כללים להטבות לעמותות: "דגש על פיקוח"
ועדה ציבורית, בראשות השופטת בדימוס עו"ד שרה פריש, הגישה לשר האוצר את מסקנותיה בנושא מנגנון אישור הטבות המס לעמותות. ממליצה בין היתר: פרסום שמות העמותות שקיבלו הטבה לצד אלו שבקשתן נדחתה, שכר מנהלי העמותות יוגבל לשכר מנכ"ל במשרד ממשלתי העומד על כ-30 אלף שקל
ועדה ציבורית המליצה לאוצר לעגן בהקדם בחוק ובתקנות את נוהל אישור הטבת מס-הכנסה לתרומות שמקבלות עמותות ציבוריות. מההמלצות עולה שהנוהל החדש עשוי לשלול משר האוצר את הסמכות לעצור החלטה של רשות המסים לאשר את הטבת המס אם בקשת העמותה עומדת בקריטריונים הקיימים. הם מבוססים על כללים שנקבעו באוצר לפני עשרות שנים. ההטבה מכירה ב-35% מהתרומה כהוצאה פטורה ממס.
לכתבות נוספות בנושא העמותות
- למה לבטל השקעה ממשלתית עם 200% רווח?
- תעשיית התרומות: כך מרוויחים המקורבים
- מתחת לשולחן: תעשיית התרומות והעמותות
- איך מעניקים הטבות מס לעמותות? קשה לדעת
הוועדה, בראשות השופטת בדימוס עו"ד שרה פריש, הגישה את מסקנותיה לשר האוצר לקראת סוף השבוע שעבר. פריש הציגה את היום (ב') את תמצית המסקנות לוועדת הכספים. היא אמרה כי השר טרם אימץ אותן. "הוא שמע אותנו בקשב רב ואמר שהוא מבין את הטעמים שמאחורי ההחלטות. הדו"ח נראה לו מכובד אבל לא הביע דעות עקרוניות לפני שילמד אותו", אמרה פריש.
הוועדה הוקמה בעקבות פסיקת בג"צ של אחת העמותות לבחינת מנגנון ההטבה. היא מבקשת בהמלצותיה לשמור על הנוהל הקיים של אישור הבקשות ברשות המסים ועל פי המלצותיה בוועדת הכספים לאחר מכן. אבל הדגש שלה הוא על הצורך בהגברת הפיקוח והשקיפות של הטיפול בבקשות במטרה לחזק את אמון הציבור בהחלטות, "כך שידע כי ההטבה משרתת את הציבור ולא יתקיים אפילו חשש לאפליה בין עמותות שונות".
לפיכך, יפורסמו העמותות שההטבה אושרה להן לצד עמותות שבקשתן נדחתה, כל אחת ונימוקי ההחלטה. ועדת הכספים תקבל דו"ח שנתי על כך. המלצות מהותיות נוספות מגבילות את משך הטיפול בכל בקשה בכל השלבים לשנה אחת (במקום 3 כיום) ואת שכר מנהלי העמותות לשכרו של מנכ"ל במשרד ממשלתי (כ-30 אלף שקל).
עם זאת לא נגרעת בהן סמכות שר האוצר להוסיף מבחנים בתקנות שיוגשו לאישור ועדת הכספים. עו"ד פריש ציינה כי הוועדה מעניקה להחלטה את הממד הציבורי אשר משלים את הממד המקצועי של בדיקה רשות המסים לגבי תפקוד העמותה ומטרותיה.
הוועדה ממליצה עוד לשפץ את קריטריונים למתן ההטבה בהרחבת המטרות של העמותות המזכות אותן בהטבה, מעבר לקיימים (בעיקר תרבות, דת, חינוך, רווחה והגנת הסביבה). עמותות פוליטיות יהיה גם להבא מחוץ לתחום. הטבות יינתנו גם לעמותות המממנות פעילויות מחוץ לישראל בתנאי שמטרותיהן משרתות את האינטרסים של המדינה.
ועדת הכספים הביעה פה אחד תמיכה מלאה בהמלצות הוועדה הציבורית. חברי הוועדה מהקואליציה ומהאופוזיציה דרש שלא לגרוע מסמכות ועדת הכספים לבקר את הליכי ההטבה. היו"ר, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) ציין כי ההטבה ניתנת בגין דברים שהמדינה היתה צריכה לטפל בהם ולכן היא מעודדת ועוזרת לגופי המגזר השלישי שפועלים לספק במקומה את אותם שירותים ציבוריים".
לוועדה נמסר כי רשומות כיום 36 אלף עמותות פעילות, מתוכן כ-22 אלף הן מלכ"רים למטרות ציבוריות לפי פקודת מס הכנסה. היום אישרה הוועדה את ההטבה ל-46 עמותות.
ועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים