מומחה: התחממות כדור הארץ אינה קטסטרופה
פרופ' ביורן לומבורג, מומחה בינלאומי שנוי במחלוקת למדיניות סביבתית, נאם בכנסת במסגרת כנס הרצליה ותקף את הדעה הרווחת בנושא התחממות כדור הארץ. "אל גור מטעה את העולם ומספר כי אנו ניצבים בפני קטסטרופה אנושית... צר לי לאכזב אתכם, אבל אנו רחוקים שנות אור מתחזית זו"
העוסקים בהתחממות כדור הארץ רגילים לשמוע תחזיות קודרות על התמוססות הקרחונים והצפת ערי החוץ, הכחדת מינים, בצורת וסופות חזקות שיתרבו אם לא נתחיל לשמור על כדור הארץ. במושב מיוחד שהוקדש לנושא בכנסת היום (א'), במסגרת כנס הרצליה של המרכז הבינתחומי, נשמעו התרחישים הרגילים, אך ביניהם בלט קולו של פרופ' ביורן לומבורג, מומחה בינלאומי שנוי במחלוקת למדיניות סביבתית: "אל גור מטעה את העולם", אמר לומבורג בפתח דבריו, "אנו לא ניצבים בפני קטסטרופה".
לומבורג הדני אמנם אינו כופר בקיומה של תופעת התחממות גלובלית כמו מדענים אחדים, וגם מודה שהגורמים לתופעה זו מקורם בפעולות האדם והשפעתו על הסביבה, אך תוקף את נטייתם של מדענים רבים "לספר לנו רק דברים רעים על התחממות כדור הארץ". לדבריו, "התחזיות המוגזמות הנשמעות בהקשר של תופעת ההתחממות גורמות נזק וגוררות שיקול דעת לקוי".
עוד בנושא:
- מדענים: השלכות שינוי האקלים יהיו בלתי הפיכות
- מחקר: 21 ערים בעולם בסכנת הצפה
- מחקר: מלחמות אקלים מאיימות על יציבות העולם
- דו"ח של האו"ם: עתיד האנושות בסכנה
- העולם יסבול, אבל אפריקה תמות מחום
- כדור הארץ מתחמם, אבל אנחנו לא אשמים
לומבורג, שמוביל קבוצה של מדענים טוען כי אותו "שיקול דעת לקוי" מתבטא בסדר עדיפויות מוטעה אותו מובילים מדענים ומנהיגים מסביב לעולם בסוגיית ההתחממות. הוא סבור שבמקום להקצות משאבים להפחתת פליטות גזי החממה, על האנושות להתמקד בפעולות אחרות – שייטיבו עם מצבו של כדור הארץ בדרכים מהירות ויעילות יותר.
לומבורג, שהוגדר ע"י מגזין "טיים" כאחד ממאה האנשים המשפיעים בעולם, הביא בנאומו מספר דוגמאות שלדבריו מפריכים את משנתו הסדורה ומעוררת האימה של גור. "אל גור מטעה את העולם ומספר כי אנו ניצבים בפני קטסטרופה אנושית. הוא מתאר שטפונות בלתי פוסקים, בצורות, עלייה דרמטית של מפלס פני הים, היכחדות של בעלי חיים והתפרצות ממחלות. צר לי לאכזב אתכם, אבל אנו רחוקים שנות אור מתחזית זו".
ההתחממות תציל 1.4 מיליון איש ממוות מקור (צילום: AFP)
בכל הנוגע לעלייה במקרי המוות כתוצאה מגלי חום אקלימיים, טוען לומבורג טענה פשוטה: "אומרים לנו שעד שנת 2050 כ-400 אלף בני אדם צפויים למות כתוצאה מהחום – אבל איש אינו מספר לנו על הצד השני של המטבע – העובדה כי מספר מקרי המוות מקור – יפחת עד שנה זו ב-1.4 מיליון נפש".
גם את עליית מפלס פני הים מתאר לומבורג בקווים דרמטיים פחות. "נכון, צפויה עלייה במפלס פני הים במאה השנים הבאות, אבל רק בכ-30 ס"מ – ולא בשישה מטרים כפי שטוען גור". בהקשר זה מציין לומבורג כי ב-150 השנים האחרונות עלה מפלס פני הים בשיעור דומה וכי "עד עכשיו לא דאגנו מזה".
לומבורג טוען עוד כי פעולות רבות נוספות, המומלצות על-ידי מדעני העולם כהכרחיות ומיידיות, גם הן אינן יעילות. בין השאר הוא מונה את נושא המיחזור ואת סוגיית האנרגיה הסולארית. "מה שעלינו לעשות הוא לדאוג לרווחתם הכלכלית ולמצבם הסוציו-אקונומי של אוכלוסיית העולם - אחרת רק העשירים ימחזרו ויציבו פאנלים סולאריים על גגות בתיהם", אמר.
טענתו המרכזית של לומבורג היא שיש להשקיע כסף בעיקר במחקר ופיתוח, שיאפשרו בעוד כמה עשורים להפחית פליטת גזי חממה באופן משמעותי. עד אז, יש לטענתו להתמקד בעיקר בשיפור המוכנות מול אסונות אפשריים שתגרום ההתחממות או שינוי התנאים שיווצר. "אנחנו עומדים מול תרחישי אימה שגורמים לפאניקה, ומביאים להשקעת כסף בבעיות פחות דחופות".
דוגמה נוספת אותה מחבב לומבורג הוא היעלמותם של דובי הקוטב. "דובי הקוטב הפכו לסמל של המאבק, ואני גם מחבב אותם ולא רוצה שהם יכחדו", הוא מציין. "על-פי הערכות, יישומו של פרוטוקול קיוטו (ההסכם הבינלאומי להפחתת פליטות גזי חממה - י.ע-ד) יביא להצלת דב קוטב אחד בשנה. לא יותר פשוט לאסור על ציד דובים? – פעולה כזו עשויה להציל בין 300-500 דובי קוטב כל שנה", אומר לומבורג.