באר-שבע שבה לשגרה, לפחות מבחינה צרכנית
הסוחרים בבירת הנגב מנסים להתאושש אחרי שבועיים שבהם החנויות היו סגורות או פתוחות באופן חלקי, והקונים לא הגיעו. הורים שבאו עם הטף לקניון: שופינג - הפעילות הכי בטוחה
אחרי כשבועיים שבהם חלק גדול מהחנויות בבאר-שבע היו סגורות, ניכר כי אתמול (ג') היה הכל פתוח. לא רק בקניון הנגב הממוגן, אלא גם בחנויות הקטנות במרכז העיר ובשכונות - המסעדות, המספרות, וכמעט כל העסקים הקטנים בבירת הנגב פתוחים וממתינים ללקוחות.
"בימים הראשונים סבלנו מירידה של 70% במכירות", אמרה אתמול ל-ynet לילך בורגיל, מנהלת חנות מזכרות קטנה במתחם החנויות הצפוף שליד התחנה המרכזית בעיר. החנות מלאה עד אפס מקום, אבל בורגיל אומרת: "גם עכשיו ריק כאן, יחסית לשיגרה. אנשים פשוט לא באו לכאן. הכל היה ריק. הפסדנו את כל הקניות של כריסטמס. לא הבנו מה עשינו כאן.
עושים קניות, היום בבאר-שבע (צילום: תני גולדשטיין)
"אתמול, כשהיתה אזעקה, כולם ברחו ולא הגיעו יותר. מה אנחנו עושים? מה אנחנו יכולים לעשות? אנחנו סוגרים את החנות - כדי שלא יגנבו - רצים החוצה ונצמדים לקיר. המרחב המוגן היחיד כאן זה השירותים, ואי אפשר להיכנס לשם בגלל המכונה הטיפשית שלוקחת שקל בכניסה.
"ביקשנו מאגד שיפתחו את השירותים, אבל הם לא פתוחים. חייבים להמשיך בחיים. אי אפשר להישאר כל היום בבית. הבת שלי אצל הסבים, ואני כאן. אין ברירה. העסק לא ישרוד אם לא נפתח. וגם כולם פותחים, כך שמי שלא פותח הוא חריג, אז אני לא יכולה להישאר בבית".
"לפחד זה לתת להם פרס"
קניון הנגב המה אחר הצהריים מאדם, וקשה היה להבחין בהבדל כלשהו לעומת הימים שלפני "עופרת יצוקה". משפחות רבות באו על טפן. השהייה במרחבים המוגנים מוציאה את הילדים מדעתם, סיפרו ההורים, ושופינג בקניון היא הפעילות הבטוחה ביותר שניתן לעשות תחת ההפגזות.
"בימים הראשונים סבלנו מירידה של 50% במכירות. כעת זה 10% מתחת לממוצע", סיפרה אור קרל, מוכרת בדוכן מכשירים סלולריים בקניון. "בימים הראשונים כולם היו בהלם ובפאניקה, וסגרנו את הקניון כל יום ב-14:00. אבל למעשה אין שום סיכוי שלא נספיק לרוץ תוך דקה למרחב המוגן.
"עכשיו נמצאים פה אנשים בני כל הגילים. קשה לי להבין איך הסטודנטים לא מגיעים לאוניברסיטה, ולמה לא לפתוח את בתי-הספר. בעלי החנויות לא מכריחים אף אחד להגיע לעבודה, אבל כולם באים. אני לא מפחדת כהוא זה. לפחד זה לתת להם פרס. אסור לתת להם להרוס את החיים שלנו".
גם תנועת המוניות בעיר חזרה לעצמה. "בימים הראשונים הייתי עושה רונדלים בעיר, ולא אוסף אף נוסע", סיפר ל-ynet הנהג חיים הלל. "כרגע אני אולי 40% מתחת לתפוסה הרגילה שלי. אחי, שהוא בעל חנות צעצועים בעיר, מרגיש אותו דבר. אין מה לעשות - מתרגלים בסוף לכל דבר".
דובר אגד מסר בתגובה: "במתחם התחנה המרכזית בבאר-שבע יש מרחב מוגן ציבורי צמוד לשירותים. המרחב המוגן אינו השירותים עצמם".