שתף קטע נבחר

 

המועמד המתון בדרך לנצח: 'חמינאי לא תכנן זאת'

הפתעה גדולה בבחירות לנשיאות באיראן: חסן רוחאני מוביל בהפרש עצום. השאלה שנותרה פתוחה - האם ינצח כבר בסיבוב הראשון. מומחים: "התפרץ מאגר אנרגיה רפורמיסטית חבוי". אחרים פחות אופטימיים: "משמרות המהפכה יכבלו את ידיו"

כל קול שנספר מקרב עוד יותר את חסן רוחאני אל תפקיד נשיא איראן, באחת ההפתעות הפוליטיות הגדולות של התקופה האחרונה. המועמד שנחשב למתון ביותר מבין ששת המועמדים לנשיאות איראן וזכה לתמיכת התנועה הרפורמיסטית מוביל בבטחה בבחירות ותוצאות הביניים מעניקות לו מעט יותר מ-50% מהקולות - הרף הנדרש לניצחון כבר עתה, מבלי להידרש לסיבוב שני.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

תיאום ישראלי-אמריקני: '18 מטרות כימיות בסוריה'

צלפים נגד צ'יטות ואריות: אובמה בדרך לאפריקה

אז מי באמת רצח את ארלוזורוב? השבוע לפני

 

על פי התוצאות העדכניות, מספירת כ-76% מהקולות, רוחאני קיבל 14.2 מיליון קולות, שמהווים 50.8% מכלל הקולות שנספרו. אם רוחאני לא יצליח בסופו של דבר להשיג יותר מחצי מכלל הקולות, הוא ייאלץ להתמודד בסיבוב נוסף מול המדורג שני. בינתיים זהו ראש העיר טהרן מוחמד באקר קליבאף, שזכה ב-15.6% מהקולות.

 

השאר, ובהם ראש צוות המשא ומתן לגרעין, סעיד ג'לילי, נמצאים הרחק מאחור. ג'לילי, שנחשב למועמדו של המנהיג הרוחני העליון אייתוללה עלי חמינאי, קיבל עד כה 11.4%, שמרן אחר, מוחסן רזאי, מדורג אחריו עם 11.3%. סוגרים את הרשימה - עלי אכבר ולאיתי ומוחמד גראזי.

 

חמינאי: לא שם קצוץ על האמריקנים    (צילום: רויטרס)

חמינאי: לא שם קצוץ על האמריקנים    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

היורש של אחמדינג'אד? רוחאני מצביע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היורש של אחמדינג'אד? רוחאני מצביע(צילום: AFP)

גם היא בחרה ברוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
גם היא בחרה ברוחאני(צילום: AP)
 

רוחאני, שמוביל בינתיים בהפרש עצום, הוא איש הדת היחיד מבין המועמדים. הדוקטור למשפטים בן ה-64 זכה לאחרונה לתמיכת הרפורמיסטים והנשיא לשעבר מוחמד חתאמי, וכן לתמיכתו של נשיא קודם אחר, עלי אכבר האשמי רפסנג'אני, שנמנע ממנו להתמודד. יש לו היכרות קרובה גם עם המנהיג העליון חמינאי והוא היה נציגו במועצה לביטחון לאומי.

 

התחייה הרפורמיסטית

פרידה פארחי, מומחית לענייני איראן באוניברסיטת הוואי, הזהירה לא לסכם דבר לפני התוצאות הרשמיות, אבל אמרה ל"ניו יורק טיימס" כי ברור שהרפורמיסטים וקבוצות אחרות שהמשטר האיראני התנכר אליהן התארגנו כדי לצאת ולבחור - למרות החששות מהשיטה והטענות לזיופים המוניים בבחירות הקודמות - טענות שהובילו למהפכה הירוקה שדוכאה בברוטליות: "כל ההערכות היו שהן לא יצליחו לגייס מצביעים רבים. התוצאה הזו היא לא משהו שתוכנן על ידי חמינאי".

 

המנהיג העליון עצמו מנסה בכל זאת להצטייר כמנצח הגדול, למרות שמועמדו ג'לילי בדרך לכישלון צורב. יממה לאחר שתקף את ארצות הברית ואמר כי "לא שם קצוץ" על הטענות שהבחירות באיראן לא דמוקרטיות, הוא שיבח את אחוזי ההצבעה הגבוהים לטענתו. בציוץ בטוויטר הוא הקפיד לא לפתוח בעימות עם רוחאני, בדומה לעימותים עם הנשיא היוצא מחמוד אחמדינג'אד: "הצבעה עבור כל אחד מהמועמדים הללו היא הצבעה עבור הרפובליקה האיסלאמית, והבעת תמיכה במערכת".  

 

 
הסגולות. נשות רוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
הסגולות. נשות רוחאני(צילום: AP)

הדרך הארוכה לקלפי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הדרך הארוכה לקלפי(צילום: EPA)
 
אבל במערב העדיפו להסתכל על התמיכה ברוחאני, ולא על אחוזי ההצבעה. "אם הדיווחים נכונים, זה אומר לי שהיה מאגר חבוי אבל ענקי של אנרגיה רפורמיסטית באיראן שהתפרץ", אמר קליף קופצ'אן, מומחה לענייני איראן במכון מחקר בוושינגטון. "זה היה בלתי צפוי - איש לא חזה זאת אפילו לפני יומיים או שלושה - אבל נראה שזה מה שקרה". אחרים מיהרו לצנן את האופטימיות. "כל מי שיהיה נשיא ידיו יהיו כבולות על ידי משמרות המהפכה, אם הם לא יאהבו את מה שהוא עושה", אמר ל-CNN עלי ראזה נאדר, מנתח מדיניות במכון המחקר "ראנד".

 

"צעד לעבר דמוקרטיה"

צעירים רבים באיראן תמכו ברוחאני, וגם מחוץ למדינה הוא זכה לתמיכה משמעותית מאוד. "אני מקווה שניקח צעד קדימה לעבר דמוקרטיה", אמר בהזה קג'אווי, דוקטורנט לפיזיקה בן 29 מבוקה ראטון, פלורידה, שבחר ברוחאני. בקונסוליה האיראנית בפריז בחר הסטודנט האיראני סוחראב לביב, בעת שבחוץ נערכה הפגנה. "זו המדינה שלנו, זה העתיד שלנו", הוא אמר. "בכל מקרה, אפילו שינוי קטן יכול להשפיע על העתיד".

 

ב-2003, שנה לאחר חשיפת התוכנית לעולם, עמד רוחאני בראש צוות המו"מ האיראני לשיחות הגרעין עם מעצמות המערב תחת הנשיא לשעבר חתאמי. תחת הנהגתו נעשו פשרות וההעשרה אף הוקפאה כצעד בונה אמון וכדרך להימנע מסנקציות של מועצת הביטחון. בקמפיין הבחירות, שבמהלכו גרף יותר ויותר תמיכה, הוא תקף פעמים רבות את אחמדינג'אד. "לא ניתן לשמונה השנים האחרונות להמשיך, הם הביאו סנקציות על המדינה, ובכל זאת הם גאים בכך", אמר.


פורסם לראשונה 15/06/2013 13:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רוחאני. בדרך לניצחון
צילום: AFP
מומלצים