שתף קטע נבחר

 

30 שנות מאבק: כל מה שרציתם לדעת על מתווה הכותל

איפה יש מקום לעוד כותל מערבי? למה פירקו החרדים את הפשרה ההיסטורית בכותל? איך הפך אתר ממלכתי לבית כנסת אורתודוכסי? ומה אסור לאישה לעשות אפילו בעזרת הנשים? מורה נבוכים

 

מתווה הכותל הוא הסכם היסטורי להקמת רחבת תפילה שוויוניות בכותל המערבי. כיום יש בכותל הפרדה בין גברים לנשים, ומתפללות לא יכולות לקיים בו טקסים דתיים מסוימים שלגברים מותר. לפי המתווה המדובר, יוכשר שטח נוסף שבו יוכל כול אדם לבקר ולהתפלל כמנהגו. הוא יהיה מדרום לרחבה הקיימת כיום, כלומר על ההמשך של אותו קיר מערבי של הר הבית.

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

ההסדר אושר בממשלה כבר בתחילת 2016, אך בלחץ המפלגות החרדיות הוא לא מיושם עד היום. מאידך, ראש הממשלה מהסס לבטל אותו, כדי שלא לגרום משבר חמור עם יהדות העולם, שברובה ליברלית ותומכת בחופש הדת. התוצאה היא שמתווה הכותל תקוע בגרון, אי אפשר לבלוע אותו ואי אפשר לירוק. כבר שנה וחצי החלטת הממשלה נמצאת בתוקף אבל לא מיושמת, ובג"ץ כבר התבקש להתערב.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

קצת היסטוריה: את הכותל המערבי מנהל מאז שחרורו בשנת 1967 רב הכותל והמקומות הקדושים - וכך קבוע בחוק. מדובר אמנם באתר ממלכתי, אבל בגלל האופי הדתי שלו ושליטת הרבנים עליו, המקום אימץ עם השנים מנהגים שמרניים, ממש כמו בבית כנסת אורתודוכסי: יש בו הפרדה מוחלטת בין המינים ברחבת התפילה ולנשים אסור לקיים מצוות שמזוהות כ"גבריות", כמו הנחת תפילין והתעטפות בטלית.

 

הממשלה נסוגה

בסוף שנות השמונים התגבשה קבוצת "נשות הכותל", שדרשה חופש דת מוחלט בעזרת הנשים. הן יצאו למאבק ציבורי ומשפטי, שנמשך עד היום, כבר כמעט שלושים שנה. בינתיים הן מקיימות בכותל כול ראש חודש תפילת ראווה או הפגנה, עם טליתות, תפילין וספרי תורה. פעם הן היו נעצרות כי לא שמרו את מנהג המקום. כיום הפרשנות המשפטית המחייבת דווקא מתירה את זה. כך או כך, לעתים מתפתחים שם עימותים אלימים בין אותן הנשים, לחרדים שמוחים נגדן.

 

בין פשרה לעימותים אלימים ()
בין פשרה לעימותים אלימים

 

בשנים האחרונות, כאמור, קרה הלא ייאמן: פשרה היסטורית הושגה בין הזרמים הליברלים ונשות הכותל משמאל, לבין הגורמים הדתיים השמרניים מימין. שני הצדדים הסכימו שהרחבה הקיימת תישאר נפרדת, יש שיאמרו שוביניסטית, אך לצדה תוקם רחבה נוספת שבה יובטח חופש דת לכול מתפלל ומתפללת.

 

האם זה יקרה? זו כבר שאלה אחרת שאיש לא מוכן להמר עליה. הבוקר (א') נסוגה מכך הממשלה צעד וחצי לאחור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים