שתף קטע נבחר
צילום: AFP

מי יציל את האולמות וגני האירועים בדרום?

התמ"ת והמועצה לצרכנות פנו לבעלי האולמות בבקשה להקל על מבטלי שמחות ולא לחייבם, אך הם מצדם מצויים בצרות צרורות: "אולי המדינה תחליט לפצות מתישהו, אבל זה יהיה כבר משול לאדם שמקבל חנינה לאחר שתלו אותו"

תושבי הדרום, לפחות בסוגיה אחת אתם יכולים לנשום לרווחה (לעומת אחרות שבהן זה קצת מסובך יותר, בלשון המעטה...). פיקוד העורף אוסר על התקהלויות בשטחי קו האש ואתם כבר הזמנתם אירוע חודשים מראש? משרד התמ"ת והמועצה לצרכנות עומדים לצדכם.

 

עובדה, הם יצאו שלשום בקריאה לבעלי אולמות וגני אירועים שיאפשרו ביטולי הזמנות, ללא פדיון הפקדות ובלי להטיל על המבטלים קנסות.

 

כעת תוכלו להעביר את האירוע שלכם למרכז או לצפון. אבל מה לגבי בעל האולם או גן האירועים שנותר מאחור, בדרום, עם הזמנות שכבר עשה בשביל האירוע שלכם? מה מצבו ומצב עובדיו, אחרי שאין בתחומי העסק שלו אירועים, וההזמנות פסקו מלהגיע?

 

"איך אני מעריך את מצבי כרגע? אני מעריך אותו כקטסטרופה", אמר ל-ynet מאיר מלכה, הבעלים של גן האירועים "חצר המלכה" בצומת כנות.

 

"הכל מת, הכל שומם, ואני מדבר בשם כל בעלי האולמות וגני האירועים באזור גדרה. אין אירועים, וכל הזמן אנחנו מקבלים ביטולים של אירועים. נכון להיום אנחנו מחזיקים כ-170 עובדים, שמחציתם ילכו הביתה".

 

הפסדים של מיליונים

מלכה בבעיה. פיצויים מהמבטלים הוא לא יקבל גם אם יפנה לבית-המשפט; כבר נקבע שמצב מלחמה בישראל - שבעבר נחשב מצב שבשגרה - הוא מצב חיצוני לא צפוי, שמאפשר לסגת מחוזה שנחתם קודם לפרוץ המלחמה.

 

במלחמת לבנון השנייה, בתי עסק משותקים קיבלו פיצויים מהמדינה, גם אם באיחור ובאופן חלקי. אבל הפעם המצב קצת שונה. בניגוד לדרום כיום, הצפון היה אז משותק לגמרי. גם המצב הכלכלי היה טוב בהרבה.

 

נכון לעכשיו, בתי העסק בדרום מאורגנים באופן חלקי, הלחימה בעיצומה, והממשלה עוד לא הודיעה על מתן פיצויים.

 

"הבעיה הכי גדולה שלנו היא שאף אחד לא מכיר בנו", זעק מלכה. "יש לי עסק עם מרחבים מוגנים, אבל אנחנו לא יכולים לעבוד כבר שבוע מאז שהרחיבו את הנחיות פיקוד העורף גם לאזור שלנו. צריך לזכור שגם הילדים שלנו נלחמים במלחמה, ו-20% מהעובדים שלנו מגויסים. יש לי חצי מיליון שקל מיסים לשלם ב-15 לחודש. לא יודע איך אעשה את זה".

 

"עוד מעט תצא מהכיס שלי רק אבקת כביסה"

מצבו של ג'ורג' אדרי, בעל אולמי "טרויה" בצומת אשדוד-מתחם בני דרום, לא שפיר מזה של מלכה.

 

"נכון להיום, המצב שלנו הכי גרוע, כי אנחנו גן אירועים חדש שהוקם לפני ארבעה חודשים", הסביר אדרי בשיחה עם ynet. "מעבר לתשלום משכורות, הוצאות קבועות ותשלומים לספקים - יש לנו עדיין הוצאות הקמה.


"המצב שלנו הכי גרוע". גן האירועים טרויה (צילום: אבי בן-חמו) 

 

"אני יכול לאמוד את ההפסדים שלנו ביותר מ-2 מיליון שקל. ההפסדים העתידיים הם הרבה יותר גדולים, עד שקשה לי לאמוד אותם בכלל. אני חצוי. אני צריך לשלם משכורות ליותר מ-100 עובדים, ואין לי ממה. אז אני מכניס את היד לכיס ומוציא כספים, למרות שהגן לא עובד, והכיס הזה יש לו גבולות. עוד מעט תצא מהכיס שלי רק אבקת כביסה, וגם זה ייגמר או-טו-טו".

 

מה הפיתרון, לדעתך?

 

"ברגע שהמדינה אומרת לי 'אני אוסרת עליך לקיים אירועים', היא צריכה לפצות אותי על הנזק שנגרם לי. לא יכולים לאסור עלי להתפרנס, ומצד שני לומר לי 'לא נפצה אותך'".

 

התארגנתם כדי ללחוץ על משרד התמ"ת והאוצר?

 

"ערכנו פגישות עם יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אבישי ברוורמן, והוא הבטיח להעלות את עניינינו בוועדה. אולי המדינה תחליט לפצות אותנו מתישהו, אבל זה יהיה כבר משול לאדם שמקבל חנינה לאחר שתלו אותו".

  

לא מזמינים אירועים לקיץ

50 בעלי אולמות וגני אירועים מאזור קו האש התכנסו השבוע בראשון-לציון, ושטחו את טענותיהם בפני ברוורמן.

 

"אנחנו זקוקים באופן נואש לערבויות מגופים ממשלתיים כדי לעבור את התקופה הזאת", אמר מארגן הכינוס, יורם יפרח, יו"ר התאחדות אולמות וגני אירועים, ובעל "גני הסגולה" שבמושב סגולה, בין קסטינה לקריית-גת.

 

"כל אירוע שמבוטל, משמעותו נזק כבד, מפני שכבר הוצאנו עליו מאות אלפי שקלים, ולא נכנס לנו אפילו שקל. אי אפשר להחזיר את הגלגל.

 

"גרוע מכך, אנשים לא מזמינים אירועים לקיץ. בדרך כלל בימים האלה מגיעים אלי 4-3 זוגות ביום כדי להתרשם מהמקום ולהזמין אותו לקיץ. בימים האלה - כלום. אנשים מעדיפים להזמין באזורים אחרים, ולא מגיעים לכאן. לא רק כי הם לא יודעים מה יהיה המצב הביטחוני, אלא כי הם לא יודעים אם גן האירועים יהיה קיים אחרי המלחמה הזאת; היא עשויה למחוק אותנו לחלוטין".

 

שיתייחסו אלינו כאילו נפגענו מאש

יפרח לא נח על שמריו. הוא כבר שלח מכתב למשרד האוצר, כדי שיקבעו לו פגישה דחופה עם ראשי מס רכוש. כמו כן ביקש להיפגש עם שר התמ"ת, אלי ישי.

 

"אף אחד לא מתחשב בפגיעה העקיפה שאנו נפגעים", סיכם יפרח. "אני מבקש שיטפלו בנו מיידית, כאילו פגע טיל ישירות בגני האירועים. המצב שלנו היה טוב יותר אם היינו נפגעים מאש. ומהאש הזאת, העקיפה, אנחנו לא עומדים להחלים".

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "צוותי העבודה של משרד האוצר, התמ"ת ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים הגיעו להסכם עקרוני לפצות את המעסיקים שעקב הוראות של כוחות הביטחון לא הפעילו את העסק, או שהפעילו באופן חלקי. בימים הקרובים יוחלט על אופן הפיצוי ותימסר הודעה בהתאם".


פורסם לראשונה 13/01/2009 14:25

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
אין אירועים, והביטולים גוברים
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים