שתף קטע נבחר
 

איך עושים שהלידה תכאב פחות?

הפחד מהכאב בלידה הוא תמיד דבר מטריד, מפחיד ומלחיץ, אבל השבוע הוא כנראה הטריד במיוחד לא מעט נשים, מכיוון שרוב השאלות למדור היו בענייני אלחוש, טשטוש, אפידורל ופטידין. הנה התשובות שלנו לשאלות שלכן

השבוע שאלתי את עצמי: הייתכן ומרקורי בנסיגה? היש סיכוי כי מצב הכוכבים ב"קנטים"? מה קרה, מה יש באוויר שגרם דווקא השבוע לשאלות רבות כל כך על אלחוש בלידה? כמה אפידורל, למה אפידורל, איך לקבל אפידורל מהר והרבה, איפה יש גז צחוק והאם נכון שפטידין זה "סרט רע"? השבוע מה שהכי הטריד אתכן היה הכאב בלידה או נכון יותר לומר: איך לעשות שלא יכאב, שיכאב כמה שפחות. אז הנה, מ"טשטוש" ועד "אלחוש": דברים שכדאי לך לדעת.

 

שאלה:

שמעתי שיש מה שנקרא "חלון הזדמנויות"- שלב שאחריו כבר לא יתנו לי אפידורל. אני לפני לידה ראשונה, האם זה נכון, ואם כן, מתי לבקש את האפידורל שלי?

 

תשובה:

"חלון ההזדמנויות" הוא אגדה אורבאנית, במיוחד בלידה ראשונה. למעשה, תוכלי לקבל אלחוש אפידורלי כמעט בכל שלב בלידה, אפילו בפתיחה מלאה, שהרי מפתיחה מלאה ועד לידת התינוק בפועל יכולות לחלוף מספר שעות, אשר בהן יכולה היולדת להיות מאולחשת אם בכך רצונה.

 

מקור ה"אגדה האורבאנית" הוא בכך שהשאיפה היא לבצע אלחוש אפידורלי לא לפני הכניסה ללידה פעילה מחד, ומאידך לא לאלחש יולדת שנמצאת רגעים ספורים לפני הלידה עצמה. מעט יותר בהרחבה ניתן להסביר שאת האפידורל כדאי לך לקבל כשאת כבר בלידה פעילה, בוודאי שתסריט שבו מבצעים זריקה אפידוראלית ולאחר כמה שעות מתברר שהצירים עדיין לא מספיק מקדמים את התהליך ובעצם אינך בלידה פעילה, אינו תסריט רצוי.

 

לכן, המדיניות בחדרי הלידה היא לאפשר אפידורל כשיודעים בוודאות שהיולדת נכנסה לתהליך הלידה הפעילה ואין חשש שהתהליך ייעצר. גם האמירה המפורסמת ש"האפידורל עוצר את הלידה" הוכחה זה מכבר מחקרית כשגויה. האפידורל ככל הנראה אינו עוצר דבר, הלידה בהחלט יכולה להיעצר בגלל סיבות משניות לאפידורל, כגון חוסר התנועתיות של היולדת המאולחשת, ירידה אפשרית בלחץ הדם של היולדת בנוכחות האלחוש, ועוד.

 

ניתן בהחלט להתמודד עם הסיבות המשניות שציינתי ולקבל לידה מאולחשת אך מתקדמת, זה דורש עבודה של המלווים המקצועיים שנמצאים עם היולדת אך זה בהחלט אפשרי.

 

בדומה, גם לבצע אפידורל בפתיחה מתקדמת, כשהלידה כבר קרובה ממש, לא רצוי אך אפשרי. בדרך כלל ינסו להסביר לך שעד שתחושי הקלה מהאלחוש ייתכן וכבר תלדי, לפני האפידורל יש לבצע העמסת נוזלים, להזמין את המרדים, ההזרקה עצמה לוקחת כרבע שעה וזמן השפעת החומר כחצי שעה נוספת, לכן אם הצוות משוכנע שבזמן האמור תתרחש הלידה ממש, ינסו להבהיר זאת ליולדת.

 

שאלה:

מה זה בדיוק גז צחוק, איך הוא עוזר בלידה והאם יש את האופציה הזו בכל חדר לידה?

 

תשובה:

נייטרוס אוקסייד – תחמוצת החנקן או בשמו הסימפטי "גז צחוק", נמצא בשימוש בחדרי לידה רבים בישראל. השימוש בו הינו באמצעות מסכה המונחת על פני המטופלת אשר שואפת את תערובת הגזים לריאותיה.

 

התערובת נספגת בגוף ויש לה השפעה מרגיעה והגז יוצא מהגוף בקלות ובמהירות על ידי נשימה. גז הצחוק הינו חומר בעל השפעה מפחיתת כאב וחרדה, מאלחשת ואופורית – בטיפול רפואי ניתן הגז בשילוב עם חמצן, מאחר ונמצא כי שאיפתו עלולה לגרום לירידה באספקת החמצן למוח, כלומר שילובו עם חמצן נקי בריכוזים של כ–40% הינו ככל הידוע לנו כיום, בטוח לשימוש.

 

תחמוצת החנקן גורמת ככל הנראה להאטה בפעילות אקסיטטורית (מעוררת, מגרה) במוח והאטה זו הינה הגורם להשפעה המאלחשת של הגז. כאמור, שילובו של החמצן לתערובת בה נעשה שימוש בחדרי הלידה מיועדת למניעת הסכנה לירידת אספקת החמצן למוח.

 

ככל אמצעי שיכוך כאב תרופתי, ישנן נשים המעידות כי השימוש סייע להן מאוד בהתמודדות עם כאב בלידה וישנן אחרות אשר מדווחות כי לא חשו כלל בהשפעה או שסבלו מתופעות לא רצויות, כגון בחילה, בלבול או בהלה.

 

מבדיקה שערכתי עולה כי משום מה בחדרי הלידה באזור הצפון השימוש בגז הצחוק נפוץ יחסית לאזור המרכז למשל.

 

שאלה:

אמרו לי שכיום לא נהוג לתת "טשטוש" ושזה לא כדאי, אבל אני רוצה להיות מוכנה גם למצב שאני מבקשת אפידורל ולא מתאפשר לי, אם אני למשל בשלב מוקדם מדי בלידה. מה עושים?

 

תשובה:

אכן בעבר השימוש ב"טשטוש" (= פטידין) היה נפוץ יותר מאשר כיום, בעיקר משום שהאלחוש האפידורלי היה נפוץ פחות.

 

כיום, כשיש אלחוש אפידורלי חינם לכל דורשת (היית מאמינה שעד לפני פחות מ-20 שנה מי שרצתה אפידורל בלידה הייתה נדרשת לשלם עליו?), הטשטוש באמצעות פטידין נפוץ פחות ופחות. הוא ניתן בעיקר במקרים בהם היולדת עדיין בשלבים המוקדמים של הלידה ומעדיפים לדחות את האלחוש האפידורלי שלה לשלב מתקדם יותר. כמו כן, הפטידין הינו חומר העובר את השליה ומגיע לעוּבּר ועלול לגרום לו דיכוי נשימתי עם צאתו לעולם, לכן אין משתמשים בפטידין בשלב קרוב ליציאת התינוק ממש.

 

הפטידין מתפנה ממחזור הדם תוך כחצי שעה מרגע הפסקת הטפטוף לווריד ולכן השימוש בו אינו בלתי הפיך. ניתן להפסיקו בכל עת. יש נשים שחוות חוויה של הקלה מהכאב באמצעות הפטידין ואחרות מדווחות על תחושות פאניקה, חוסר התמצאות, פגיעה זמנית בוורבאליות ומכאן תחושות וחוויות לא רצויות לתהליך הלידה ובכלל.

 

בשלבים המוקדמים של הלידה כדאי לשקול בכל זאת שימוש במשככי כאבים אלטרנטיביים, כגון תנועה, קול, נשימה, מגע, מים, מכשירי טנס, שיטת קיי ועוד. כמו שאמרנו, את האפידורל תמיד תוכלי לבקש.

 

  • גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן .  

 

  • זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים