוסר, שכחלון יפתח עוד מכסה ללא מכס של 2,000-1,000 טונות. אם יחתום על צו יבוא חופשי ללא מכסות ומכס - הוא יחסל את התכנון בענף. זה מהלך אסטרטגי של האוצר אבל אם הוא יחתום אנחנו הולכים לבג"ץ. העתירה כבר מוכנה".
השימוע בנוגע ליבוא החמאה הסתיים ב-21 בינואר ולכן היתה ציפייה שהצו ייחתם בהקדם. פקידי האוצר שאינם מבינים בחקלאות, תומכים ביבוא חופשי. גם רשות המיסים הביעה את תמיכתה (היא מוכנה לוותר על המס על חמאה, שגבוה מ-130%). גם שר הכלכלה תומך במהלך.
חמאה נמכרת כיום במחיר מפוקח של 3.94 שקלים ל-100 גרם. חלק מהרשתות מוכרות חמאת תנובה במחיר נמוך ממחיר הפיקוח. אם תצא מפיקוח, מחיריה עלולים לעלות. כיום חלק מחמאות הייבוא נמכרות במחיר הפיקוח או במחיר הנמוך ממחיר הפיקוח, כמו שופרסל, פרמה ויורו באטר וחלקן כמו ואליו ופרזידנט נמכרות במחיר גבוה ממחיר הפיקוח.
ברגע שהחמאה תצא מפיקוח, גם אם כתוצאה מפתיחת היבוא תהיה יותר תחרות בשוק החמאה, גורמים מקצועיים מתקשים להאמין שמחירה ירד עד למחיר המפוקח. שנחשב לנמוך ביותר.