שר הנפט המצרי: יצוא הגז לישראל יימשך
בית המשפט המינהלי המצרי מתעקש להשאיר על כנה את ההחלטה, לפיה יצוא הגז לישראל אינו חוקי, אבל ממשלת מצרים מתעקשת: יצוא הגז יימשך, לפחות עד שתתקבל החלטה בערכאה גבוהה יותר
שר הנפט המצרי, סאמח פהמי, אמר כי החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים במצרים להפסיק את יצוא הגז לישראל איננה בבחינת החלטה סופית. לדברי פהמי, הדבר עדיין נידון בערכאות המשפטיות ואין לדבר עליו עד אשר הדיון המשפטי בעניין ותינתן החלטה סופית. פהמי אמר את הדברים במהלך פגישה שקיים עם עובדים בקידוח נפט במדבר המערבי של מצרים.
פהמי התייחס בעקיפין לביקורת הפוליטית הנשמעת במצרים על יצוא הגז לישראל, שהחריפה בשבועות האחרונים עקב המלחמה בעזה, באומרו כי: "איש אינו צריך לטעון כי הוא נאמן למולדת יותר מאדם אחר וכי ראשי תעשיית הנפט במצרים אינם פחות נאמנים למולדת ממגזרים אחרים בעם המצרי".
ההערכה היא שגם אם בית המשפט הגבוה לעניינים מנהליים יסרב לבטל את ההחלטה או לדחות אותה, הממשלה לא תכבד את ההחלטה. זאת, למרות שפהמי אמר כי: "מיד עם מתן פסק דין סופי הוא יכובד".
בית המשפט המנהלי במצרים מתעקש שלא לשנות את ההחלטה, לפיה עסקת ייצוא הגז אינה חוקית. זאת, למרות ערעור שהגישה הממשלה המצרית.
"לממשלה שלנו יש מסורת של אי-ציות להחלטות משפטיות", אומר עורך הדין אברהים יורסיי, אחד העותרים בבקשה לביטול עסקת הגז, "אבל במקרה הספציפי הזה יהיה זה חכם מצדה לשנות את המסורת הזאת. למצרים אין אינטרס פוליטי להמשיך בייצוא הגז לישראל. יש התנגדות עממית עצומה לכך, במיוחד לאור מה שמתרחש בעזה".
השופט הכריז: "החלטת ממשלת מצרים מבוטלת"
בית המשפט המינהלי המצרי החליט לפני כחודשיים לבטל את עסקת הענק שנחתמה בשנת 2005 ונכנסה לתוקף השנה, שבמסגרתה רוכשת ישראל ממצרים חלק גדול מהגז הטבעי הנחוץ למשק, במיליארדי דולרים. לכאורה, אם הממשלה תכבד את הפסיקה, ייקלע משק הגז הישראלי למשבר חמור. בית המשפט קיבל בכך עתירה נגד החלטת הממשלה לייצא גז לישראל, שהוגשה על ידי מתנגדים להסכם הגז. השופט הצהיר בבית המשפט כי: "בית המשפט החליט בזאת שהחלטת ממשלת מצרים מבוטלת", וזכה למחיאות כפיים.
העותרים טוענים כי ההחלטה הייתה אמורה להיכנס לתוקף באופן מיידי, אך לפי שעה הממשלה המצרית לא הראתה כל סימנים לשינוי במדיניות הגז שלה. שלטונות מצרים החליטו לערער על ההחלטה, והגישו כבר למחרת ההחלטה ערעור בשם "מנהלת ענייני המדינה" לערכאה גבוהה יותר של בית המשפט המינהלי. הדיון בערעור יתקיים בפברואר.