שתף קטע נבחר

תוקם ועדת חקירה ממלכתית למשבר המים

בצעד נדיר החליטה הוועדה לביקורת המדינה לממש את סמכותה ולהקים ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת המשבר במשק המים, והכשלים שהובילו אליו. היו"ר אורלב: "משבר המים הוא לא מכה מידי שמיים, אלא ברובו כתוצאה ממחדלים חמורים של ממשלת ישראל לדורותיה"

בצעד נדיר החליטה היום (ב') הוועדה לביקורת המדינה להפעיל את סמכותה ולהורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית - לבדיקת משבר המים החמור שפוקד את ישראל. בדיון בכנסת הוחלט שוועדת החקירה הממלכתית תבחן את הכשלים שגרמו לאי ביצוע המלצות של ועדות מקצועיות רבות, והתעלמות מהחלטות ממשלה קודמות בנושא. הוועדה הממלכתית גם תידרש לגבש שורת המלצות לטווח הקצר והארוך כדי להבטיח אספקת מים סדירה לאזרחי המדינה.

 

הדיון בנושא התעכב למשך מספר דקות כדי להשיג את הרוב הדרוש להקמת ועדת חקירה ממלכתית. הח"כים חנין ומיכאל איתן אף התנדבו ללכת ולגייס ח"כים לוועדה. לבסוף תמכו במהלך 12 מתוך 15 חברי הוועדה - ולא היו מתנגדים. מבקר המדינה , השופט בדימוס מיכה לינדשטראוס הביע תמיכה בלתי מסוייגת בהקמת ועדת החקירה. תמיכתו של המבקר נדרשה על פי החוק על מנת להקים את הוועדה.

 

עוד על משבר המים:

 

עד יום חמישי ינסחו חמישה מחברי הוועדה לביקורת המדינה, ובראשם יוזם המהלך, יושב הראש ח"כ זבולון אורלב (איחוד לאומי - מפד"ל), את הגדרות סמכותה של ועדת החקירה הממלכתית.

 

"משבר המים הוא לא מכה מידי שמיים, אלא ברובו כתוצאה ממחדלים חמורים של ממשלת ישראל לדורותיה", אמר אורלב. "הממשלה העדיפה שיקולים כלכליים מיידים, ומנעה בכך את ההשקעות הדרושות בהקמת מכוני התפלת מים, שיקום האקוויפרים וקידוחי מים, תוכנית חסכון במים אפקטיביות והשבת מי קולחין. אני מקווה שוועדת החקירה הממלכתית תפעל בדחיפות כפי שהעניין מחייב, ותגיש המלצות שעומדות במבחן הביצוע באופן מיידי", אמר אורלב. 

 

שר התשתיות בנימין (פואד) בן אליעזר אמר במהלך הדיון: "אנו בעיצומו של משבר מים שלא ידענו כדוגמתו. חורף 2007-8 עד כה שחון באופן קיצוני, וממוצע הגשמים עומד על כ-65 אחוז מהממוצע הרב-שנתי. כדי להתמודד עם המצב החמור הרשות הממשלתית למים ולביוב הכינה תכנית חירום, שמטרתה להוציא את משק המים מן המשבר הקשה שבו הוא מצוי".

 

חטאי העבר

בן אליעזר התייחס בדיון לגורמים שהביאו את ישראל למצב הנוכחי, כמו זיהום מאגרי מים, שאיבת יתר ממאגרי מי תהום שהביאה אותם לסף השאיבה המותר ובעיקר - החלטה מלפני כארבע שנים לבטל החלטת ממשלה ולשנות תוכניות להקמת מתקני התפלה נוספים, שאמורים היו בקרוב לספק כבר מים מותפלים.

 

"להבנתי גורמים אלה מצטרפים לשורה ארוכה של כשלים, שלצערי הביאו אותנו ל'שוקת שבורה' תרתי משמע. לא רק שאני לא מתנגד להקמתה של ועדת חקירה ממלכתית לכישלון המדינה בהספקת היצע המים המותפלים - אני עומד על כך שהוועדה תקום ותסביר לכולם מה קומץ פקידים, מוכשרים ככל שיהיו, מסוגלים לעולל למדינה שלמה" - אמר פואד.

 

"אני עומד על כך שהוועדה תקום ותחקור קודם כל את התנהלות משרד התשתיות לאורך השנים, ובכלל זאת את פעולותיי כשר", הוסיף בן אליעזר. "אני רוצה שהוועדה תקבע חד משמעית מי אשם ולמה, שכן הפקידים משתנים אבל הקונספציה נשארת – תמיד לראות הכל דרך החור שבגרוש ודרך שנת התקציב. אני מקווה שהוועדה תסיים את עבודתה בהקדם על מנת, שמקרים כאלה לא ישנו בעתיד ולא ניאלץ להתכנס כאן שוב בנסיבות דומות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
שר התשתיות: לקבוע מי אשם
צילום: עמית מגל
"זו לא מכה משמיים". היוזם, אורלב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים