שתף קטע נבחר

הנשיא הבא בבית הלבן יוכל להציל את העולם

ארצות הברית היא המדינה שפולטת הכי הרבה גזי חממה לאטמוספירה, אך אינה שותפה לאמנת קיוטו ועד כה - לכל אורך כהונתו של הנשיא בוש - סרבה ליוזמות בינלאומיות להפחתת הפליטות. לעומת בוש, שלושת המתמודדים על הנשיאות תומכים בהסכם בינלאומי, שיכלול גם את סין והודו (וכן את ישראל), ועשוי להבטיח עתיד נקי מזיהום והצפות. אך מי מביניהם ירוק יותר? מיוחד ליום כדור הארץ: המצע הירוק של הרצים לבית הלבן

על רקע המחלוקות הטעונות סביב סוגיית התחממות כדור הארץ, על דבר אחד יש הסכמה רחבה: הנשיא הבא של ארצות הברית - בין אם יהיה זה מועמד דמוקרטי או רפובליקני, שחור או לבן, גבר או אישה - צפוי להתמודד טוב יותר עם משבר שינוי האקלים מכפי שעשה זאת הדייר הנוכחי בבית הלבן.

 

המומחים ושליחי האו"ם, שעמלים מזה מספר חודשים על טיוטת הסכם בינלאומי שיחליף את אמנת קיוטו ב-2012, יודעים שמי שלא ישב בחדר הסגלגל בשנה הבאה יקרב את העולם לעבר עתיד נקי מזיהום אוויר, ואולי אף יצליח להאט את קצב שינוי האקלים והשלכותיו. הוא - או היא - עשויים להציל את העולם. לא פחות.

 

יום כדור הארץ 2008:

 

"אני מעודד מהעובדה שכל שלושת המועמדים הציבו את שינוי האקלים במקום גבוה במצע שלהם", אמר בכיר האו"ם המופקד על גיבוש הסכם האקלים החדש, איבו דה-בר. "לא משנה מי מהם יזכה לבסוף בתפקיד, אני סבור שמדובר בבשורות טובות למדיניות המאבק בהתחממות הגלובלית".

 

אם ארה"ב תוביל - סין והודו ילכו בעקבותיה

ההסכם המדובר החל להתגבש בוועידת האקלים בבאלי אשתקד. לאחר שכמעט פוצצה את הכינוס, הסכימה לבסוף ארצות הברית להיכנס למשא ומתן על תנאי ההסכם הבינלאומי החדש, שייחתם בסוף 2009 בנורווגיה. על פי ההסכם, יידרשו 37 המדינות המתועשות להפחית באופן מדורג, עד לשנת 2012, את פליטות גזי החממה שלהן ב-5 אחוזים מרמתן בשנת 1990.

 

ארצות הברית היא המדינה שפולטת הכי הרבה גזי חממה לאוויר אך גם המדינה המתועשת היחידה בעולם שלא אישררה את אמנת קיוטו. יתרה מזאת, היא גם מתנגדת בתוקף למנגנון הפחתת פליטות מחייב שיוכתב על ידי גורמים חיצוניים כפתרון למשבר האקלים.

 

ממשל בוש הסביר שהטלת מכסות פליטה על מפעלי תעשייה אמריקנים תפלה אותם לרעה, משום שמגבלה זו תחול רק על מדינות מפותחות - ולא על מדינות מתפתחות כמו סין והודו, שמתחרות בתעשייה האמריקנית. מצב כזה, לדברי בוש, יוצר תחרות לא הוגנת ופוגע בכלכלת ארצו.

 

מאחר שארצות הברית לא הסכימה להפחית את הפליטות שלה, גם סין והודו לא הסכימו לקבל על עצמן מגבלות כלשהן, והמחלוקת נתקלה במבוי סתום. אך בניגוד לבוש, שלושת המתמודדים על הנשיאות תומכים בהטלת מגבלות פליטה מרחיקות לכת על מפעלי התעשייה, תחנות הכוח והתחבורה. אם יקדמו את עמדותיהם גם אחרי הכניסה לבית הלבן, ייתכן שהמבוי הסתום ייפרץ, והסכם בינלאומי כולל, שיחליף את אמנת קיוטו - ויחייב גם את ישראל לפעול להפחתת הזיהום - יקרום עור וגידים.


מפגין נוכחות. מקיין (צילום: AP)

 

אך מי מבין השלושה - אובאמה, קלינטון או מקיין - יהיה נשיא ירוק יותר? על הנייר, לשלושת המתמודדים יש רקורד הצבעה ידידותי לסביבה בסנאט, כולם כוללים יוזמות סביבתיות רבות במצע הבחירות שלהם, וכולם נהנו משבחים שחלקו להם ארגוני סביבה על פועלם עד כה וחזונם לעתיד.

 

מקיין הרפובליקני הוא אחד המחוקקים הסביבתיים הבולטים בארצות הברית, שיזם כבר בשנת 2003 את החוק הראשון בסנאט הקורא להגביל את פליטת גזי החממה ממפעלים. (המצע הסביבתי של מקיין)

 

אובמה בא מאילינוי, שם נמצאים מרכזים של תעשיית הפחם והגרעין האמריקנית, ולפיכך הוא נחשד בעיני ארגוני הסביבה כמי שתומך בטכנולוגיות אלה, על כל חסרונותיהם הסביבתיים הבולטים. הוא גם הביע תמיכה בטכנולוגיה שתהפוך פחם לדלק נוזלי - לחרדתם של הארגונים הירוקים האמריקנים. מנגד הוא הצטרף ליוזמת החקיקה הנוקשה ביותר בסנאט בנושא פליטת גזי חממה, ובהמשך הוא הציג חזון ירוק מקיף ויקר. (המצע הסביבתי של אובאמה)

 

קלינטון זכתה לציון של 90 מתוך 100 מליגת המצביעים למען שימור הסביבה - ארגון העוקב אחר הצבעותיהם של המחוקקים האמריקנים בחוקים העוסקים בנושאי סביבה ואנרגיה. היוזמה שלה להפחתת רמת הפליטות ב-80 אחוז לעומת רמתן ב-1990 עד שנת 2050 נחשבת למרחיקת לכת, והתקבלה בברכה על ידי פעילי סביבה בארה"ב ובעולם. (המצע הסביבתי של קלינטון)

 

מי מבין שלושתם יתרום יותר לסביבה? הדעות בין הפרשנים בארה"ב חלוקות, גם כי יש דימיון רב בין העמדות שהם מציגים בחלק מהנושאים, וגם משום שהניואנסים הקלים - או הניכרים יותר - נותרים בשלב זה בגדר הצהרות של קמפיין, ולא תוכנית פעולה מחייבת. אך הדעה הרווחת היא שכל אחד מהם שייכנס לבית הלבן, ישפר את המאזן הסביבתי של ארצות הברית כמדינה המזהמת ביותר בעולם, את שיתוף הפעולה שלה עם מדינות אחרות ובסופו של דבר - את כדור הארץ כולו.

 


מי יהיה נשיא ירוק יותר?

מי יהיה נשיא ירוק יותר?
  אובאמה קלינטון מקיין
מכסות פליטת גזי חממה בדומה לקלינטון, תומך במנגנון שיחייב הפחתת סך הפליטות של ארה"ב ב-80 אחוז ביחס לשנת 1990 עד שנת 2050. יאפשר סחר בפליטות כדי לאלץ את המפעלים הפולטים לשלם עבור פליטות מעל המכסה. התחייבה כי קמפיין הבחירות שלה מקזז את כל פליטת גזי החממה שלו מאפריל 2007. תומכת במנגנון שיחייב הפחתת סך הפליטות של ארה"ב ב-80 אחוז ביחס לשנת 1990 עד שנת 2050. תאפשר סחר בפליטות כדי לאלץ את המפעלים הפולטים לשלם עבור פליטות מעל המכסה ולתמרץ את אלה שפולטים פחות - אך לא תעניק היתרי פליטה בחינם. תומך במנגנון הפחתה מחייבת של פליטות גזי חממה; יזם את החוק הראשון בסנאט בנושא זה שקרא לקביעת מכסת הפליטות של תחנות כוח, מפעלים ותעשייה ברמה של שנת 2004, ולהפחתה של 65 אחוז מהפליטות עד שנת 2050.
חיסכון בדלק במכוניות תומך בהעלאת התקן ל-40 מייל לגלון עבור מכוניות ו-32 מייל לגלון עבור משאיות קטנות עד שנת 2020. תומכת בהעלאת התקן ל-40 מייל לגלון עד 2020 ול-55 מייל לגלון עד 2030. תומך בהעלאת התקן אך מבלי לנקוב במספרים. ב-2002 הציע חקיקה שתעלה את התקן ל-36 מייל לגלון עד 2016.
אנרגיה מתחדשת תומך במהלך במסגרתו תפיק ארה"ב רבע מצריכת החשמל שלה ממקורות מתחדשים עד שנת 2025. רוצה ש-30 אחוז מהחשמל שצורך הממשל הפדרלי יופק ממקורות מתחדשים עד שנת 2020. מציע הקמת קרן של 150 מיליארד דולר למחקר בנושא אנרגיות מתחדשות, התייעלות אנרגטית, קלינטק וגם ביודלק - חרף הסתייגותם של ארגוני הסביבה מדלק ממקורות צמחיים. תומכת במהלך במסגרתו תפיק ארה"ב רבע מצריכת החשמל שלה ממקורות מתחדשים עד שנת 2025. שואפת להקים קרן של 50 מיליארד דולר למימון מחקרים בנושא אנרגיות חלופיות ומתחדשות. תומך בניצול אנרגיה ממקורות מתחדשים אך מבלי לפרט יעדים ברורים.
ביודלק רוצה ש-60 מיליארד גלונים של ביודלק יופק בארה"ב מדי שנה עד שנת 2030. רוצה ש-60 מיליארד גלונים של ביודלק יופק בארה"ב מדי שנה עד שנת 2030. זאת, חרף הסתייגותם של ארגוני סביבה אמריקנים מהגברת השימוש בדלק ממקורות צמחיים בשל העלייה שהדבר גורר במחירי המזון. תומך בהגברת השימוש בביודלק אך מתנגד לסובסידיות ממשלתיות על הפקת אתנול.
פחם חרף עמדת הארגונים הירוקים, תומך במחקר בנושא פחם נקי ובמחקר להפיכת פחם לדלק נוזלי רק אם יובטח שיפלוט 20 אחוז פחות פחמן דו-חמצני לעומת דלקים רגילים. אמר שיפעל בכל הכלים האפשריים כדי להבטיח שלא ייבנו תחנות כוח פחמיות חדשות בארצות הברית - לרבות הטלת איסור על השימוש בטכנולוגיה זו לייצור חשמל - צעד אמיץ לסנטור מאילינוי, שם נמצא מרכז עיקרי של תעשיית הפחם האמריקנית. חרף עמדת הארגונים הירוקים, תומכת במחקר בנושא פחם נקי; תומכת במחקר להפיכת פחם לדלק נוזלי רק אם יובטח שיפלוט 20 אחוז פחות פחמן דו-חמצני לעומת דלקים רגילים. תומך בשימוש בפחם להפקת חשמל אך שואף למצוא דרך להפוך את התהליך לנקי יותר.
אנרגיה גרעינית אמר שהוא יבחן שימוש באנרגיה גרעינית בסל מקורות האנרגיה האמריקניים אך הביע הסתייגות מאפשרות זו בשל בעיות הבטיחות ואחסנת הפסולת הרדיואקטיבית, ומשום שהיא דורשת לרוב סובסידיות ממשלתיות. הקמפיין שלו קיבל תרומות בסך 159 אלף דולר מבכירים ופועלים בתאגיד האנרגיה הגרעינית הגדול בארה"ב. מגדירה עצמה כ"כופרת" בנושא אנרגיה גרעינית ואינה נלהבת לשלב אותה בסל מקורות האנרגיה האמריקניים אם לא תימצא דרך להבטיח טיפול נאות באחסנת הפסולת הרדיואקטיבית ובעיות אחרות. תומך גדול בשימוש באנרגיה גרעינית כאמצעי למאבק בהתחממות כדור הארץ ולהבטחת העצמאות האנרגטית של ארצות הברית. החוק שיזם בסנאט כולל תמיכה ניכרת למגזר האנרגיה הגרעינית.
התחממות כדור הארץ והעידן שאחרי קיוטו "כמדינה שפולטת את הכמות הגדולה בעולם של גזי חממה, אמריקה נושאת באחריות להוביל... אנו צריכים 'לסדר את הבית שלנו' כצעד ראשון... צריך מענה גלובלי לשינוי האקלים שיכלול התחייבות להפחתת פליטות, במיוחד מצד אלה שמזהמים הכי הרבה: אמריקה, סין, הודו, האיחוד האירופי ורוסיה". (כתב העת "פורן אפייר'ז", אוגוסט 07) "הקונצנזוס המדעי ברור ומובהק: אנו גורמים לכדור הארץ להתחמם וההשלכות יהיו הרסניות. אני צריכים לנקוט בצעדים מיידיים כדי לפתור את הבעיה. המבקרים טוענים שהפעולות יהיו יקרות מדי אך אני מאמינה שהפעולות הן הכרח סביבתי והזדמנות כלכלית" (הצהרה בקמפיין, פברואר 07) "אני סבור שהתחממות כדור הארץ היא אמיתית והרסנית.. ישנן הוכחות כי גזי החממה תורמים להתחממות ומוטלת עלינו החובה לפעול כדי לתקן זאת... אני סבור שאמריקה צדקה כשלא הצטרפה לאמנת קיוטו, אך אני סבור שאם נגייס את סין והודו, ארצות הברית צריכה לשקול ברצינות - בתנאים שלנו - הצטרפות לכל אומה אחרת בעולם במאמץ להפחית את הפליטות. זה צריך להיות מאמץ כלל-עולמי" (מתוך סרטון הקמפיין)
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איתו זה כבר לא ילך. בוש
צילום: AP
דווקא מתאים לה ירוק. קלינטון
צילום: רויטרס
יחולל שינוי? אובאמה
צילום: רויטרס
מראשוני הנאבקים בזיהום. מקיין
צילום: רויטרס
מומלצים