שתף קטע נבחר
 

אגדת קמלוט בת 100

הוא היה צעיר מאוד כשנכנס לבית הלבן, הוא עשה טעויות, אבל ג'ון פיצג'ראלד קנדי יהיה תמיד סמל העמידה של העולם המערבי בשעותיה הקשות והמאיימות ביותר של המלחמה הקרה שאיימה להחריב את העולם כולו

היום לפני 100 שנים נולד בבוסטון ג'ון פיצג'ראלד קנדי, מי שעתיד להיות נשיאה ה-35 של ארצות הברית ולשנות את מהלך ההיסטוריה של אמריקה והעולם כולו, למרות שכיהן רק שנתיים ועשרה חודשים, ונרצח בגיל 46. יום ההולדת ה-100 הוא הזדמנות לבדוק את אחת התופעות המדוברות ביותר בחצי השני של המאה ה-20, ולמעשה עד עצם היום הזה.

 

עוד דעות ב-ynet:

בכיו של דמאס מלווה אותנו

50 לכיבוש: מה בדיוק לא ברור פה?

אקטיביזם שיפוטי ונפלאות הסטטיסטיקה

פוטין מכיר בירושלים

 

רק לפני כמה חודשים רצו מיליונים לראות את הסרט "ג'קי" על אשתו בימים שאחרי הרצח. כל אזכור של הזוג, ילדיהם, המשפחה הרחבה, חייהם, מותם, כולל סיפורים שהם ספקולציות ופייק ניוז במונחים של היום, כל דבר שקשור בשם קנדי מייצר עדיין 2,000 סרטים, ספרים, תוכניות, תחקירים ומאמרים מדי שנה בארצות הברית לבדה. מה קרה שם בקפסולת הזמן שהולידה את אגדת קמלוט ואחריתה?

 

ג'ון קנדי ורעייתו (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ג'ון קנדי ורעייתו(צילום: gettyimages)

 

בואו נדבר רגע על נשיאותו של קנדי שמומחים בעיני עצמם אוהבים לבטל. והם טועים.

 

כן, הוא היה צעיר מאד, בן 43, יותר צעיר מאובמה וקלינטון שנכנסו לבית הלבן בגיל 47. הוא עשה טעויות, הבולטת שבהן היא הפלישה לקובה בחסות אמריקנית שלושה חודשים אחרי שנכנס לתפקיד, אבל קנדי יהיה תמיד סמל העמידה של העולם המערבי בשעותיה הקשות והמאיימות ביותר של המלחמה הקרה שאיימה להחריב את העולם כולו. משבר הטילים בקובה והאולטימטום שהניח לרוסים שנכנעו והוציאו אותם, שינו את מהלך ההיסטוריה, לא פחות מכך. צריך לקרוא את דברי ימי אותם ימים ולדבר עם מי שחווה אותם כדי להבין. אם אין לכם כוח לספרי היסטוריה, יש סרט מצויין: 13 ימים.

 

ההבלגה שלו בעת הקמת חומת ברלין מנעה עימות בין המעצמות שהיה עלול להסתיים במלחמה גרעינית. קנדי הבין שהתסיסה הפנימית בגוש המזרחי הקומוניסטי תמוטט אותו בסופו של דבר. הוא ניהל את המשבר עם הסובייטים וברית ורשה, ניהל ולא ניסה למוטט, תוך שהוא מעודד רוחות של חופש, מקים את חיל השלום, מבסס את נאט"ו, וחצי יובל אחר כך חזונו התגשם במלואו. וייטנאם היא פרק עלום ועגום משום שקנדי שלח לשם כמו למקומות רבים יועצים ומדריכים, כפי שאמריקה עושה עד היום במשטרים פרו מערביים. אחרי מותו העניינים השתבשו ואמריקה הסתבכה במלחמה קשה ומיותרת.

קנדי עם שליט ברית המועצות ניקיטה חרושצ'וב  (צילום: AP) (צילום: AP)
קנדי עם שליט ברית המועצות ניקיטה חרושצ'וב (צילום: AP)

 

ג'ון פ. קנדי שם את ארה"ב בקדמת התעשייה, המחקר והטכנולוגיה, כי הבין שרק כך תוכל לשמר את עליונותה. כל מי שעקב אחרי ההיסטוריה של ארה"ב בדור האחרון יכול היה לחייך באירוניה ביולי 1969 כשהנשיא ניקסון הגשים את חזונו של יריבו והנחית את האדם הראשון על הירח, בשיאה של תוכנית חלל ולוויינים פורצת דרך. צעד גדול לאנושות.

 

המישור החברתי

במישור החברתי לא צריך ללכת רחוק מדי. הדברים ידועים. הנשיא קנדי, יחד עם אחיו שר המשפטים רוברט קנדי הניעו תהליך של שינוי עמוק בדרום העמוק והגזעני. הם תמכו במנהיגות שוחרת השלום של מרטין לותר קינג, ואיפשרו את הפגנת המיליון בוושינגטון. הם לא היססו להתעמת עם גורמים חשוכים בדרום כמו מושל אלבמה ג'ורג' וואלאס. גם כאן לא השלימו את מלאכתם ומי שגזר את הקופון היה היורש לינדון ג'ונסון, שנחשב לנשיא החברתי ביותר בתולדות ארה"ב בזכות ביצוע מורשת האחים קנדי והרפורמות שהישוו את זכויותיהם של השחורים, והעניקו ביטחון סוציאלי לאוכלוסיות חלשות. לא מספיק, אבל התחלה.

 

ויש את עניין התיזמון. הופעת משפחת קנדי ב-1960 מגיעה בעיתוי מושלם עם התרחבות תקשורת ההמונים שהתאהבה בהם. הם היו כריזמטים, יפים, מסוגננים, משכילים, רהוטים, עשירים, עם זאטוטים פוטוגניים שהתרוצצו בבית הלבן, כל מה שמצטלם היטב, ועם המון עיתונים ותכניות טלוויזיה שהתעניינו בהם.

 

ג'ון קנדי ומשפחתו, עם האחים והאחיות ומשפחותיהם שלהם, היו המגה סלבס הראשונים, כוכבי הפפראצי הראשונים, ועוד מושג שהומצא במיוחד עבורם: הם היו היאפים הראשונים. יש באמריקה כמה שושלות פוליטיות, רוקפלר, קלינטון, משפחת בוש העמידה שני נשיאים ומושל, אבל אין ולא יהיה קנדי.

 

ג'ון קנדי ובנו ג'ון בבית הלבן (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
ג'ון קנדי ובנו ג'ון בבית הלבן(צילום: גטי אימג'בנק)

 

הרצח בדאלאס בנובמבר 1963 הפך אותם לגיבורי טרגדיה ענקית, שהצטלמה אף היא היטב. מהלימוזינה הפתוחה בזמן היריות ועד ההלווייה המלכותית בוושינגטון וג'ון ג'ון הקטן מצדיע לאבא. אלא שמצירוף של גורל עם הסברים שחלקם מתחום המיסטיקה הפכה המשפחה מקמלוט לטרגדיה שייקספירית. חמש שנים אחרי רצח הנשיא נרצח אחיו בובי בעת מסע הבחירות לנשיאות, תאונות, טרגדיות, מחלות ואסונות שלא קרו אף פעם ברצף כזה. הסוף היה כמובן תאונת המטוס של הבן ג'ון ג'וניור עם אשתו ואחותה. רק טבעי היה שיגיעו תיאוריות הקונספירציה והן אכן הגיעו.

 

חקרתי את הנושא שנים רבות במסגרות שונות ואני מצטרף לדעה הפחות סנסציונית שאת הנשיא קנדי אכן רצח לי הרווי אוסוולד לבדו. כל התיאוריות האחרות כל כך מופרכות, חסרות בסיס ובעיקר נשענות על אוויר, וגם הירצחו של הרוצח יומיים לאחר מכן בידי ג'ק רובי היהודי לא משנה. ככל שמתרחקים מהעת ההיא כל אחד יכול לספר מה שהוא רוצה, כי אין מי שיענה ויכחיש. הן לגבי נסיבות הרצח והן באשר לסיפורים על חייהם הפרטיים של קנדי ובני משפחתו. הנשיא כנראה היה שובב, אבל היי, מי לא? בדקתם מי יושב כיום בחדר הסגלגל? האם ג'קי אכן ניהלה רומן עם בובי אחרי רצח הנשיא, כפי שקובע בפרטי פרטים ספר צהבהב שראה אור לפני שנה, מי יודע? הבלים, כל מטר שהלכה צולם כל חייה.

 

הנקודה הישראלית

והנקודה הישראלית. אביו ג'ו השגריר בלונדון היה כידוע אנטישמי עם קבלות ואפילו חשב שארה"ב צריכה לקחת צד עם היטלר, לכן הוחזר בעיצומה של המלחמה הביתה. ייתכן שבשל כך בן גוריון, אשכול, וגולדה התייחסו לנשיא הצעיר והקתולי בחשדנות. האמת היא שישראל הקטנה לא כל כך עניינה את קנדי עד שסוכניו דיווחו לו על כור אטומי שהולך ונבנה בנגב. אם הוא כעס זה היה בגלל שבן גוריון ובמיוחד שמעון פרס מרחו אותו: "לא נהיה הראשונים שנכניס נשק גרעיני למזרח התיכון".

 

זהו תור הזהב שלנו ביחסים עם צרפת, אמריקה של קנדי ממתינה בינתיים, תומכת בישראל הצעירה בקטן, אבל אנחנו מקבלים מהנשיא ושר ההגנה מקנמארה טילי קרקע אוויר הוק שאיפשרו הגנה הקפית גם על אותו כור בדימונה, ואחר כך הוצאת כל חיל האויר למתקפה בבוקר 5 ביוני 1967. את התגלגלות הסיפור המדהים והפחות ידוע הזה אני מביא בסרט תעודה שהכנתי לתכנית מבט שני במלאת 50 שנה לרצח. אני חושב שיש בו גילויים שהם לא פחות ממדהימים. קנדי וישראל. אוהבי הז'אנר מוזמנים לצפות.

 

משהו אישי. סיפורו של ג'ון פ. קנדי הקסים וריתק דור שלם שגדל בשנות השישים והשבעים, ובהם אנוכי. למדתי ועבדתי בארה"ב בתחילת שנות התשעים כאשר הבמאי אוליבר סטון יצר את הסרט "ג'יי.אף.קיי." על הרצח, וטלטל פעם נוספת את אמריקה. רק אז הבנתי את עומק השבר שטבוע בלב האומה האמריקנית ואשר לא יתאחה לעולם. כשצופים בלימוזינות המשוריינות שמביא איתו כל נשיא אמריקני לכל מקום בעולם, אני רואה שם את קנדי, את חייו וגם את מותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ג'ון קנדי
צילום: AFP
צילום: ששון תירם
יגאל רביד
צילום: ששון תירם
מומלצים