מניינים, מקוואות ושירותי דת: כך יתנהלו החיים הדתיים בצל הקורונה
"כל הנחיה בריאותית היא ההלכה בעת כזו": ברבנות הראשית הורו לציית להוראות משרד הבריאות, בארגון רבני צהר קראו לבטל את מנייני התפילה שאינם עומדים בתנאים ולהתפלל ביחידות - אך רבה של צפת פסק כי ניתן לכנס עד 20 מתפללים, בהגבלות מסוימות. ומה על המקוואות ובתי הדין הרבניים?
ההנחיה הדרמטית לאזרחים שלא להתכנס בקבוצות של עשרה אנשים או יותר משפיעה על אחד הריטואלים הקיומיים של החיים הדתיים - התפילה בציבור. בעקבות הצעדים האחרונים של הממשלה למניעת התפשטות הקורונה, נדרשו רבנים ופוסקי הלכה להכריע האם לסגור את בתי הכנסת ולבטל את המניינים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
ברבנות הראשית הודיעו כי מתקיימים דיונים ובדיקות מול גורמי המקצוע בנושא, וכן לגבי עריכת חופות ולוויות ועניינים נוספים, אך טרם התקבלה החלטה. בינתיים קראו הרבנים הראשיים לציבור באופן כללי לשמור על הנחיות משרד הבריאות כפי שהן, והדגישו כי "כל הנחיה בריאותית - היא ההלכה בעת הזו".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- בציבור החרדי החליטו: ממשיכים ללמוד כרגיל
- מבייגל עם חור ועד בשר: יהודי הוואנה נאבקים על הכשרות
- על הבושה וההסתרה: שקר המשפחה הנורמטיבית
/ פרופ' רוחמה וייס
ארגון רבני צהר קרא לראשי הקהילות ברחבי הארץ לנהוג באחריות ולבטל את מנייני התפילה במידה והם לא עומדים בתנאי משרד הבריאות. "בשל האיסור על התכנסות של למעלה מעשרה אנשים, אנו ממליצים להתפלל ביחידות ולא בהתכנסות, אלא אם כן יש תנאים רחבים המאפשרים זאת", מסרו בארגון.
לעומתם, רבה של צפת וחבר מועצת הרבנות הראשית, הרב שמואל אליהו, פסק כי לאור הקושי לקיים מניינים של 10 אנשים בדיוק יש לאפשר התכנסות של עד 20 מתפללים - ובלבד שיקפידו לשבת במרחק של שני מטר ולפחות מרווח של אדם אחד בין זה לזה, שישטפו ידיהם לפני ואחרי התפילה, שלא יבואו במגע ביניהם ושלא ינשקו ספר תורה או מזוזות.
המקוואות לנשים יפעלו
במשרד לשירותי דת הורו על סגירת כל מקוואות הטהרה לגברים, ציבוריים ופרטיים, החל מהבוקר. המקוואות לנשים, שהטבילה בהם נעשית ביחידות ולא בקבוצות וחשובה יותר מבחינה הלכתית, יפעלו כרגיל, בכפוף לנהלים מחמירים של משרד הבריאות בעניין השמירה על ניקיון והיגיינה. במשרד לשרותי דת הדגישו כי מי שתפר בידוד ותגיע למקווה תטופל בחומרה - לרבות נקיטת צעדים פליליים.
הרב הראשי ונשיא בית הדין הרבני הגדול, הרב דוד לאו, והשר לשירותי דת, יצחק וקנין, צפויים לחתום על תקנות לשעת חרום שיחולו על בתי הדין, ובהן ייקבעו ההליכים דחופים שימשיכו להתנהל וכן סוגי הדיונים שיתבטלו. השירותים הניתנים במועצות הדתיות, כגון רישום נישואים, יינתנו כרגיל בשעות קבלת הקהל הקבועות.