שתף קטע נבחר

 

בדרך לבג"ץ: "לפסול את תעודת הרבנות של הרב מוטי אלון"

יועמ"ש הרבנות קבעה כי החלטת ועדת המשמעת בעניין שלילת תואר "הרב" ממוטי אלון הייתה נכונה, וכי לרבנות אין בעלות על התואר "רב". בתגובה הודיעו שתיים ממייסדות ארגון "קולך" כי יעתרו לבג"ץ: "תפקיד הרבנות להבהיר שהרשעה בעבירת מין משמעה שלילת הכושר"

הרבנות הראשית סירבה לפסול את תעודות ההסמכה של הרב מוטי אלון - וההכרעה עוברת לבית המשפט: פעילים ופעילות המזוהים עם המאבק בעבריינות המין מצד בעלי סמכות הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה שלא לשלול את תעודת "הרב" מאלון ולהסתפק בהתחייבותו שלא להתמודד לתפקיד רבני בשירות הציבורי בשנים הקרובות.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>  

 

מי שמובילות את המהלך המשפטי בעניין הן חנה קהת ואילת כהן וידר, שתיהן ממייסדות הארגון הדתי-פמיניסטי "קולך". בתחילה, לשם מיצוי הליכים, פנו באמצעות עו"ד ריקי שפירא רוזנברג ללשכה המשפטית של הרבנות הראשית, בבקשה כי זו תתערב ותהפוך את החלטת המועצה. משסורבו, החליטו, כאמור, לעתור לבג"ץ בנושא.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

בפנייתן ליועץ המשפטי של הרבנות, עו"ד הראל גולדברג, טענו כי המועצה "התפרקה מסמכותה" בכך שלא שללה את תעודת הרב של אלון, ובכך נמנעה מלהגן על שלום הציבור מפני רבנים המשתמשים בתואר באופן המסכן אותו. לשיטתן, הרבנות הראשית חטאה לתפקידה ולא מילאה את חובתה המנהלית בהגנה על הערכים שאמור לשקף התואר "רב".

 

הרבנות טענה: אין לנו בעלות על התואר "רב"

עו"ד נגבה שטיילנוף מהלשכה המשפטית ברבנות, דחתה את בקשתן של קהת וכהן וידר וקבעה כי החלטת ועדת המשמעת בעניינו של הרב אלון הייתה סבירה. שטיילנוף הסבירה כי אלון כבר נקרא לבירור, בעקבות בקשה קודמת לשלילת תוארו, ובתגובה התחייב שלא להתמודד לתפקידים רבניים עד 2023 – 10 שנים מיום הרשעתו במעשים מגונים. הוועדה הכריעה כי די בכך כדי להבטיח שהאינטרס הציבורי יישמר ולכן הפסיקה את ההליכים נגד אלון, והבהירה כי שומרת לעצמה את הזכות לחדשם בכל עת.

 

הרבנות טענה כי איננה נרתעת, במקרים המתאימים, משלילת כשירויות רבניות (צילום: נועם מוסקוביץ') (צילום: נועם מוסקוביץ')
הרבנות טענה כי איננה נרתעת, במקרים המתאימים, משלילת כשירויות רבניות(צילום: נועם מוסקוביץ')

 

"החלטה מבטאת את האיזון הראוי בין מכלול האינטרסים והשיקולים הרלוונטיים לנושא", כתבה עו"ד שטיילנוף בשם ועדת המשמעת. "מחד, הרצון לייתר את הצורך בניהול הליך לבחינת שלילתן של הכשירויות הרבניות שבהן מחזיק הרב אלון - הליך שמטבע הדברים הוא מורכב, רגיש וכאוב, המצריך לקבל עדויות מגורמים שונים, ומאידך, מילוי חובתה המנהלית בהגנה על האינטרס הציבורי, לפיו מי שהורשע או התנהל באופן שאינו הולם את מעמדו של רב בישראל לא יכהן במשרה רבנית".

 

ברבנות הדגישו כי בשונה מתעודות הסמכה לרבנות שכונה או עיר, המוענקים על ידה, התואר "רב" בפני עצמו אינו מנוכס לה בחוק, וממילא אין באפשרותה לאסור את השימוש בו על ידי אדם זה או אחר. בהתאם לכך, "ועדת המשמעת סבורה כי הליך שלילתה או השעייתה של תעודת כשירות (...) נועד בעיקר להבטיח שרב המחזיק בתעודת כשירות שהורשע בפלילים לא יכהן בפועל במשרת רב עיר או בתפקיד ציבורי אחר הדורש כשירות רבנית".

 

"הרשעה בעבירות מין צריכה לגרור שלילת כושר"

בתשובת הלשכה המשפטית לעו"ד ריקי שפירא רוזנברג הודגש כי הרבנות הראשית איננה נרתעת, במקרים המתאימים, משלילת כשירויות רבניות, ועו"ד נגבה שטיילנוף פירטה וסיפרה על כמה אירועים שבהם נשללו לאחרונה כשירויות של רב אחד שהתקבלו כנגדו תלונות על הטרדות מיניות, ושל אחר שהסתבך בפלילים. לעומת זאת, במקרה שלישי הוחלט שלא לשלול את התעודות מרב שהורשע, לאחר שבדומה לאלון הוא התחייב שלא לכהן עד גיל 70 בתפקיד ציבורי רבני בישראל.

 

"הנה כי כן, ניתן להיווכח שהרבנות הראשית איננה מהססת לעשות את המוטל עליה, בנסיבות בהן המשך תוקפה של הכשירות הרבנית מהווה פגיעה של ממש באינטרס הציבורי", סיכמה שטיילנוף, "נוכח האמור, אנו סבורים כי החלטתה של וועדת המשמעת הינה סבירה בנסיבות המקרה דנן, תוך הפעלת שיקול דעת מושכל וענייני, המשרתת את תכלית סמכותה של הרבנות הראשית בנושא".

 

חנה קהת ואילת כהן וידר מסרו: "סוטה מין לא יכול להיות בעל כשירות להיות רב עיר ורב שכונה. תפקידה של הרבנות להבהיר שהרשעה בעבירת מין משמעה שלילת הכושר. לא נכון ולא ראוי להשאיר את הנפגעים לבד במערכה הזו. זו הזדמנות פז לקחת חלק בתיקון, זו הדרך לתמוך בהם באופן אקטיבי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מוסקוביץ'
הרב מוטי אלון
צילום: נועם מוסקוביץ'
מומלצים