"הטרגדיה שלנו הפכה לנס גדול": הרב החרדי מאחורי תופעת "שלוה"
הרב קלמן סמואלס היה בכלל תייר יהודי-קנדי שהגיע לביקור בישראל, התאהב ביהדות וחזר בתשובה. בעיה רפואית שתקפה את בנו התינוק הולידה את ארגון "שלוה". עכשיו הוא מוציא ספר - ובראיון מיוחד מספר על הטרגדיה, החלומות שלא יתגשמו - וגם אלה שלא העז לחלום: "החברה הישראלית היא חברה מדהימה"
את השיר הראשון שביצעה להקת שלוה באודישן ל"כוכב הבא", הרב קלמן סמואלס יתקשה לשכוח. היה זה מבחינתו רגע מכונן שבו מיזם "קידום אנשים עם מוגבלויות באמצעות מוזיקה", הפך להיסטריית המונים בפריים-טיים הישראלי, ובהמשך באירופה כולה. "הביצוע האירוויזיוני של Here comes the sun של 'הביטלס' הביא את הבשורה", אומר הרב סמואלס, בראיון ל-ynet. "הלהקה הביאה אור. הם הביאו אור לכל עם ישראל - והתגובות מדהימות".
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
לא סביר שאי-אז בעברו חלם הרב סמואלס להיות מעורב באירועים טלוויזיונים הרחוקים מהווייתו החרדית. אבל נסיבות חייו גילגלו את האיש המיוחד הזה לאפיקים שלא שיער. קלמן סמואלס (68) - האיש שהקים את ארגון "שלוה" המקדם בעלי מוגבלויות בישראל, וגם את להקת "שלוה" שהפכה לתופעה - הוא בכלל רב, אב לשבעה, המתגורר כיום בירושלים.
.
עוד תרבות בערוץ היהדות :
- אמנות: "רציתי להיות אבא": עם כתונת אסירים, בקור של מינוס 23 מעלות
- תופעה: העונה החמה של החזנים: לעשות את החגים רחוק מהבית
- פרופיל: האיש שהפך את "הבימה" לבית כנסת: "הגיע הזמן גם למוזיקה כזו
"
קליפ: "האוויר מורעל בקיטוב, לאחות את השברים "
עכשיו הוא מוציא ספר חדש בשם "חלומות שלא חלמתי" (הוצאת קורן), ביוגרפיה שאותה הוא כותב כבר 30 שנה, על בסיס יומנים שבהם פירט בשעות הקטנות של הלילה את כל מה שעבר עליו ועל משפחתו - "הטוב והלא כל כך טוב" - ומספרת כיצד הפכה הטרגדיה שלו למפעל של חלומות ואור.
"עולמנו חרב עלינו"
הרב סמואלס נולד בוונקובר, קנדה, למשפחה לא דתית - "אבל עם סממנים של מסורת", כדבריו. ביקור בישראל כנער, לבקשת אימו, בטרם יפנה ללימודי "תרבות מערבית" בצרפת - הובילו אותו למפגש עם היהדות וללימודי הסמכה לרבנות שארכו שבע שנים.
סמואלס נישא למלכי, ולזוג נולדו שני ילדים בריאים ונחמדים. אך בשנת 1977 - התהפך עליהם את עולמם: "בגיל 11 חודשים מלכי לקחה את יוסי לטיפת חלב", הוא משחזר. "הוא קיבל חיסון פגום וניזוק מיידית, ובהמשך נהיה עיוור, חירש ומאוד היפר-אקטיבי. כמובן שעולמנו חרב עלינו".
לדברי הרב, "בהתחלה עוד הייתה לנו מחשבה לא מציאותית שנצליח להוציא את יוסי מזה". השינוי החל קמעה קמעה. בתוך מצוקה קשה, כאשר יוסי גדל בתוך הכלא של גופו, ומגלה היפראקטיביות גוברת והולכת שהותירה הרס, ביקשו ההורים ללמד אותו דרך לתקשר. בייאושה התפללה מלכי בדמעות ונדרה בלבה שאם הנס הזה יקרה, יקדישו היא ובעלה את חייהם למשפחות של ילדים עם צרכים מיוחדים.
מטפלת בשם שושנה וינשטוק, מורה לשפת הסימנים, ניסתה להסביר ליוסי את המילה שולחן. כחרש, עיוור ואילם היה קשה להסביר לו את המושג הזה, אבל היא לא התייאשה וחזרה על כך שוב ושוב, עד שיום אחד הוא קלט. המשפחה הבינה שיוסי יכול ללמוד לתקשר.
"כשזה קרה, מלכי הושיבה אותי בדירה שלנו בירושלים ואמרה לי: 'הגיע זמן תשלום', כשהיא מתכוונת לנדר ההוא". אלא שלרב ולרעייתו היו אז כבר שישה ילדים, ולא הרבה ממון. "ניהלתי אז מערכות המחשבים של הקרן הדו-לאומית למדע של ארצות הברית-ישראל, ולא ידעתי מה לעשות. הזלנו דמעות אבל ידעתי שאעשה משהו.
"זה לקח לי שלוש שנים, אבל איש חסד יהודי מעיר הולדתי בשם גורדון דיימן החליט לעזור לנו, לתת לנו כסף, לשכור דירה ושני אנשי מקצוע - וככה התחלנו", הוא משחזר."זה היה נס, ועד היום מה שקורה שם - זה הכול בעיניי סייעתא דשמיא. אין לי הסבר רציונאלי".
הלהקה נותנת תקווה
ארגון "שלוה" פועל בירושלים כבר קרוב ל-30 שנים, והחל כמסגרת משלימה לשעות אחר הצהריים שבהן ההורים נאלצו אז להתמודד עם הילדים לבדם. וכיום הוא מספק מגוון של טיפולים, חינוך, בילוי, ספורט ואיכות חיים, וכן שירותי תמיכה משפחתיים ל-2,000 ילדים בעלי מוגבלות ובני משפחותיהם. עם השנים יצא לשיטות הייחודיות של המרכז שם בינלאומי, וארגונים שונים בעולם מגיעים ללמוד את השיטות הטיפוליות של "שלוה".
בשנת 2017 נחתם שיתוף פעולה ראשון מסוגו עם רוסיה: המומחים הרוסים נסעו למרכז הלאומי של הארגון בירושלים, כדי ללמוד מודלים שונים של טיפול ומתודולוגיות של תוכניות. מה שהחל על אש נמוכה ימשיך עם יישום מודרך של תוכניות במוסדות לבעלי צרכים מיוחדים ברוסיה.
המראה של סמואלס, עטור זקן כיפה שחורה וחליפה, באירועים טלוויזיוניים הרחוקים מהעולם החרדי - עורר אי-אלו הרמות גבה. אבל גם במקרה הזה הרב בטוח שמדובר ביד ההשגחה: "'שלוה' תמיד הייתה כלי מדהים להעשיר חיים של אנשים עם מוגבלויות בכל התחומים - וגם במוזיקה. כמעט מהיום הראשון היה לנו בעמותה מטפל במוזיקה".
"הלהקה", משחזר הרב, "נוסדה ב'קטן'. וזה התחיל להתפתח לאירועים פנימיים. שי בן שושן פנה אליי בבקשה לעבוד כמוזיקאי עם הלהקה, ואמר לי שהוא יכול לעזור לנו, ללהקה, להגיע רחוק".
לדבריו, "התחלנו לעבוד יחד לפני 14 שנה. ממש לעבוד בפינצטה, הוספנו עוד ילד עם תסמונת דאון, עוד ילד עם מוגבלות ללהקה. בהתחלה זה היה קטן, ועם הזמן התחלנו להופיע במקומות גדולים. הם התחילו לעשות לעצמם שם. נסענו לארצות הברית ומשם לסבב בינלאומי, וגם שם הם כבשו כל מי ששמע אותם. זה הגיע לתוכנית 'הכוכב הבא' שהזמינו אותם לאודישן, אהבו מה ששמעו - והשאר היסטוריה".
סמואלס רואה את הצלחת הלהקה במונחים של שינוי חברתי עמוק ביחס של החברה הישראלית לבעלי מוגבלויות: "יאיר כוכב היום. לפני ההצלחה הוא הרגיש דחוי; לא רק שאנשים לא כיבדו אותו, הם אף לא רצו להיות בסביבתו. הוא מספר שכאשר הם ניגנו אנשים לפעמים יצאו מהאולם".
הרב סמואלס אופטימי: "אנחנו לא צריכים לרדת על עצמנו כל הזמן. תמיד יהיו בעיות, אבל החברה הישראלית היא חברה מדהימה שהולכת ומתפתחת בתחום של היחס לאנשים עם מוגבלויות בקצב מדהים".