שתף קטע נבחר

 

הרב ש"לא יודע" מה מברכים על תפוח: הכירו את המנהיג החרדי החדש

ראש ישיבת פוניבז', תושב בני ברק, צנוע ועניו, פרגמטי ומתון. נשמע בדיוק כמו הרב שטיינמן? זהו ה"תאום", הרב גרשון אדלשטיין, "רק" בן 94, שבלי בחירות וללא הכתרה מסומן כיורש הטבעי של המנהיג הליטאי, לדאבונם של אנשי "הפלג הירושלמי". אז מדוע הוא עונה ב"לא יודע" על שאלות הלכתיות פשוטות? פרופיל

הרב גרשון אדלשטיין בהלוויית הרב שטיינמן. היחיד שהספיד (צילום: שלומי כהן, "כיכר השבת") (צילום: שלומי כהן,
הרב גרשון אדלשטיין בהלוויית הרב שטיינמן. היחיד שהספיד(צילום: שלומי כהן, "כיכר השבת")

 

הנהגת הציבור החרדי-ליטאי נשארת בבני ברק: בלי בחירות או טקס הכתרה וללא התלבטות של ממש, צפוי הרב גרשון אדלשטיין לרשת באופן טבעי את הרב אהרן לייב שטיינמן, שהלך אתמול (יום ג') לעולמו, ולמלא את החלל שהותיר אחריו עם הסתלקותו. לצדו ימשיך להנהיג גם הרב חיים קנייבסקי, הנמנה כבר שנים עם הרבנים הליטאים הבכירים, אך ההערכה היא כי גם ב"קדנציה" זו יסרב לקחת לידיו את המושכות בעניינים ציבוריים ויישאר "מספר 2".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

הרב אדלשטיין, "רק" בן 94, הוא ראש ישיבת פוניבז' בבני ברק, ובציבור הרחב הוא זכור כקורבן אחת התקריות האלימות שאירעו במוסד היוקרתי במסגרת מאבקי השליטה במקום, בין קבוצות "השונאים" ו"המחבלים". ב-2007 זרקו לעברו תלמידים מהמחנה היריב שישה גביעי "לבן", במה שזעזע את הציבור החרדי ונתפס כחציית קו אדום ופגיעה חמורה בכבוד התורה. 10 שנים לאחר מכן הוא כובש שוב את מרכז הבמה - הפעם כמנהיג הבכיר בזרם הליטאי.

 

עוד בנושא: 

 

כבר ב-2003 צורף הרב גרשון אדלשטיין למועצת גדולי התורה, והיה לחבר בגוף הרבני העליון של הליטאים ושל נציגיהם בכנסת. מאז הוא בולט כאחד הרבנים הבכירים בציבור זה ומעמדו התבסס אט-אט כמועמד טבעי, כמעט יחיד, לרשת את ההנהגה. בלוויית הענק אתמול - כמה סמלי - הוא היה היחיד להספיד את המנוח.

  

 

למעשה, בחודשים האחרונים הוא כבר משמש כמנהיג בפועל, בעקבות ההידרדרות במצב בריאותו של הרב שטיינמן, ולאחר שזה השכיל להעביר לידיו בהדרגה את סמכויותיו ולמנות אותו לנשיאות מוסדות ציבוריים ותורניים שונים.

 

כך, למשל, הוביל אדלשטיין בספטמבר האחרון את מועצת הרבנים הליטאים בכינוס המשותף למנהיגי המפלגות החרדיות בנושא חילולי השבת, ובחודש שעבר היה זה שהכריע כי הנציגות הפוליטית של "דגל התורה" לא תצטרף לאיומי הפרישה מהממשלה של השר יעקב ליצמן בעקבות משבר הרכבת.

 

"הפלג" בכוננות

התנגדות "הפלג הירושלמי" להנהגת הזרם הליטאי המרכזי לא צפויה לדעוך בתקופת הרב אדלשטיין – ואולי היא אף תתעצם. תפיסת עולמו הפרגמטית, כמי שבורח מכל עימות עם מוסדות המדינה ועם החברה הישראלית (בעיקר סביב "חוק הגיוס", שהוא ציפור נפשם של אנשי הפלג), דומה מאוד לזו של הרב שטיינמן – והיא שקוממה על השניים את הקבוצה הקיצונית של הרב שמואל אוירבך.

 

ההערכה היא כי יסרב לקחת את המושכות ויישאר גם הפעם "מספר 2". הרב חיים קנייבסקי ()
ההערכה היא כי יסרב לקחת את המושכות ויישאר גם הפעם "מספר 2". הרב חיים קנייבסקי

 

לטענת הירושלמים, המחלוקת עם המנהיג החדש מבני ברק, כמו עם קודמו, איננה רק טקטית אלא מהותית, שכן גישתם מעידה כי מדובר ברבנים פשרנים מבחינה דתית, שאינם ראויים להנהיג את הדור. זאת ועוד: ההתנגדות לרב קנייבסקי חריפה עוד יותר וגם הגיעה לפסים אישיים, שכן הוא היחיד שתקף ישירות את הרב אוירבך בכמה הזדמנויות בשנים האחרונות והצמיד לו כינויי גנאי.

 

הרב אדלשטיין מתגורר ברחוב ראב"ד בבני ברק - כמו הרב אליעזר מנחם שך, המנהיג המיתולוגי של הליטאים שנפטר ב-2001 - אך כמעט מכל היבט אחר הוא נחשב ל"תאום" של הרב שטיינמן. מלבד התפיסה הפרגמטית המשותפת, הוא מזוהה כמוהו גם עם העיסוק הרב בענייני חינוך וכן בצניעות ובבריחה מן הכבוד. תלמידיו מספרים כי במשך שנים, כשנשאל מה מברכים לפני אכילת תפוח, השיב בבדיחות הדעת "לא יודע, לא יודע", על מנת להמחיש כי הוא אינו רוצה להנהיג ולבטא ביטול עצמי.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אורחות יושר"
הרב גרשון אדלשטיין
"אורחות יושר"
מומלצים