למה כדאי לשים לב בשיפוץ הבית?
החלטתם דווקא עכשיו להפוך את הדירה לבית החלומות שתמיד חלמתם עליו? שיהיה בהצלחה ובשעה טובה. חוסר הניסיון בתחום עלול להסתיים במפח נפש כספי ונפשי לא קטן, שאפשר לצמצמם מראש. כך תעשו זאת נכון
אף על פי שעלויות שיפוץ הבית נמוכות באופן משמעותי מאלו הנדרשות על מנת לרכוש דירה, לא פעם מסתבכת עבודת השיפוץ ומתייקרת, והצרכן נגרר לעימותים עם נותני השירות. בעזרתם של שני בעלי מקצוע ותיקים בתחום קיבצנו כמה עצות שיעזרו לחסוך לכם כסף, זמן וגם עצבים.
בחירת בעל המקצוע
הרושם הראשוני של בעל המקצוע חשוב, אך יש לדרוש ממנו שמות של אנשים שאצלם עבד, ושמהם ניתן לקבל המלצות לגבי טיב עבודתו. מוטב שלא להסתפק בחוות דעת טלפונית; יש לדרוש לראות את העבודה שעשה. כמו כן, מוטב להיעזר רק בשירותיו של קבלן רשום.
האם לשכור את שירותיהם של קבלן ראשי ומפקח?
על פי רוב אין למזמין העבודה את היכולת לנהל מבצע שיפוץ מורכב שמצריך ידע במגוון רחב של תחומים כמו חשמל, אינסטלציה, זגגות, נגרות וריצוף. העובדה כי אנשי המקצוע נדרשים לעבוד יחדיו ואף תלויים זה בזה מבחינת מהלך התקדמות העבודה, יכולה לגרום טרדה לא קטנה בעבור לקוח שאינו בקיא בכך.
יש לזכור, כי אם נשכר קבלן שיפקח על העבודה, הרי שסכום הכסף בעבור השיפוץ יועבר אליו, וברוב המקרים הוא זה שישלם לאנשי המקצוע השונים. לא פעם עבודת שיפוץ מורכבת יכולה להאמיר לסכומים של מאות אלפי שקלים. לכן מומלץ לשכור בעבודות בהיקפים כאלו גם מפקח, אשר יבטיח שהעבודה של הקבלן נעשית בהתאם לכל התקנים והחוקים הרלוונטיים, על פי לוחות הזמנים שנקבעו וכמובן, שאיכות העבודה אינה נופלת מהמצופה והמסוכם.
סיפור שהיה: אישה שהחליטה לשפץ את דירתה פנתה לקבלן שיפוצים על מנת שיעשה בדירתה עבודות שיפוץ נרחבות. הקבלן נתן לה הצעת מחיר שעליה חתמה, והעבודות החלו. במשך השיפוץ צצו בעיות שהצריכו מענה ותיקון מצד הקבלן, שלא עלו במסגרת ההסכם הראשוני. האישה תהתה על פשר העלויות הנוספות, והקבלן אמר שישתדל לעשות את המקסימום - במינימום עלות.
בתום עבודות השיפוץ נחרדה האישה לגלות כי עלות השיפוץ שהיא נדרשת לשלם, לאור "הדברים הקטנים שצצו", הינה כפליים מהמחיר שסוכם בתחילת העבודה. רק לאחר ששכרה שמאי רכוש שייבחן את טיב העבודה ואת המחיר המבוקש בעבורה, הסכים השיפוצניק להוריד את המחיר המבוקש באופן משמעותי.
"מה הייתי צריך את כאב הראש הזה של השיפוץ..." (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
שמאי הרכוש והמקרקעין חיים אטקין מבהיר שלא כדאי לעשות הסכם בעל פה עם השיפוצניק, גם אם מדובר בשיפוץ קטן. "מוטב לתאר בפירוט במסגרת החוזה את מרכיבי המפרט הטכני, שכן לא פעם נוצרים חילוקי דעות בין הצדדים לגבי טיב ואופן ביצוע העבודה. המפרט הטכני צריך לכלול כתב כמויות כגון ריצוף, נקודות חשמל וחישוב שטחי חלונות, ואת כל הפרטים הקטנים שהם חלק בלתי נפרד מביצוע העבודה".
שיפוצניקים בהחלט יכולים לפעמים "לטעות" בעת חישוב אומדן הכמויות ולבקש תוספת כספית, אף על פי שבפועל כלל לא התקינו את אשר התחייבו לו, או שלא מדובר בתוספת. אחדים ירשו לעצמם לשפץ גם את המחיר מכיוון שרוב הציבור אינו בקיא די הצורך בעלויות, בדרכי ביצוע ואף באפשרות לבחון את טיב העבודה שנעשתה.
על כן רצוי להיעזר בשירותיו של איש מקצוע בלתי-תלוי, אשר יבחן את הצעת המחיר שמגיש קבלן השיפוצים, וייבחן מה חסר בה לעומת עבודת השיפוץ שהלקוח מעוניין לבצע.
היו מוכנים לכך שתרצו להוסיף או לשנות דברים במשך השיפוץ
צרכנים רבים מבקשים מהקבלן במשך העבודה לעשות עוד-ועוד תוספות, מבלי לסכם מראש לגבי העלויות. ובסוף מופתעים בשעת הגשת החשבון הסופי. קבלני השיפוצים עלולים לנצל את העובדה שמזמיני העבודה אינם מכירים את התמחור, ובהחלט יכולים לנפח את עלות התוספות במאות אחוזים.
אטקין מבהיר כי לרשות איש המקצוע שנשכר לצורך בקרת התמחור - מפקח השיפוץ - יש את כל הכלים לחשב את עלות התוספות שאותן דורש הקבלן, והסתייעות בו יכולה להקטין באופן ניכר את העלות הסופית של השיפוץ.
אם לא נשכר איש מקצוע חיצוני, יש להקפיד כי בחוזה שנחתם עם השיפוצניק יהיה סעיף במפרט הטכני שקובע, כי אם יעשו עבודות נוספות בשיעור של עד כ-5% שחורג מההסכם - לא ייגבה בעבורן תשלום נוסף.
כמו כן, מוטב להפחית מהסכום הכולל לתשלום 15%-10% שישולמו לאחר בדיקת המהנדס כי כל העבודות נעשו. על פי רוב ימצא המהנדס כמה מטלות נוספות שיש להשלים ותיקונים שיש לבצע.
העבודה נמשכת ונמשכת - והסוף מסרב להגיע
לעבודות שיפוץ יש נטייה להימשך הרבה מעבר למצופה. בעיות שצצות והעדר מוטיבציה של הקבלן לעמוד בלוח הזמנים יכולים לתסכל את מזמיני העבודה, שנדרשים לחיות במקרה הטוב בדירה חלופית שכורה, ובמקרה הרע - בתוך אתר בנייה.
לקבלן אין מוטיבציה לסיים מהר את העבודות (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
עו"ד איתמר גלרשטיין ממשרד גלרשטיין-וינס, המתמחה במשפט אזרחי ובדיני מקרקעין, מבהיר כי חשוב שלוח התשלומים יהיה על פי התקדמות העבודה, באופן שיעודד את הקבלן להשלים את המלאכה. כך למשל, סכום כסף מסוים ישולם בתום התקנת הריצוף. אם נשכר מפקח, מתפקידו יהיה לבדוק ולאשר כי העבודות נעשו כנדרש, והתשלום המדורג יועבר בהתאם לכך.
לדברי גלרשטיין, חובה להבטיח כי קבלן השיפוצים ידאג לסלק את כל הפסולת מהדירה, זאת במסגרת סעיף בחוזה המחייב אותו לעשות כך.
תשלום "בשחור"
לקוחות רבים עוברים על החוק, עם השיפוצניק, ואינם דורשים חשבונית בעבור ביצוע העבודות. מעבר להיבטים הפליליים שחלים על העניין, עלול הלקוח למצוא עצמו במצב שבו בעל המקצוע יטען שלא קיבל את התמורה המגיעה לו - וללקוח לא תהיה הוכחה על התשלום.
גלרשטיין מבהיר כי אין משמעות לאופן התשלום, במזומן או בהמחאה. "אם בעל המקצוע לא מנפיק כנגד התשלום חשבונית מס כדין, למזמין העבודה עלול להיווצר קושי להוכיח כי שילם את תמורת העבודה אם ייתבע על ידי בעל המקצוע, בטענה כי זה לא שילם לו".
השיפוצניק התרשל בעבודתו
זוג צעיר רכש דירת קרקע בבניין דו-קומתי ושכר שיפוצניק כדי שיהפוך אותה לבית חלומותיו. במשך העבודה, לעצת קבלן השיפוצים, נהרסו מחיצות בדירה. ההריסה גרמה סדקים בדירתו של הדייר מהקומה העליונה. מהנדס מבנה שזומן למקום הבהיר לזוג כי עבודות השיפוץ עירערו את יסודות הבניין, ובשל כך נדרש הזוג להתקין בדירתם קורות ברזל גדולות לצורך חיזוק המבנה. הדייר מהקומה העליונה תבע את בני הזוג.
אטקין מבהיר כי לא פעם מתרשל קבלן השיפוצים, ובשל כך נגרמים ליקויי בנייה. אם במשך השיפוץ מתגלים פגמים וליקויים בעבודת הקבלן, יש לדרוש ממנו לתקנם מיד, לפני מסירת יתרת התשלום הסופי.
במצב שבו הקבלן מסרב לעשות זאת, או שנראה כי הנזק שנגרם משמעותי, יש לזמן בהקדם האפשרי שמאי רכוש, שיסתייע במהנדס, על מנת לבחון את טיב הנזקים שנגרמו.
אם נמצא כי נעשו עבודות שיפוץ רשלניות, והקבלן אינו משתף פעולה ומוכן לתקן את הליקויים בהתאם להנחיותיו של המהנדס, מוטב לבקש חוות דעת הנדסית-משפטית, שתשמש את הלקוח אם ירצה לתבוע את נזקיו בבית-המשפט. חוות הדעת תכיל אומדן כספי לגבי עלות תיקון הנזקים, שאותם יש להפחית מהסכום שישולם לקבלן.
עו"ד גלרשטיין מציין כי יש להקפיד, במסגרת ההסכם, שהקבלן אחראי לכל העבודות - גם אם הוא מעסיק קבלני-משנה, ונותן את אחריותו לגבי עבודות שקבלני-משנה עשו. לא פעם קורה כי בעל מקצוע טוען שהשני מחבל, מעכב וכדומה ולפיכך העבודות לא מתבצעות או מתבצעות באופן רשלני.
כמו כן, יש לדרוש כי קבלני המשנה, בהתאם לתחומי עבודתם, יהיו בעלי הרשיון המתאים על פי החוק. חשמלאי שאינו בעל רשיונות עלול למשל לסכן את חייהם של דיירי הבית אם יתרשל בתפקידו.
חשוב לדעת כי בית-המשפט ידרוש מהתובע להציג ראיות בדבר הנזקים שנגרמו, לרבות צילומים ואומדני תיקון. הואיל ולא פעם נוטלים חלק במלאכת השיפוץ כמה אנשי מקצוע שונים, עלול להתעורר קושי לזהות לבד מי נדרש לשאת באחריות. הסכם שנעשה עם קבלן ראשי, שבו הוא אחראי על כל קבלני-המשנה, פותר מראש בעיה זו.
כאשר מדובר בשיפוץ גדול יש לדרוש אחריות מהקבלן על העבודות בהתאם לאופיין, ומומלץ לדרוש שעל ההסכם יחולו הוראות חוק המכר, כפי שחלות על רכישת דירה מקבלן. סירוב של קבלן לחתום על מתן אחריות כפי שמומלץ אמורה להדליק נורה אדומה אצל מזמין העבודה.
ומה עושים אם הנזק התגלה כעבור שנה?
"נזקים שצצים כשנה אחרי השיפוץ מצריכים מבעל הדירה לפנות לקבלן שעשה את העבודות, על בסיס האחריות שחלה על כל בעל מקצוע המספק שירותים.
"אם נחתם הסכם, הרי שניתן לבסס את הטענות כלפי הקבלן בהתאם לסעיפי ההסכם. אם לא נחתם הסכם, עדיין חלים על הקבלן חובות מכוח הדין, הקשורות לאחריותו על טיב המוצר שסיפק או השירות שנתן", מסביר גלרשטיין.