ניסוי ראשוני: מכלי הזכוכית יאספו למיחזור
בכרמיאל יחל ניסוי ראשוני של איסוף מכלי זכוכית למיחזור. את הבקבוקים והצנצנות יאספו במתקנים מיוחדים ויעבירו למפעל הזכוכית "פניציה" בירוחם. תאגיד המיחזור: בשש שנים מוחזרו בישראל 200 טונות זכוכית שחסכו כרייה של 60 אלף טונות חול
במסגרת הניסוי יוצבו ברחבי העיר, בצמוד לכלובי איסוף מכלי הפלסטיק, מתקנים לאיסוף מכלי זכוכית - בקבוקי שתייה שאין עליהם פיקדון, בקבוקי שמן, צנצנות ריבה, דבש וקפה וכ"ד. הזכוכית שתיאסף בכלובים תועבר למיחזור למפעל הזכוכית פיניצייה בירוחם.
עוד בנושא:
היוזמה היא של תאגיד המיחזור אל"ה וראש עיריית כרמיאל עדי אלדר, המשמש גם כיושב ראש השלטון המקומי. באל"ה ציינו כי בשש שנות הפעילות של התאגיד נאספו כ-760 מליון בקבוקי זכוכית, שהם כ-200 אלף טונות זכוכית.
איסןף הזכוכית לא רק שיפחית את נפח האשפה במטמנות אלא גם יאפשר שימוש חוזר בחומר הגלם, שמשמעותו הפחתה בצורך בכריית חול לייצור זכוכית חדשה. 200 אלף טונות הזכוכית שמוחזרו עד כה חסכו כריית 60 אלף טונות של חול, בעיקר מאזור המכתש הקטן.
לדברי נחמה רונן, יושבת ראש אל"ה מדובר בניסוי ראשוני שמקדים את חוק האריזות, שאושר בקריאה טרומית במושב האחרון שלה כנסת. כאשר תתקדם הצעת החוק בכנסת תוכל ישראל להפעיל מערך איסוף מכלי זכוכית ארצי, בדומה לנוהג במדינות רבות במערב.
חוק האריזות מבקש להעביר את האחריות למיחזור אריזות המוצרים בישראל ליצרנים וליבואנים. במסגרת החוק יחוייב הציבור להפריד את האשפה בביתו לסוגים שונים - נייר וקרטון, פלסטיק, זכוכית ואורגנית. היצרנים והיבואנים יחוייבו לממן את הפעלתה של תשתית מתקדמת לאיסוף וטיפול בפסולת לסוגיה השונים.
"המשמעות היא שחברות יצטרכו להפחית את היקף האריזות של מוצריהן כבר בשלב הייצור, ולהעדיף אריזות מחומרים הניתנים למיחזור", אמרה עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"ל עמותת "אדם טבע ודין". המהלך הזה ייתן תמריץ כלכלי לרשויות להעדיף מיחזור לא רק של אריזות, אלא גם של כלל הפסולת שבה הן מטפלות".