"התו הסגול" לבתי הכנסת: "גבאי קורונה" ומתפללים קבועים בלבד
המתפללים יחויבו לעטות מסכות בכל משך התפילה, סידורים ותשמישי קדושה יובאו מהבית, ובין מתפלל למתפלל יחויב רווח של כיסא או שני מטרים. משרד הבריאות בשיתוף משרדי הפנים והדתות הוציא את ההנחיות לפתיחת בתי הכנסת
עדיין לא ברור מתי בדיוק זה יקרה – אבל גם בתי הכנסת בדרך לפתיחה מחודשת: משרד הבריאות פרסם היום (א') את המתווה המלא לחזרה לבתי הכנסת ובתי התפילה, לאחר ישיבה שנערכה עם נציגי משרדי הפנים והדתות.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
על פי המתווה שיובא לאישור הממשלה בקרוב, ייפתחו בתי הכנסת ובתי התפילה רק עם מתפללים קבועים במקומות ישיבה קבועים - ועם הפרדה של מושב בין מתפלל למתפלל, או לחלופין מרחק של שני מטרים בין מתפלל למתפלל. עם זאת, מחריג המתווה מצב שבו מגיעים אורחים לבית הכנסת, ודורש מרחק שלשני מטרים מן המתפללים הקבועים - ולהתפלל בצד ובנפרד.
קראו עוד בערוץ היהדות:
- שמעתם על ה"תַלַאתֵה"? הטקס החלופי לחלאקה לבנות
- תעלומה: בתי דין רבניים ומועצות דתיות הוצתו ברחבי הארץ
- אפילו אלוהים לא יציל אתכם: על תורת הגמול/
פרופ' רוחמה וייס
בתי כנסת שבהם מתקיימים מניינים רבים ביום, לא יוכל לשוב לפעילות מלאה, והמניינים יתקיימו בחוץ תוך שמירה על מרחק של שני מטרים בין מתפלל למתפלל.
כמו כן, כמו יחויבו המתפללים לעטות מסכות בכל משך התפילה. סידורים ותשמישי קדושה יובאו מהבית, ואין להעבירם בין המתפללים. הגישה לתשמישי קדושה ציבוריים (כגון ספרי תורה) תהיה "למספר מצומצם של מתפללים (עדיפות לבעלי תפקידים)". התקנות דורשות הסתרה של תשמישי קדושה ציבוריים, כגון סידורים, כדי שלא לאפשר גישה אליהם, ו"אין לנשק תשמישי קדושה".
מסיכה - במשך כל התפילה
בכל בית כנסת ובית תפילה ימונה "גבאי קורונה", שתפקידו יהיה לאכוף את ההנחיות ולעמוד בקשר מול הרשויות השונות. הממונה יחתום על טופס העמידה בתנאים ובהוראות.
ההוראות דורשות "ניקיון יסודי של בתי התפילה, כולל מעקות וידיות ומקומות שישי בהם נגיעה מוגברת במים ובסבון או כל חומר חיטוי המאושר על ידי משרד הבריאות", וכן סבון ומגבות נייר (ולא מגבת בד). ליד עמדות נטילת הידיים יוצבו בקבוקי אלכוג'ל. כמו כן, יש לשמור על חלונות פתוחים.
המתפללים יידרשו לשטוף ידיים במים ובסבון בטרם הכניסה לאולם התפילה, וכן עטות מסיכה בכל משך התפילה, וכמובן להימנע מגע. ההמלצות לקבוצות הסיכון, גם כאן, הן להימנע ככל האפשר מלהגיע.
סומנו כמוקד ההדבקה המרכזי בנגיף
בימים האחרונים גברו קולות המחאה הקוראים לפתיחת בתי הכנסת מצד מתפללים ברחבי הארץ, לאחר שאושרו הלימודים במתכונת מלאה - ופתיחת עסקים. כזכור, בתחילת משבר הקורונה סומנו בתי הכנסת כמוקד המרכזי ביותר להדבקה בנגיף.
מנהל הארגון העולמי של בתי הכנסת, הרב שמואל סלוטקי, שהשתתף בדיון שנערך במועצה לביטחון לאומי, הודה למל"ל ולמשרד הבריאות "על הניסיונות למצוא נוסחה מתאימה וראויה לפתיחה זהירה של בתי הכנסת בקרוב מאוד", כדבריו. "אנו מקווים כי כבר בקרוב יוכלו המתפללים לשוב ולהיכנס בשערי בתי הכנסת, ולהתחבר לקב"ה בבתי הכנסת בכל רחבי הארץ".
בתי הכנסת סגורים בצו חירום מאז ה-26/3, ואולם בשטח, רבים במגזר הדתי יישמו את ההנחיה הלכה למעשה עוד קודם לכן, לאחר שרשויות מקומיות ורבנים בכירים הורו לקהילותיהם להתפלל בבית.
על הרבנות הראשית נמתחה בזמנו ביקורת, בטענה כי לא קראו בזמן לסגירת בתי הכנסת. ויכוח ניטש אז בין רבנים ופוסקי הלכה (ביניהם הרבנות הראשית) שהתעקשו על המשך התפילות בציבור (בקבוצות של עד עשרה אנשים ובמרחק של שני מטר זה מזה), לבין עמיתיהם שקבעו כי יש להימנע מכך מחשש להתפשטות המחלה על אף ההקפדה, ואף הפגינו דוגמה אישית ובעצמם התפללו ביחידות. יום קודם להוראה על סגירת בתי הכנסת, פורסמו נתונים רשמיים ולפיהם בתי הכנסת הם מוקד ההדבקה המשמעותי ביותר.