שתף קטע נבחר

 

הילולת ל"ג בעומר: חשש לכאוס, "מסכנים חיי אדם"

לפחות 600 אוטובוסים - כשליש מהתחבורה הנדרשת להילולה במירון - חסרים השנה בעקבות דחיית החופש. החרדים מתעקשים על קיום ההילולה במועדה, על אף החשש מפני חילול שבת שייגרם באשמתם, והמומחים מזהירים: "או שמחזירים את יום החופש לראשון - או שדוחים את ההילולה, אחרת זו סכנה"

חסידות בויאן הירושלמית ספגה את עיקר הביקורת, שכן האדמו"ר שלה הוא המדליק הראשון. אלא שאנשיה הבהירו כי דחייה ביממה אינה באה בחשבון (צילום: אלי אביב) (צילום: אלי אביב)
חסידות בויאן הירושלמית ספגה את עיקר הביקורת, שכן האדמו"ר שלה הוא המדליק הראשון. אלא שאנשיה הבהירו כי דחייה ביממה אינה באה בחשבון(צילום: אלי אביב)

 

חודש אייר רק הגיע, ובעוד מדינת ישראל משלימה את ההכנות לימי הזיכרון והעצמאות, בציבור החרדי העיניים נשואות כבר אל עבר יום הי"ח בו - ל"ג בעומר. אל דחיית חופשת התלמידים בהתראה קצרה וזעם המורים וההורים על שר החינוך, מצטרפת כעת סאגה נוספת – חשש מחילול שבת המוני בהילולת רבי שמעון בר-יוחאי, ומקריסת מערך התחבורה הציבורית המובילה את מאות-אלפי המאמינים לקברו שבמירון.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

כאשר י"ח באייר חל ביום ראשון, נוהגת הרבנות הראשית לישראל בשנים האחרונות להכריז על דחיית מדורות ל"ג בעומר ביממה (כפי הנהוג בחגים ובמועדים הלאומיים), וזאת על מנת למנוע חילול שבת אפשרי במסגרת ההכנות להדלקתן במוצאי שבת. בהתאם לכך, דחה גם משרד החינוך את חופשת התלמידים מיום ראשון לשני (השנה, כאמור, בהחלטה שנויה במחלוקת).

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

רק ההילולה המרכזית במירון, שאותה מארגנים חרדים, לא נדחתה, אף שחילול השבת הנגרם בגללה הוא בהיקף הנרחב ביותר, וזאת בשל התעקשותם לקיימה במועד המקורי: היא תיפתח במוצאי שבת, ותימשך עד יום ראשון בלילה.

 

ל"ג בעומר דוחה שבת?

בשנים עברו נמתחה ביקורת מינורית-יחסית כלפי חצרות הרבנים האחראיות על הדלקת המדורות במירון, אך הן דבקו בהחלטתן שלא להזיזה. השנה, על רקע "בג"ץ המרכולים" ודחיית חופשת התלמידים, גברה הביקורת, והיא נשמעה מתוך המגזר ומחוצה לו.

 

הרבנים הראשיים והפוליטיקאים של ש"ס ו"יהדות התורה" אמנם סירבו להצטרף אליה, אך התקשורת והרחוב לא הרפו. הטענה המרכזית: לא ייתכן שהציבור החרדי יכריז מלחמה נגד חילונים המבקשים לקנות חלב ביום המנוחה, וישבש ברגע האחרון את לוח החופשות של תלמידי ישראל – הכל בשם השבת, בעוד שהחרדים עצמם משתתפים בהמוניהם באירוע ענק המתקיים במוצאי שבת, ומעלימים עין מחילולה על ידי המשטרה וגופים אחרים – חילול שבת שהם גורמים בעצמם.

 

זאת ועוד נטען כי הדלקת המדורות איננה מצווה או אפילו הלכה שחייבת להיעשות דווקא בזמנה, אלא מנהג "גמיש" יותר, שבוודאי אינו דוחה שבת.

 

ההדלקה הראשונה נדחתה לאחת ורבע בלילה

בימים האחרונים, כאמור, גבר הלחץ הציבורי על מארגני ההילולה במירון להביא לדחייתה, ובמקביל דרש השר לשרותי דת מהמשטרה שלא לחלל את השבת.

 

מכיוון שסדר הדלקת המדורות על ידי הרבנים השונים בל"ג בעומר זהה בכל שנה, וקבוע מראש על פי "חזקה" - ספגה חסידות בויאן הירושלמית את עיקר הביקורת, שכן האדמו"ר שלה הוא המדליק הראשון. אלא שאנשיה הבהירו כי דחייה ביממה אינה באה בחשבון. לטענתם, קיום החגיגות בי"ט אינו אפשרי, שכן יום זה כבר איננו ל"ג בעומר, וממילא חלים בו דיני האבילות הנהוגים בתקופה זו של השנה, ואסור לערוך אירועי שמחה. ברקע עומד גם החשש כי אם ההדלקה תידחה ביממה, תתפוס חצר אחרת את הזמן השמור לחסידות בויאן למדורה משלה, וממילא תישבר ה"חזקה" ההיסטורית של האדמו"ר.

 

"אנשים בטראומה עד היום מהאירועים של לפני מספר שנים - גם אז לא הייתה חופשה ביום ההילולה" ()
"אנשים בטראומה עד היום מהאירועים של לפני מספר שנים - גם אז לא הייתה חופשה ביום ההילולה"

 

יוסף שוינגר, מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, הסביר עוד השבוע במסגרת אחת מישיבות ההכנה להילולה: "יהיו השנה 22 הדלקות, שכל אחת מצריכה היערכות של ימים רבים. אם נדחה הכל ליום ראשון - לא ניתן יהיה לקיים את מה שתוכנן".

 

בתחילה קבעו המארגנים את ההדלקה הראשונה לחצות הלילה (ולא עם חשיכה, כמדי שנה), כדי לאפשר לאלפי החסידים לצאת מבתיהם ברחבי הארץ לאחר צאת השבת, ולהספיק להשתתף באירוע, אולם משטרת ישראל הבהירה כי היערכות כוחותיה במירון ובכבישים המובילים אליה תהיה בכל מקרה מבעוד יום.

 

בפגישה שהתקיימה אמש בבית האדמו"ר, בהשתתפות מפכ"ל המשטרה רנ"צ רוני אלשיך, רב המשטרה נצ"מ רמי ברכיהו ורב המקומות הקדושים שמואל רבינוביץ' הוסכם על דחייה נוספת, ל-1:15 בלילה, בתמורה למאמצים מצד המשטרה שלא לחלל את השבת – בין היתר, באמצעות שימוש בשוטרים לא-יהודים עד החשיכה.

 

"זה פיקוח נפש של ממש"

אלא שאז התעוררה בעיה נוספת: דחיית החופשה במוסדות החינוך גרמה לכך שביום ראשון, שבו נמשכת ההילולה במירון ומגיעה לשיא, יתקיימו לימודים. המשמעות: מאות אוטובוסים של חברות ציבוריות או פרטיות, שהיו אמורים להיות פנויים להסעת המאמינים למירון - ישמשו במקום זאת את התלמידים ברחבי הארץ ויהיו תפוסים.

 

ההערכה היא כי מדובר במחסור של כ-600 אוטובוסים - 30% מאלה שתכננו לשכור מארגני ומשתתפי ההילולה. כמעט בכל שנה נרשמים בל"ג בעומר שיבושים קשים בתחבורה הציבורית המשרתת את הנוסעים למירון, וכאשר הוא חל במוצאי שבת, וסד הזמנים צפוף - עוד יותר מכך. החשש הוא כי הנסיבות השנה יגרמו לכאוס חריף עוד יותר - עד כדי סכנה לשלום החוגגים הממתינים בתחנות ההסעה.

 

בדיון שנערך אתמול בוועדה לפניות הציבור של הכנסת, התריעו גורמי התחבורה מפני אסון. מאיר חן, מנהל רשות ארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה, אמר: "או שמחזירים את יום החופש לראשון - או שדוחים את ההילולה לראשון בערב, אחרת זו סכנה. יהיה לחץ של המוני נוסעים". יו"ר הוועדה, ח"כ ישראל אייכלר הבהיר כי "לא מדובר בנוחות, אלא בפיקוח נפש ממש".

 

"אנשים בטראומה עד היום מהאירועים של לפני מספר שנים – גם אז לא הייתה חופשה ביום ההילולה", הוסיף ח"כ מנחם אליעזר מוזס. "כל המחסומים נפרצו, נכנסו שוטרים עם פרשים, וגם זה לא עזר. היה פיקוח נפש, וכעת חוזרים על אותו משגה ומסכנים חיי אדם".

 

האני דעקה, מנהל חברת "נתיב אקספרס", סיכם: "זה המבצע הגדול ביותר בישראל. נדהמנו מהחלטת שר החינוך לשנות את מועד חופשת התלמידים. תהיה מעבר ל-30% ירידה בכמות האוטובוסים. השינוי הזה יגרום לכאוס גדול. מעבר לכך, יש מחסור כרוני בנהגים. בתנאים האלה אין לנו אפשרות להצליח במבצע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים