מש' הביטחון: הליך הקמת עיר הבה"דים - "יסודי"
בתשובת המדינה לעתירה המנהלית שהגישה עמותת "אדם, טבע ודין" נגד תחילת הקמת עיר הבה"דים בצומת הנגב נטען כי הליך אישור העבודות היה תקין וחוקי, יסודי ומקיף, מתואם ושקוף - ולא כפי שנטען בעתירה. במשרד אמרו שההתנגדות למהלך, שהופיעה ברגע האחרון, "גובלת בחוסר תום לב". בכל מקרה הדגישו במשרד שאין זיהום אוויר בשטח, ושהבסיסים לא יאוכלסו אם יתברר אחרת
משרד הביטחון העביר היום (א') לבית המשפט המחוזי בבאר שבע את תשובתו לעתירה שהגישה עמותת "אדם, טבע ודין" נגד הקמת עיר הבה"דים בצומת הנגב, לקראת הדיון בנושא בהמשך החודש.
ב"אדם, טבע ודין" תקפו בעתירה את הליך אישור העבודות בוועדה למתקנים ביטחוניים של משרד הביטחון (ולמ"ב), וטענו כי מדובר בהליך שאינו שקוף ואינו מאפשר את השתתפות הציבור. עוד טענו בעמותה כי יש להפסיק את עבודות הקמת הבסיס כדי לקיים הליך תיכנוני מלא ושקוף, בו תהיה לציבור זכות ביטוי.
בעמותה אמרו כי הליך תכנוני שקוף יהיה חייב מטבעו להתחשב בסיכונים הסביבתיים הקיימים באזור, ולכן יש לעצור את העבודות עד להשלמת סקר סביבתי-בריאותי מלא, שיקבע האם מיקום הבסיסים 9 ק"מ מהמועצה התעשיתית רמת חובב מהווה סיכון לחיילים שישהו במקום בעתיד.
עוד בנושא:
- עיר הבה"דים: ביהמ"ש עצר את הדחפורים
- ארגוני סביבה: עיר הבה"דים - כמו אסון הקישון 2
- משרד הביטחון: עיר הבה"דים תהיה בטוחה
- סמנכ"ל משרד הביטחון:"לא מבין על מה הרעש"
- הצעה: להגביל אופן הקמתם של מתקנים ביטחוניים
משרד הביטחון כתב בתשובתו כי הליך הקמת אגד הבסיסים נדון בוועדה למתקנים ביטחוניים, שהוא הגוף התכנון המוסמך על-פי חוק לדון בפרוייקט ולאשרו. עוד אמרו במשרד הביטחון כי ההליך החל כבר לפני ארבע שנים - פרק זמן במהלכו יכולים היו בעמותה להציג את התנגדויותיהם. במשרד הביטחון טוענים כי "אדם, טבע ודין" ידעה על התוכניות להקים בסיסים במקום, ומעולם לא העלתה טענה בעניין עצם קיומו של ההליך בולמ"ב עד לימים ספורים לפני סופו ותחילת העבודות - "במהלך שגובל בחוסר תום לב".
כמו כן טוענים במשרד הביטחון כי הוועדה לקחה בחשבון בהחלטתה את מכלול השיקולים הסביבתיים, הבריאותיים והתיכנוניים, ועד שלא השתכנעה כי לחיילים לא תישקף כל סכנה, לא נתנה את אישורה למהלך. "ההחלטה התקבלה לאחר הליך תכנון יסודי ומקיף... תוך תיאום עם כלל הרשויות והגורמים הרלבנטיים". במשרד הביטחון ציינו כי גם המשרד להגנת הסביבה שותף לעמדתם ותומך במהלך.
בתשובה נכתב כי לוח הזמנים לאיכלוס הבסיסים יאפשר לוודא שבמקום אין כל סכנה סביבתית, וכי הבסיסים לא יאוכלסו במידה ותימצא סכנה שכזו. כמו כן אמרו במשרד הביטחון כי ממילא נתוני זיהום האוויר באזור נמצאים במגמת שיפור מתמיד, שעד מועד איכלוס הבסיסים המצב בשטח רק יוטב. כמו כן שבוצעה היערכות למצבים קיצוניים, ונלקחו מקדמי ביטחון על בסיס חוות דעת של חברה הולנדית שביצעה במקום סקר סיכונים.
בהתייחס לטענה כאילו הליך האישור בולמ"ב אינו תקין אמרו במשרד הביטחון כי בהסתמך על תקדימי העבר, תחל המדינה בתוך תקופה קצרה בהליכי תכנון שיסדירו את הקמת הבסיסים "במסגרת תכנונית, כזו או אחרת".
פרוייקט הקמת אגד מחנות ההדרכה הצה"לית בסמוך לצומת הנגב הוא פרוייקט רחב היקף, "ובעל חשיבות צבאית ולאומית עליונה", נכתב בתשובת המדינה. הפרויקט יתרום לחיזוק הפריפריה וזוכה לתמיכת כל הרשויות המקומיות השכנות. "בפרוייקט הושקעו סכומי עתק, נערכו תיאומים עם שלל גורמים, התקבלו החלטות ממשלה, וניתן בהחלט לומר כי הנגב כולו מצפה בכליון עיניים ובתקווה גדולה למימושו של הפרוייקט העצום".
ועם זאת יצויין כי לאחרונה הביע בית המשפט את דעתו לפיה סוגיית פיתוח הנגב אינה רלוונטית לנושא הנדון. הדבר היה בעת שהמועצה המקומית ירוחם ביקשה להצטרף כמשיבה לעתירה, לצד משרד הביטחון. בירוחם ביקשו לטעון כי יש לאפשר את הקמת עיר הבה"דים משום הפיתוח שיביא הפרויקט לנגב. אלא שבית המשפט טען כי לסוגיה פיתוח הנגב אין כל שייכות ורלוונטיות לעתירה הנוכחית, העוסקת בעניינים טכניים של הליך האישור והסקר הסביבתי.