בעקבות הרב אלון: "נסיקה בפניות הגברים הדתיים לקו הסיוע"
בעקבות פרשת מוטי אלון החדשה, מדווחים בקו הסיוע לנערים וגברים דתיים על עלייה דרמטית. מהנתונים עולה כי בשבוע שלאחר חשיפת התלונה בפורום תקנה - התקבלה בקו כמות פניות דומה לזו שמגיעה בחודש ממוצע. "כל דיבור על זה בחברה הדתית והחרדית, גורם לנפגע להבין שהוא לא לבד"
כמות הפניות לקו הסיוע לגברים ונערים דתיים וחרדים נפגעי תקיפה מינית, גדלה באופן דרמטי מאז פרסום החשדות החדשים נגד הרב מוטי אלון לפני כשבועיים וחצי. כך מדווח מרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בתל אביב, שמפעיל את הקו. מהנתונים עולה כי בשבוע שלאחר חשיפת התלונה בפורום תקנה – התקבלה בקו כמות פניות דומה לזו שמגיעה בחודש ממוצע.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
"עוד לפני שהסיפור הנוסף של מוטי אלון פורסם בתקשורת, כבר בתקופה של קמפיין 'לא התלוננתי', ראינו הרבה יותר גברים שמדווחים על פגיעות, וכתוצאה מזה הייתה עלייה גם בקו של הגברים והנערים הדתיים והחרדים", מספר מנהל הקו, אורי שרמן. "בעקבות הפרשה החדשה אנחנו שוב רואים באופן חד-משמעי נסיקה בכמות הפניות".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- "לא נשלם פרוטקשן לרבנות כדי לקבל כשרות"
- אלוהים במרתף: מוזיאון השואה שהקדים את יד ושם
- רבנים למשפחת רמון: הביאו את רונה לקבורה בלי להשתתף בלוויה
שרמן מוסיף כי "מגוון התלונות שמגיעות לקו הוא רחב מאוד, אבל רוב הפגיעות נעשות על ידי אדם מוכר מתוך המשפחה או מאנשי סמכות - מדריכים בישיבות, רבנים וכו'".
הנפגע מחפש כתובת
קו הסיוע הוקם לפני כ-15 שנים, מתוך ההבנה שפגיעה מינית מתרחשת תמיד בתוך הקשר חברתי, וכי בהתאם לשוני בחוויה, ישנו צורך בהתאמת הסיוע לצרכי הנפגע. בקו מסבירים כי נפגעים דתיים רבים חווים את הפגיעה כדבר מלוכלך וטמא, ולעיתים רבות רואים גם את עצמם ככאלה. כך, נפגע דתי שיתקשר לקו הכללי, ייאלץ פעמים רבות להתמודד עם שפה שאינה נוחה לו, ושעצם הדיבור בה עלול להחוות כפריצת גבולות.
שרמן מסביר כי בחברה הדתית והחרדית, מעצם טבעה, יש פחות נטייה לדווח על פגיעות מיניות. "רבים מהנפגעים שומרים את זה בסוד, לפעמים במשך שנים. אחת הסיבות העיקריות היא שהנפגע בטוח שזה קורה רק לו - בטח בחברה הדתית והחרדית שלא מתקיים בה שיח על מיניות, והרצון לשמור על צניעות ועל קדושה של היחסים יוצר השתקה גדולה. כל דיבור על זה גורם לנפגע להבין שהוא לא לבד ושזו לא בעיה שלו, אלא בעיה חברתית".
"האוזן הקשבת היא הדבר הכי חשוב", מסכם שרמן. "זו העזרה הראשונה. לרוב נפגע לא ידבר על הפגיעה גם עם האנשים הכי קרובים אליו, ובקו יש לו את האפשרות להוציא את הסיפור, לפתוח את זה בפני מישהו, ולהבין קצת מה קרה לו".
"התגייסות ציבורית מרגשת"
רוב התקציב, כמו גם כלל השירותים שמציעים מרכזי הסיוע השונים לנפגעות ולנפגעי תקיפה, מגיע בזכות תרומות. בסוף השבוע מתקיים בזאר המעצבים השנתי של מרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בתל אביב, שבו כ-700 מהמעצבות והמעצבים, מהרשתות המובילות בישראל, נרתמו ותרמו יותר מ-40 אלף פריטי לבוש, הנעלה, תכשיטים ועוד, עד 90% הנחה מהמחיר המקורי. ההכנסות כולן - קודש למרכז הסיוע.
בזאר "מתלבשות על זה" מתקיים בביתן 11 בגני התערוכה בתל אביב היום (ו') ומחר. "ההתגייסות הציבורית מרגשת, ובזכותה אנחנו מגייסות את המשאבים לפעילות שלנו", אומרת מרים שלר, מנהלת מרכז הסיוע בתל אביב. "בכל שנה גדל הביקוש לשירותים שלנו, ובלי המימון הזה פשוט לא נצליח לעמוד בהיקף הדרישות".
הקו לגברים ולנערים נפגעי תקיפה מינית מרחיב את מערך הסיוע ומגייס מתנדבים חדשים. לפרטים: 02-5328000 kavdati@gmail.com. הסיוע הטלפוני ניתן בימים א' עד ה', בין השעות 20:00-23:00