כמה החלטות קשות רגע לפני לידה
איך אוכל ללדת לידה טבעית, מה עושים עם הברקסטונים ואיפה יש יותר סיכוי שאלד תאומים בלידה נרתיקית? טור נוסף במדור: אתן שאלתן וזהר כרמי עונה
מבזק חדשות: אין מקום מושלם ללדת בו. כמו שאין עגלה מושלמת, אין גם בחירה מושלמת בבית יולדות. בסוד אפשר כבר לספר שגם אין דבר כזה אמא מושלמת. לידה טבעית מצריכה היערכות, לידה בבית עולה לא מעט כסף, לידת תאומים בכלל מחייבת חצי דוקטורט רק כדי להחליט איך ואיפה, והחבר'ה שבבטן בינתיים "עושים צרות" לאמא.
האם אלו צירים אמיתיים או מדומים, איך משיגים לידה ביתית בין כתלי בית החולים ואיפה יולדים תאומים אם שניהם במצג ראש ואם לא. כמה שאלות שהטרידו השבוע את גולשות המדור:
שאלה:
אני מאוד רוצה לידה טבעית, אפילו לידת בית, אבל אני גרה במרחק שעה מכל בית חולים באזור. לנסוע רחוק מאוד אני פוחדת ואני גם לא רוצה לשלם על מיילדת פרטית. יש איזה טריק שלא עליתי עליו?
תשובה:
אכן, מרחק של שעה מכל בית חולים מהווה התווית נגד ללידת בית. כלומר, מיילדות הבית המוסמכות לא יקבלו לידה כזו. ניתן לחפש פתרון יצירתי כגון "להתנחל" לקראת הלידה בבית ההורים, חברים קרובים או כל פתרון אחר שנראה לך ולחכות ללידה במיקום קרוב יותר לבית חולים, מיקום שיאפשר לך ללדת בבית עם מיילדת מוסמכת.
ברם, מאחר שציינת שאת לא מעוניינת לשלם למיילדת פרטית, אציין שהרי גם בלידת בית משלמים את שכר המיילדת וכדאי לשקול גם הוצאות כספיות נוספות, כגון אובדן מענק הלידה אם לא מתייצבים ומתאשפזים בבית חולים תוך 24 שעות ממועד הלידה, תשלום לבדיקת רופא ילדים עבור התינוק (שוב, אם לא מגיעים לבית חולים ונבדקים שם), והוצאות מסוימות על ציוד נלווה ללידת הבית.
לצערי, מי שרוצה להגדיל את סיכוייה ללדת כרצונה, כדאי שתצטייד בנכונות כלשהי לשלם עבור שירותים פרטיים, משום שהשירותים הציבוריים בישראל אינם אידיאליים בלשון המעטה, כדי לאפשר לידה כרצונך.
במילים אחרות, לשאלתך - אין "טריקים". כדי לקבל שירות פרטי ומשודרג, המותאם לרצונותייך ולצרכייך, תצטרכי להיפרד מכמות כזו או אחרת של מזומנים.
הצעה יצירתית שאני יכולה להמליץ עליה היא לחפש מיילדת שמוכנה ללוות את לידתך על תקן דולה. ליווי שכזה יאפשר לך להגיע לחדר הלידה מאוחר יחסית, מאחר שלמיילדת יש את כל הציוד לטיפול בך ובעובר, כגון מכשיר דופלר לשמיעת דופק עוברי. היא תוכל לאפשר לך ללדת קרוב עד כמה שניתן לרצונותייך. חשוב לציין שכמלווה היא לא תוכל לקבל את הלידה בפועל בבית החולים, אך תוכל להיות איתך בליווי מקצועי רציף מרגע שתזדקקי לתמיכתה ועד שתלדי ואף לאחר מכן.
פתרון כזה הוא "קרוב ללידת בית" באופן יחסי, אך יעלה לך יותר כסף מלקחת דולה "רגילה", שזו כמובן אפשרות נוספת. מחקרים הוכיחו כי לידות עם דולות מורידות ב-50% את הסיכון ללידה קיסרית, למשל, כלומר מעלות את הסיכוי ללידה טבעית.
שאלה:
אני בהריון שני בשבוע 30, כבר כמה ימים סובלת מאי נוחות כללית, הבטן מתקשה ויש לי גם כאבי גב לא נוראיים אך בהחלט מורגשים. בהריון הקודם היו לי "ברקסטונים" אך בשלב הרבה יותר מאוחר. עד עתה לא עשיתי עם זה כלום. האם אני שאננה מדי?
תשובה:
פעילות רחמית בהריונות חוזרים אכן עשויה לקרות בשלבים מוקדמים יותר מאשר בהריונות ראשונים. למעשה, יש נשים שבהריון ראשון אינן חוות כל פעילות ברחם, לא צירי "בריקסטון היקס" ולא כל תופעה אחרת, עד הלידה ממש.
כידוע, ההבדל בין "צירים מדומים" לבין "אמיתיים" הוא בכך שצירים "מדומים", גם אם הם מאוד כואבים, אינם גורמים להתקצרות או למחיקה של צוואר הרחם, כלומר אינם מאיימים בלידה מוקדמת.
שבוע 30 זה בהחלט זמן מוקדם עבורך ללדת, ולמרות שרוב הסיכויים שהפעילות שאת חשה היא נורמאלית לחלוטין ואינה מסכנת את ההיריון כלל, כדאי בכל זאת לבדוק לפחות פעם אחת עם רופא הנשים שלך האם אותם צירים שאת חשה מייצרים דינאמיקה כלשהי בצוואר הרחם שלך. אם תיבדקי על ידי הרופא והכול יתברר כתקין, תוכלי להתייחס לפעילות רחמית דומה בהמשך בשלווה יחסית, אולם לפחות פעם אחת חשוב לבדוק ולוודא שההיריון אינו בסכנה.
שאלה:
אני בהריון שלישי עם תאומים הפעם. שתי הלידות הקודמות שלי היו נרתיקיות, קלות ומהירות למדי. אני מתכננת ללדת כך גם את התאומים. איפה יש לי סיכוי הכי טוב לעשות את זה ?
תשובה:
בלידת תאומים, אם רוצים שתהיה נרתיקית וטובה כמו שאת רוצה, בהחלט צריך לבחור בקפידה את מקום הלידה וגם את המלווים שלך. הפרמטרים לבדיקה הם באילו מצגים של התאומים מוכנים לקבל את הלידה באופן נרתיקי, מהו פרוטוקול הטיפול ביולדת ובדגש על ניטור ואלחוש, והיכן מתרחשת הלידה.
ובהרחבה, ישנם חדרי לידה בהם המדיניות היא ליילד נרתיקית אם שני התאומים נמצאים במצג ראש. זאת לעומת חדרי לידה שמאפשרים לידה נרתיקית גם אם רק התאום הראשון נמצא במצג ראש ומוכנים לאפשרות שאת התאום השני, אם לא יתהפך למצג ראש בעצמו ברגע שתוכן הרחם יאפשר לו, ניתן בהחלט להפוך חיצונית, פנימית ואף לקבל אותו במצג עכוז. מאחר וחשוב לך ללדת נרתיקית, העדיפי חדר לידה שמאפשר זאת גם במצגי ראש-עכוז ולא רק במצגי ראש-ראש.
כמו כן, בדקי איך מתנהלת לידת תאומים בכל חדר לידה שאת שוקלת ללדת בו. האם מחייבים (יותר נכון לומר, ממליצים בחום רב) אלחוש אפידוראלי בלידה, האם מאפשרים תנועתיות למרות הניטור הרציף, האם במהלך ניטור רציף ותקין מאפשרים לרדת לשירותים או למקלחת, האם יש אפשרות לניטור אלחוטי לפחות לאחד העוברים (פחות רצועה שלוחצת על הבטן, זה משמעותי), ועוד.
אחרון ולא פחות חשוב: היכן מתרחשת הלידה? יש בתי חולים שמחייבים שלידת תאומים תתרחש בחדר ניתוח, מיקום מאוד לא מעודד ללידה נרתיקית בכלל וטבעית בפרט. לעומתם, מדיניות שונה ויותר מאפשרת, נהוגה בבתי חולים המאפשרים ללידה להתרחש בחדר לידה רגיל.
מניסיוני ועל פי כל מה שבדקתי, אין מקום מושלם. במקום אחד מיילדים בחדר ניתוח אך מאפשרים מצגי ראש-עכוז וניתוק מהמוניטור מעת לעת, אם הוא תקין כמובן. במקום אחר מיילדים בחדר הלידה, אך רק במצגי ראש-ראש.
המלצתי לך היא לחכות ולראות מהם המצגים שהעוברים שלך יציגו לקראת הלידה. אם שניהם יהיו במצג ראש תוכלי לדאוג לפרמטר אחד פחות ולהעדיף חדר לידה יותר ליברלי בהתנהלותו עם הלידה.
חשוב מאוד לבדוק גם סטטיסטיקות של הצלחה בלידות תאומים. בתל השומר למשל, יש יחסית סטטיסטיקה טובה, אולם מיילדים את לידות התאומים בחדר ניתוח וכן נוהגים הפרדה של לפחות 6 שעות בין האם לתינוקות (בכל לידה, לא רק בתאומים).
נו, מי אמר שההחלטות שלנו כאימהות הן קלות או פשוטות?
- גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן
.
- זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה
", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.