נדיר: שופט לא קיבל הסדר המקל בעונש על עסקת נשק
הפרקליטות סיכמה עם צעיר מכאבול שבצפון שיודה ויישלח ל-14 חודשי מאסר - אך השופט תיקן ל-22: "עשרות חפים מפשע נהרגו, צריך להחמיר". הסנגורית: נערער לעליון
בצעד חריג החליט היום (ג') שופט בית המשפט המחוזי בחיפה להחמיר בעונשו של נאשם שסייע בעסקת נשק, מעבר למה שסוכם בהסדר טיעון. הוא גזר עליו 22 חודשי מאסר, במקום 14 חודשים שנקבעו בהסדר.
בגזר הדין התייחס השופט, אמיר טובי, לריבוי מקרי השימוש בנשק חם במגזר הערבי והוסיף כי את מדיניות החמרת הענישה יש ליישם ולא במישור ההצהרתי בלבד.
בתיק מעורבים חמישה נאשמים. מהאישום המתוקן, בו הודה הנאשם, הלאל טאהא, בן 27 מהיישוב כאבול, עולה כי היה מעורב בעסקה למכירת אקדח. האקדח נתפס בהמשך על גופו של אחד הנאשמים האחרים, בעת שנעצרו במחסום משטרתי.
על פי הסדר טיעון שנחתם בין סניגוריו של הנאשם, עו"ד תמי אולמן ושאדי סארוג'י, לבין פרקליטות מחוז חיפה, הוחלט כי הוא יודה בכתב אישום מתוקן וירצה 14 חודשי מאסר. אולם השופט טובי החליט שלא לכבד את מרכיב הענישה בהסכם.
"היקף האלימות והעבירות המבוצעות בנשק בלתי חוקי עלה במידה המגיעה כדי מגיפה מדאיגה ביותר", כתב השופט. "מדובר בעבירות שקצרו, במרוצת השנים האחרונות, חיי עשרות רבות של אזרחים חפים מפשע".
בהמשך הוסיף: "בענייננו, אמנם לא מדובר בירי שנעשה בכלי הנשק, אולם עבירות שעניינן סחר בלתי חוקי בנשק חמורות לא פחות, ויש להילחם בהן ביד קשה בין היתר על ידי הטלת ענישה מחמירה... החמרת הענישה צריכה לצאת מגדר הרטוריקה וההצהרה על מדיניות הענישה הרצויה, אל עבר יישומה של אותה מדיניות מחמירה, בפועל וביד קשה. זו הדרך היחידה העומדת בפני המשפט לתרום את תרומתו למלחמת החורמה נגד האלימות הפושה בחברה בהיקפים מעוררי חלחלה.
"בענייננו", ציין השופט, "אני סבור כי העונש המוסכם, בנסיבותיו של הנאשם, אינו ראוי ומקל עם הנאשם באופן מופלג, במידה המחייבת את דחיית ההסדר".
השופט ציין כי הנאשם היה מהפעילים המרכזיים בעסקת הנשק, למרות גילו הצעיר הוא בעל עבר מכביד בתחום עבירות הנשק – וכבר ריצה תקופות מאסר של 15 ו-22 חודשים בעבירות קודמות. לדבריו, אלמלא ההסדר, שנבע בין היתר מקשיים ראייתיים, היה מקום לגזור על הנאשם 28 חודשי מאסר לכל הפחות.
עו"ד אולמן, שייצגה את הנאשם עם עו"ד סרוג'י, אמרה בתום הדיון כי בכוונתה לערער לבית המשפט העליון. "לא מקובל ששופט לא מכבד הסדר בין התביעה להגנה", אמרה. ל-ynet נודע כי במהלך ההליכים המשפטיים, נעצר אחד מעורכי הדין שייצגו את אחד הנאשמים בתיק, גם הוא בגין עבירות נשק. כעת מתנהלים הליכים משפטיים גם נגדו.
על רקע התגברות מקרי הרצח והאלימות הקשה במגזר הערבי, ומחאה ציבורית, מינה היום ראש הממשלה בנימין נתניהו צוות בראשות ממלא מקום מנכ"ל משרד ראש הממשלה "למיגור האלימות והפשיעה בחברה הערבית".
הנושא נמצא לאחרונה בראש סדר העדיפויות של אגף החקירות במשטרה, שהכין תוכנית שכוללת גם שינוי מקווה בחקיקה. במשטרה אמרו שהם מתכוונים להפסיק לחתום על הסדרי טיעון בכתבי אישום שקשורים לעבירות נשק ולקיים משפטים עד לגזר דין. נראה שעוד לפני שזה יקרה, שופט אחד נקט יוזמה משל עצמו.