רבנים למען פסולי החיתון: "לאפשר להם נישואים אזרחיים"
לגלעד ורינת, כהן וגרושה, יש כבר שלושה ילדים - ולאהד הציעו לוותר על הכהונה כדי שיוכל לשאת את מאשה שהתגיירה: זוגות שאינם יכולים להינשא ברבנות נחשפים בסדרת סרטונים, ובגיבוי רבני ערים דורשים למצוא להם פתרון חלופי. רבה של עפולה: "זה חיוני ואפילו דחוף". "נאמני תורה ועבודה": "המצב הקיים מרחיק מהיהדות"
רבנים בעד נישואים אזרחיים: תנועת נאמני תורה ועבודה האורתודוכסית השיקה קמפיין יוצא דופן, במסגרתו קוראים רבני ערים למדינה להכיר בזוגות שאינם יכולים להתחתן על פי ההלכה - כנשואים. לטענתם, המצב שבו אין כל דרך חוקית להינשא בארץ, אלא באמצעות הרבנות הראשית, כדת משה וישראל - פוגע בזכויות הבסיסיות של מאות-אלפי אזרחיים, ואינו יכול להתקיים במדינה דמוקרטית, ובנוסף הוא מרחיק רבים מיהדותם.
<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
בסרטונים המתפרסמים הבוקר (א') ברשתות החברתיות, במסגרת הקמפיין למען העלאת המודעות לנושא, ועולים כאן לראשונה - נחשפים ארבעה זוגות אוהבים בשמותיהם, המתייצבים בפנים גלויות לעיניי המצלמה, ובראיונות קצרים מספרים על המעמד האישי או הזוגי המונע מהם להינשא על פי ההלכה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- קנדה מתרגשת: בסופת שלגים - עשרות בהלוויה לניצול שואה ערירי
- הבחירות שלך הביאו לשבר: הרב דרוקמן, תעשה תשובה/ פרופ' רוחמה וייס
- המכתב האחרון מהכלא בעיראק: "נשפטתי ונידונתי למוות"
מאשה פרידמן היא בת לאב יהודי ואם שאינה יהודייה, שעברה גיור מטעם המדינה והוכרה על ידה כיהודייה בעצמה. אלא שבן זוגה, אהד, הוא כהן, האסור בנישואים עם גיורת, ולכן הם אינם יכולים להתחתן ברבנות. "ידענו שעלולה להתעורר בעיה", סיפרה, "אבל יחד עם זה היינו בטוחים במאת האחוזים שזה רק משהו שצריך למצוא לו איזשהו פתרון קל, ושזה ייפתר בסופו של דבר".
כשהבינו שלא יוכלו להינשא כלל, עלתה הצעה לפסול את הכהונה של אהד (למשל, בערעור על ייחוסו כצאצא של אהרון הכהן המקראי), אך הוא שלל אותה על הסף. "לא רציתי לעשות משהו שישליך גם על המשפחה שלי וגם עליי", הסביר. "יש לנו זהות מסוימת, ולהיות כהן מבחינתי זה חלק מהזהות... לא ייתכן שאין פתרון ל-400 אלף אזרחים בישראל".
מאשה מדגישה כי היא ובן זוגה רואים את עצמם כמשפחה מסורתית. "לא באנו כאן ללכת ראש בראש ולהחליט שאנחנו עושים דווקא ולא מתחתנים דרך הרבנות", הבהירה, "זה לא הסיפור". הגישה החיובית והרצון הטוב מחזקות את תחושותיה שהמדינה הפנתה לה עורף כאשר לא העמידה בפניה, כאזרחית, אפשרות אחרת להינשא: "הרגשתי שמפקירים אותנו".
"תנו אופציה"
זוג נוסף הם גלעד כהן ורינת מזריץ', כהן וגרושה, האסורים אף הם להתחתן על פי ההלכה. "האמת היא שלא חשבתי על זה בשום שלב", סיפרה רינת. "זה היה נראה לי נורא טבעי שאם זוג רוצה הוא מתחתן. אבל נאלצתי לחשוב על זה... הגיע השלב שצריך רב, ואי אפשר כי אין רב שמסכים לחתן אותנו, ואז בוא נחפש אופציות אחרות".
"אני באה מבית שיש בו המון חינוך ליהדות ולמסורת, ורצינו להתחתן במדינה ישראל כהלכה", היא מעידה על עצמה. "אני לא מרגישה סוג ב'. אני מרגישה כעס, אנטגוניזם, אבל אני גם יכולה להבין מאיפה כל זה מגיע".
ועם זאת, רינת מתלוננת נגד המדינה: "יש כאן התעלמות מזכות לגיטימית שמגיעה לי. תנו אופציה, בדרך שכן אפשר". וגלעד מצדו מוסיף כי הוא דווקא כן מרגיש "אזרח סוג ב'". "זה מוציא את כל הרוח מהמפרשים, וגורם לך להיות קצת אנטי".
"הם יודעים לגייס אותי לקרבי"
גלינה פולישצ'יוק, בת לאב יהודי שאינה יהודייה בעצמה, ויתרה על גיור ומעוניינת להתחתן. "עד שלא ישנו משהו בנושא הזה במדינה, אני ועוד רבים כמוני נרגיש שאנחנו לא כמו כולם", אמרה. "הם יודעים לגייס אותי, לקחת אותי לקרבי, אבל להתחתן אני לא יכולה פה". בן זוגה, יונתן מאור, הוסיף: "אנחנו תורמים את חלקנו כמו כל אזרח אחר, אבל בזה אין לנו פתרון".
ניצן ארז וקלינטון בויז, היא יהודייה והוא לא, סיפרו: "ידענו שאין כאן אפשרות לחתונה אזרחית, אבל לא התעמקנו בזה עד שרצינו להתחתן. לקח לנו זמן להבין שאנחנו לא יכולים להתחתן כאן בכלל. זה קשה, לא קל להרגיש שאנחנו לא שווים במדינה הזאת".
אבל ההפתעה, כאמור, באה מכיוונים של שני רבני ערים ורשמי נישואים, המביעים תמיכה פומבית באפשרות של נישואים אזרחיים. הרב אהרן כץ, מ"מ הרב של רמת גן, אמר במסגרת הקמפיין: "הצורך של הזוגות הללו להיות רשומים בצורה מסודרת, מלאה ומוכרת על ידי המדינה לנישואים הוא צורך חיוני ביותר. על פי ניסיוני, אין שום ברירה אלא להקים מערכת רישום נישואין רחבה יותר".
הרב כץ מציע כי "רשם נישואים כללי ירשום גם זוגות אחרים (שאינם מתחתנים ברבנות – ק"נ) ויציע להם דרך אחרת של נישואים, מוכרת על ידי המדינה, שתיתן להם ולילדיהם את כל הזכויות באופן שווה לחלוטין, כפי שראוי במדינה דמוקרטית לתת לכל אזרח ולכל אדם באשר הוא את הזכות המלאה להקים משפחה מסודרת, מוכרת ובעלת כל הזכויות".
"דמוקרטית זה גם יהודית"
רבה של עפולה, שמואל דוד, הצטרף אף הוא לקמפיין, ואמר כי המצב שבו אותם זוגות אינם מוכרים על ידי המדינה הוא "לא הגיוני מבחינה דמוקרטית", והעיר כי בעיניו "דמוקרטית זה גם יהודית". לדבריו, "אי אפשר למנוע מהזוג הזה את ההכרה כזוג".
"חשוב לי לומר שזה בהחלט יעזור גם ליהדות, לזה שאנחנו עם אחד", הוסיף הרב דוד. "בעיניי מאוד חיוני ואפילו דחוף שנציע את האפשרות של ברית זוגיות, על מנת לשמור על העם שלנו מאוחד ועל מנת לחזק את היהדות ואת הדת, מבלי לפגוע חס ושלום במי שהוא לא יהודי או במי שאינו יכול להתחתן כדת משה וישראל".
לדברי ראש תחום דת ומדינה ב"נאמני תורה ועבודה", תני פרנק, "הבעיה של מנועי החיתון היא הבעיה של כולנו. מדובר במאות-אלפי אזרחים שרובם עלו לארץ מכוח חוק השבות והם מזרע ישראל (הגדרה הלכתית ללא-יהודי שיש לו שורשים יהודיים), והמדינה לא מאפשרת להם למסד את זוגיותם. הדבר פוגע בקיום של המדינה כיהודית ודמוקרטית; הוא לא דמוקרטי והוא רק מביא להרחקת רבים ורבות מהיהדות".