משרד העבודה: ירידה בתאונות הבנייה מתחילת השנה, "לא רק בגלל הקורונה"
לפי דו"ח המשרד, בחודשים ינואר-אפריל השנה נהרגו 8 עובדי בניין לעומת 12 אשתקד. לטענת מחבריו, הירידה החלה עוד קודם להתפרצות המגפה. החברות דניה סיבוס ובסט ברשימת החברות שקיבלו צווי בטיחות
דו"ח של משרד העבודה והרווחה לחודשים ינואר עד אפריל מציג ירידה במספר ההרוגים בתאונות עבודה קטלניות בהשוואה לשנה שעברה. לפי הדו"ח, בתקופה זו נהרגו 8 עובדים לעומת 12 בתקופה המקבילה בשנה שעברה - ירידה של 33%.
כעס ואיומים בקניונים: לא נבצע מעקב אחרי הקונים, לא נפתח במתכונת הנוכחית
יינות ביתן: העובדים הסכימו למו"מ עם ההנהלה
ועדת הכספים אישרה הגדלת הקרן לעסקים קטנים ל-14 מיליון שקל
המסקנה האינטואיטיבית עם קריאת הדו"ח היא כי מדובר בירידה שנובעת ממשבר הקורונה, אך לפי המשרד הירידה החלה עוד קודם לכן, וכן הם מציינים את העובדה, ולפיה לפחות רשמית הותר לענף הבנייה להמשיך לעבוד כרגיל. הנתונים שהתקבלו לחודשים הללו הם הנמוכים בשלוש השנים האחרונות. מתוך 8 התאונות הקטלניות שהתרחשו השנה, מותם של 6 עובדים נגרם כתוצאה מנפילה מגובה, אחד נפגע מעגורן ולגבי עובד נוסף לא פורטה מהות הפגיעה.
לפי המשרד, האכיפה בוצעה באתרים בשיתוף משטרת ישראל והרשויות המקומיות, והיקף הפיקוח גדל ב-37% בכלל התחום (לא רק בענף הבנייה), וכמו כן חלה עליה של 203% במספר צווי הבטיחות בענף הבנייה. כך לפי מינהל הבטיחות, ב-2019 הוצאו 479 צווי בטיחות לעומת 1,455 צווים השנה, ובוצעו 3,750 ביקורי פיקוח לעומת 2,237 בתקופה המקבילה ב-2019.
מי הן החברות המועדות לתאונות והערים המסוכנות
במינהל הבטיחות מציינים תחומי אכיפה ובקרה שבהם הוחלט להגביר את הפעילות וכן לגבש נהלים ודרכים חדשות. חלק מהפעילות המוגברת הייתה בתחום העגורנים, בעיקר נגד כאלה שפעלו בניגוד לנהלים ולדרישות המקצועיות. כמו כן החל דירוג של חברות לפי מספר צווי הבטיחות מסוג "הפסקת עבודה" שקיבלו. בסך הכל יש 24 חברות שקיבלו מעל חמישה צווים כאלה, כאשר בין החברות הבולטות לרעה ניתן למנות את דניה סיבוס ואת בסט שנותרו חברות הביצוע הגדולות היחידות ברשימה. דניה סיבוס קיבלה 12 צווי בטיחות מהם שני צווי הפסקת עבודה, בסט עם חמישה צוותי בטיחות מהם צו אחד להפסקת עבודה. חברות נוספות הן צרפתי צבי, תקתק הנדסה, שתית, אבאר בניין, חזון את גלילי, מרדכי אביב, י.ד.עשוש, נ.ר.ש.א לבנין והשקעות, אוגלים, מחמוד תופיק, ש.שטרית הנדסה, בוני מסד הצפון חברת האחים שש לבניה, שמואל שרון, רימון בדעאן, ניר אביב, ע.ר סאם הנדסה, אחים עלי שקיראת, רום תמר, א.מ.ש.ה. בוני הבירה מגדלי בנייה.
במינהל הבטיחות החליטו למקד את האכיפה בערים מסוימות שבהן מתבצעת בנייה מואצת. בין הערים שנבדקו הן אשדוד – 28 אתרים, מהם נמצאו ליקויים ב-25 אתרים וב-8 אתרים הוטלו צווי הפסקת העבודות; באשקלון הגיעו הפקחים ל-23 אתרי בנייה מהם ב-8 אתרים הוטלו צווים להפסקת עבודות; במודיעין מתוך 19 אתרים שנבדקו ב-12 אתרים הוטלו צווים להפסקת עבודה; בתל אביב מתוך 35 אתרים ב-8 הוצאו צווים להפסקת עבודה; בחדרה מתוך 25 אתרים ב-10 אתרים הופסקה העבודה; בחריש מתוך 20 אתרים הופסקה העבודה ב-6 אתרים.
בדירוג הרשויות לפי מספר צווי הבטיחות, ניתן לראות כי ירושלים בראש ובהפרש משמעותי מהעיר הבאה אחריה עם 132 צווי בטיחות, בת"א - 65 צווים, בבית שמש - 58, אשדוד – 48, ראשל"צ – 48, מודיעין – 45, חיפה – 43, באר שבע- 41, רמת גן -38, חולון -34, פתח תקווה -33, רחובות -32, אשקלון – 29, רעננה- 29.
למרות התוצאות החיוביות אותן ציינו אנשי מינהל הבטיחות בתחילת הדו"ח, הם מבהירים כי מספר צווי הבטיחות מצביע על כך שבחלק גדול מאתרי הבנייה עדיין אין הקפדה יתרה על הוראות הבטיחות, ולנוכח זאת הענף ממשיך להוביל את היקף הפגיעות הקטלניות בתאונות עבודה במשק. ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות הפורום עבודה, אמר בתגובה לדו"ח: "הקבלנים מתחילים להבין שמה שהיה לא יהיה, ניכר כי רוח חדשה מנשבת במשרד העבודה אך יש לבחון את המשך המגמה לאורך זמן".
עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, הוסיף: "אנו מברכים את מנהל הבטיחות בעבודה על הגברת האכיפה בשטח, ונראה שאכן ישנה ירידה מסוימת בכמות תאונות העבודה בישראל, וזאת הודות להגברת האכיפה, ירידה תכופה יותר לשטח, ושינוי אווירה כללי אצל הקבלנים שמבינים שיש שינוי מסוים בגישת רשויות האכיפה כלפיהם. יחד עם זאת, יש להמשיך בעבודה הקשה ויש לחזק ולתגבר את מחלקת התובעת הראשית במשרד העבודה".
ד"ר הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה אמרה בעקבות הדו"ח: "הירידה המסוימת במספרן – הגבוה כשלעצמו – של תאונות העבודה הקטלניות באתרי הבנייה ב-4 החודשים הראשונים של שנה זו אינה מהווה כשלעצמה אינדיקציה לירידה עקבית במספר ההרוגים או לשיפור במצב הבטיחות באתרים. זאת, הן נוכח העובדה שחלק ניכר מתקופה זו התאפיין ברמת פעילות נמוכה מהרגיל בשל מגפת הקורונה, והן בשים לב לכך שלמרות הפחתה זו בפעילות רק ב-10 הימים האחרונים של חודש אפריל התרחשו 4 תאונות עבודה קטלניות באתרים. הלכה למעשה מתקיימת בשטח הפקרות בטיחותית רבה.
למרות שאנו מתריעים על כך עת ארוכה, מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית חדל כמעט לחלוטין מהטלתן של סנקציות מרתיעות על חברות הנוקטות הפרות בטיחות חוזרות ונשנות והפסקת עבודתן של חברות שאינן מתקנות דרכיהן, בהן עיצומים כספיים, כתבי אישום בגין הפרות בטיחות והנעת תהליכי משמעת אצל רשם הקבלנים. יש להדגיש שהטלתם של צווי בטיחות שמתבטלים תוך ימים ספורים לאחר הטלתם עם תיקון הליקויים אינה מייצרת, כשלעצמה, הרתעה שכזאת. לכן חמורה ביותר העובדה שמינהל הבטיחות והבריאות חדל לחלוטין מהטלת עיצומים כספיים בגין הפרות כספיות וזאת על אף התחייבויות חוזרות ונשנות לחידוש הליכים אלה. בנוסף, מנהל הבטיחות נמנע זו עת ארוכה מלפנות לרשם הקבלנים במשרד השיכון בנוגע לשורה ארוכה של חברות קבלניות רשלניות, אשר מפקחי המנהל שבים ומטילים צווי בטיחות באתריהם, שבכללן גם חברות שכנגדן תלוי ועומד עונש של השעיית רישיון הקבלנות שלהן על תנאי בשל עבריינות בטיחות קודמת, ולפיכך שימועים ספורים ביותר נערכו לחברות קבלניות רשלניות אצל רשם הקבלנים, והן ממשיכות לעבוד באין מפריע ולסכן עובדים. כמו כן, זו תקופה ארוכה שמחלקת החקירות של המינהל הושבתה כליל, ולפיכך גם כתבי אישום בגין הפרות בטיחות לא מוגשים על ידי משרד העבודה. התנהלות זאת של מנהל הבטיחות מטרפדת יצירת הרתעה ועודדת את ההפקרות הבטיחותית המביאה לפגיעה בעובדים. לצד זאת, מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית גם התנער בתקופת מגפה קשה זאת מאחריותו לפעול למניעת הידבקות עובדים בקורונה".